Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší jaderný zdroj Indie byl připojen do sítě, podílely se i české firmy. Další bloky váznou na odpovědnosti za havárie

Největší jaderný zdroj Indie byl připojen do sítě, podílely se i české firmy. Další bloky váznou na odpovědnosti za havárie

23.10.2013 9:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Indie připojila do své sítě první blok nové jaderné elektrárny Kudankulam, kterou postavila společnost Atomstrojexport, vývozní divize ruské státní korporace Rosatom. Připojení druhého tlakovodního reaktoru typu VVER, s jehož modernizovanou variantou se Rosatom snaží prosadit i v tendru na dostavbu Temelína, je plánováno na příští rok.

Indii trápí akutní nedostatek kapacit v elektroenergetice, a nové elektrárny proto potřebuje jako sůl. Plány na výstavbu dalších ruských bloků v druhé nejlidnatější zemi světa však narazily. Indický premiér Manmohan Singh na své návštěvě v Moskvě nepodepsal očekávaný kontrakt na další dva reaktory v Kudankulam. Příčinou jsou stejné překážky, které zabránily většímu rozšíření amerických jaderných technologií v Indii po podepsání průlomové indicko-americké dohody v roce 2005. Indická vláda totiž trvá na tom, aby se na Rosatom vztahoval zákon, podle něhož odpovědnost za případné havárie v elektrárnách nese i jejich dodavatel, nikoli jen provozovatel.

První blok Kudankulam zatím běží na 30 % své kapacity 1000 MW. Smlouva o jeho výstavbě byla uzavřena ještě v roce 1988 a následně doplněna o deset let později. Generálním dodavatelem stavby je Atomstrojexport. Jako zadavatel zakázky a operátor elektrárny vystupuje státní společnost Nuclear Power Corporation of India (NPCI). Podle mezivládní dohody z roku 2008 měli Rusové dostat zakázku ještě na čtyři další reaktory na stejném místě, avšak smlouva o jejich výstavbě zatím signována nebyla.

Důvodem zadrhnutí dalších projektů je indický zákon o materiální odpovědnosti za jaderné havárie z roku 2010, který břemeno odpovědnosti klade na dodavatele vybavení elektrárny. Tato legislativa se vymyká mezinárodní praxi, podle níž je za případné nehody na blocích a další škody odpovědný jejich provozovatel. Tento princip je zakotven v Pařížské úmluvě ze dne 29. července 1960 o odpovědnosti vůči třetím stranám v oblasti jaderné energie a také ve Vídeňské konvenci o odpovědnosti za jaderné havárie z roku 1963. Ruská strana se navíc při jednání odvolává na mezivládní dohodu z roku 2008, v němž je Rosatomu z přísné legislativy udělena výjimka.

Podobné výjimky v Indii dříve dostávaly i jiné zahraniční společnosti. Poprvé ji získala americká General Electric v roce 1962, když dodávala dva reaktory o kapacitě 200 MW pro elektrárnu Tarapur. V GE trvali na tom, že vymezení odpovědnosti musí být zakotveno v legislativě, tak jako ve Spojených státech. Indická strana však výjimku zapracovala do kontraktu. Podobně se zachovala vůči kanadským dodavatelům v roce 1965 a v roce 1998 i ruským. Posledně zmiňovaný ústupek Indie učinila kvůli mezinárodnímu embargu na jaderné technologie, které na ni bylo uvaleno poté, co v roce 1974 poprvé otestovala jaderné zbraně.

Zákon z roku 2010 však stanoví, že odpovědnost operátora může být převedena na dodavatele v případě, že havárii způsobilo jednání dodavatele nebo jeho personálu, včetně dodání defektního zařízení a materiálu nebo nesprávné obsluhy. Takto schválená úprava účinně odstrašila všechny potenciální zájemce o expanzi na indickém trhu. Jednání o přípravě projektové dokumentace k novým blokům s NPCