Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Norsko chystá velké investice do infrastruktury. Pomohou i nová ropná ložiska

Norsko chystá velké investice do infrastruktury. Pomohou i nová ropná ložiska

08.10.2013 17:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nová norská premiérka Erna Solbergová ohlásila vytvoření infrastrukturního fondu, který by měl v následujících pěti letech do silnic, železnic, internetových sítí a dalších podobných projektů investovat 16 mld. USD (300 mld. Kč). Rozsáhlé investice by měly pomoci ekonomice a také zlepšení kvality života v pětimilionové skandinávské zemi.

Solbergová z Konzervativní strany po zářijových všeobecných volbách vytvořila pravicovou menšinovou koalici se Stranou pokroku. V kampani slíbila lépe využít ohromné bohatství z těžby ropy a plynu. Dvaapadesátiletá premiérka je teprve druhou ženou, která v Norsku usedne do křesla předsedy vlády. Zároveň bude prvním pravicovým premiérem od roku 1990.

Na rozdíl od naditého státního ropného fondu, který své portfolio 780 mld. USD investuje do akcií, dluhopisů či nemovitostí po celém světě, se bude infrastrukturní fond soustředit na financování čistě norských projektů. Vláda také ohlásila, že ze státního fondu vydělí prostředky na podporu perspektivních a prospěšných společností a projektů v chudých a rozvíjejících se zemích. Dále se prý zaměří na obnovitelné zdroje energie.

Plány nové vlády jsou reakcí na kritiku, která se na předchozí levicový kabinet premiéra Jense Stoltenberga snesla za nedostatečnou snahu zlepšit stav základních služeb, a to navzdory hospodářskému růstu a makroekonomické stabilitě.

V pětasedmdesátistránkovém programovém prohlášení menšinové koalice je zmíněno velké množství iniciativ včetně snižování daní a zlepšování stavu infrastruktury. Fond k tomu stvořený by měl mít možnost půjčovat si na svou činnost s podporou vlády na kapitálových trzích. Nové infrastrukturní projekty byly načrtnuty jen zběžně.

Vláda byla sestavena na základě dohody, v jejímž rámci dvoukoalici podpoří dvě menší centristické strany: liberálové a křesťanští demokraté. Pro progresisty, kteří vznikli před 40 lety na platformě boje proti byrokracii a přistěhovalcům, se bude jednat o premiéru, jelikož ve vládě nikdy předtím nepůsobili. Obě vládní strany ohlásily záměr omezit státní vlastnictví v norských firmách. Před volbami se hovořilo o tom, že v ropném koncernu Statoil bude státní podíl zredukován z 67 % na 51 %. Vláda také slíbila, že z ropného fondu ročně neutratí víc než 4 % jeho celkových aktiv, aby nepřehřála ekonomiku. Letos by se výdaje z něj odčerpané měly dostat na 3,3 % aktiv, což představuje přes 10 % státního rozpočtu.

Pokladnice státního fondu, do nichž plynou poplatky z těžby ropy a plynu, se s velkou pravděpodobností budou plnit ještě dlouho. Společnost Lundin Petroleum včera ohlásila objev komerčně využitelného ložiska v Barentsově moři. Doufá přitom, že podobné nálezy učiní na dalších testovacích vrtech v okolí. Po desetiletích poklesu ropné produkce tak úspěšná aktivita vrtařů v arktických vodách pomáhá oživit zájem o těžbu v Norsku.

Minulý měsíc v oblasti, která leží severně od Severního moře, kde se ropa tradičně těží, ohlásila nález rakouská společnost OMV (35,04 EUR, -1,00%). I Statoil objevil v posledních dvou letech v Barentsově moři komerčně využitelná ložiska. Zatím však s dalšími pracemi na svých blocích váhá. „Několik hráčů momentálně zaměřuje pozornost na Barentsovo moře,“ napsal analytik Sveen Nilsen ze Swedbank First Securities ve zprávě pro klienty.

Švédský Lundin má za sebou v Norsku slušné výsledky. V roce 2010 objevil pole, posléze pojmenované podle prvního norského konstitučního premiéra Johana Sverdrupa, skrývající až 3,6 mld. barelů ropy. Jednalo se o největší nález od roku 1974. Francouzský Total (43,11 EUR, 0,28%) se na stejném bloku pokoušel objevit ropu už v roce 1971. Jeho vrt, vzdálený od úspěšného testovacího vrtu Lundinu pouhé 3 metry, narazil pouze na hlušinu.

Podle stávajících odhadů skrývá Barentsovo moře 7,9 mld. barelů dosud neobjevené ropy. Toto číslo po posledním nálezu podle norských geologů velmi pravděpodobně vzroste.

 
(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Čtěte více:

Norsko sníží daně firmám a zvýší ropným koncernům. Naditý státní fond rozšiřuje pole působnosti
06.05.2013 13:12
Norský premiér Jens Stoltenberg v neděli představil plán reforms daňov...
Norsko má jeden z nejvíce nadhodnocených trhů realit. MMF varuje před prasknutím bubliny
06.09.2013 11:44
Norsko má jeden z nejvíce nadhodnocených realitních trhů na světě. Vyp...
Nejpředraženější třída aktiv? Podle Deutsche Bank státní dluhopisy
12.09.2013 16:29
Státní dluhopisy jsou nejdražším aktivem, které na finančních trzích ...
TOP 10 zemí s nejbohatšími důchodci světa
26.09.2013 19:57
V roce 2050 budou po světě chodit již dvě miliardy lidí starší 60 let....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data