Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reaktory Westinghousu se měly lépe prověřit, tvrdí čínský jaderný veterán

Reaktory Westinghousu se měly lépe prověřit, tvrdí čínský jaderný veterán

04.12.2013 17:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Vůbec první jaderná elektrárna stavěná na základě revoluční americké technologie v čínském Sanmenu v provincii S’-čchuan má zpoždění, a navíc čelí pochybnostem ohledně její spolehlivosti. Americko-japonská společnost Westinghouse, podle jejíhož designu AP1000 se bloky budují, a její čínský partner China National Nuclear Corp (CNNC) by měly přesvědčivěji doložit, že elektrárna bude splňovat nejpřísnější bezpečnostní standardy, myslí si expert na jaderný průmysl Li Yulun, který dříve působil jako viceprezident CNNC.

„Představitelé našeho státu kladou velký důraz na jadernou bezpečnost, avšak společnosti realizující projekty pro to podle všeho neprojevují stejnou míru pochopení,“ prohlásil Li na nedávno skončené energetické konferenci v Macau. Citát pochází z předního hongkongského listu South China Morning Post.

Čínská Státní rada, nejvyšší orgán v zemi, minulý rok na podzim po 19měsíční fukušimské pauze rozhodla o pokračování rozsáhlého jaderného programu, v jehož rámci se staví 32 bloků, jež doplní 17 stávajících. Do roku 2020 chce Peking zvýšit podíl jádra v elektroenergetice ze současných 2 % na 6 %, což bude vyžadovat zešestinásobení stávajících kapacit (13,8 GW). Revize jaderného programu vnesla mírné korektivy do načasování nejbližších projektů a také omezila stavbu elektráren u pobřeží.

„Bezpečnost je životně důležitou součástí jaderného průmyslu,“ uvedla Státní rada v loňském prohlášení s tím, že nové elektrárny musí splňovat „nejpřísnější globální standardy“.

V roce 2006 Westinghouse s AP1000 vyhrál velký čínský tendr na výstavbu čtyř reaktorů: dvou v Sanmenu a dalších dvou Haiyangu. Výměnou za vítězství musela společnost čínským partnerům předat veškerou technickou dokumentaci k dodávaným elektrárnám. Se stejným designem se Westinghouse uchází o dostavbu Temelína.

Americké reaktory jsou vybaveny čistě pasivními bezpečnostními systémy. Znamená to, že v případě nehody či jakékoli neplánované události je zbytkové teplo z reaktoru odváděno bez nutnosti zapojit vnější zdroje. Tlaková nádrž reaktoru v ochranném obalu z betonu by měla být schopna ochladit se bez zásahu operátorů, pouze s pomocí přírodních sil jako například gravitace.

„Jedná se o velmi pokročilou technologii, ale zatím komerčně nikde nevyužitou, takže je potřeba aby byla prověřená časem,“ uvedl Li. Komentuje tak fakt, že Westinghouse nemá žádný referenční reaktor, na jehož parametry a chování při zátěži by mohl odkázat potenciální zájemce. Li také upozornil na fakt, že pasivní chlazení bylo otestováno na modelu s výkonem 600 MW, avšak skutečné reaktory budou disponovat výkonem 1000 MW.

Stejné pochybnosti nedávno vyjádřil šéfredaktor ruského internetového portálu Atominfo.ru Alexandr Uvarov. „Přesně tuhle otázku jim položil i britský regulátor, který patří na světě mezi nejpřísnější,“ uvedl ruský expert na letní jaderné konferenci v Petrohradě. Britský Úřad pro jadernou regulaci v roce 2011 odmítl Westinghousu vydat úplnou licenci k AP1000. Podle šéfa úřadu Mikea Tynana musí společnost před získáním konečného povolení potřebného k provozování bloků na britské půdě uspokojivě zodpovědět mnoho otázek v oblasti bezpečnosti. Westinghouse zatím nákladný licenční proces, který se táhl několik let, pozastavil s tím, že obnoven bude, až si AP1000 vybere vážný zájemce s plány na stavbu elektráren v ostrovním království.

Další otazník podle Liho visí nad zapouzdřeným provedením hlavních cirkulačních čerpadel primárního okruhu, které podle jejich konstruktéra, společnosti Curtiss Wright EMD, nevyžadují žádnou údržbu. „Jak můžete bez provozní historie dokázat, že ta čerpadla nebudou 60 let potřebovat opravy?“ ptá se expert. Westinghouse se brání tím, že Curtiss Wright má „zkušenosti „s podobnými zapouzdřenými čerpadly, jejichž dlouhodobý a bezpečný provoz nevyžaduje prohlídky ani údržbu.“

O výtkách vůči dosud neodzkoušenému konceptu AP1000 se Li šířeji rozepsal v nedávno publikované studii, v níž pranýřuje hlavně nedostatečně obezřetný postup čínských politiků a státních jaderných koncernů při importu nových technologií. Přílišný spěch při realizací prvního projektu AP1000 prý s sebou nese vysoké riziko.

Čtyři čínské reaktory AP1000 byly podle Liho postaveny podle 15. revizi původního designu. Westinghouse kolegům z CNNC před podpisem dodavatelského kontraktu sdělil, že se už pracuje na 16. verzi, která bude obsahovat podstatn změny. Číňané však trvali na tom, že se bude stavět podle 15. verze, jelikož začátek konstrukčních prací nelze dál zdržovat.

Bloky v Sanmenu navíc trpí i tím, čeho se děsí stavitelé jaderných elektráren po celém světě: zpožděním, které může již tak nákladnou výstavbu prodražit o desítky procent. Podle Wanga Binghua, předsedy State Nuclear Power Technology, která má na starosti dovoz zahraničních jaderných technologií do Číny, budou reaktory dokončeny v prosinci příštího roku, což znamená 12měsíčí skluz oproti plánu. Podle Světové jaderné asociace (WNA) jsou náklady dvou bloků v Sanmenu odhadovány na 40 mld. jüanů. Původní kalkulace počítala s cenou o 24 % nižší.

 
(Zdroje: South China Morning Post, Atominfo.ru, WNA)


Čtěte více:

Americká jaderná energetika těžce zápasí s novými reaktory. Průmysl nezvládá vysoké nároky
26.09.2013 11:56
Když se v roce 1976 začaly stavět první dva reaktory jaderné elektrárn...
Z elektrárny Fukušima unikly další čtyři tuny radioaktivní vody
01.10.2013 14:52
Provozovatel japonské jaderné elektrárny Fukušima dnes přiznal únik da...
Největší jaderný zdroj Indie byl připojen do sítě, podílely se i české firmy. Další bloky váznou na odpovědnosti za havárie
23.10.2013 9:09
Indie připojila do své sítě první blok nové jaderné elektrárny Kudanku...
Čína se stává významným dodavatelem pro stavby amerických jaderných elektráren
05.11.2013 19:36
Čínští jaderní inženýři dobývají svět. Po získání zakázky na dva bloky...

Váš názor
  • Názor
    08.12.2013 14:04

    No čínský jaderný program je pro mě tak nějak záhadou. Na jednu stranu Čína stále ještě staví reaktory 2. generace „vlastní“ koncepce a při tom začínají mít obavy o bezpečnost AP1000, který se řadí již do generace III+. Přijde mi to spíš jako vytlačování cizích firem z vlastního trhu. Ale zase na druhou stranu se musím přiznat, že se mi osobně taky nezdá, že by hlavní cirkulační čerpadla vydržela 60 let bez jakékoliv údržby. Každopádně uvidíme jak se reaktory AP 1000 osvědčí v provozu, mají velice dobře promyšlený systém pasivních prvků, i když mi není úplně jasný důvod, proč neudělali kombinaci pasivních s aktivními. A to je asi taky největší problém u AP 1000, je to poměrně revoluční technologie, která zatím není nikde ověřena praxí. A co se týče zpoždění stavby, bohužel u takto velkých projektů je to poměrně normální. Stačí se podívat do Finska, kde zpoždění stavby reaktoru EPR dosahuje sedmi let.
    Horpak
    • Re: Názor
      08.12.2013 18:48

      Američané si zkrátka věří. Jejich sebevědomý nástup s novým reaktorem AP1000, po dlouhých letech, kdy nic nepostavili, je docela ohromující a zarážející zároveň. Jistě, mají skvělé technologie, ale některé moderní trendy (past na jádro) jejich reaktor navzdory očekávání nedodržuje. V Číně se jim zatím dařilo, projekty probíhaly podle plánu, ale v Číně se staví každému snadno, protože to je současná země neomezených možností. Pokud nyní přišly problémy i tady, je třeba se zastavit a zamyslet, jestli nebyly některé technologie až příliš považovány za neomylné. Nejvíc mě zaráží někteří lidé, kteří za každou cenu tvrdí, že AP1000 nutně musí být lepší než například ruské reaktory, přece proto, že je z USA. Kdo se pohybuje v jaderné branži, ví, že tohle zdaleka neplatí.
      CorAngar
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.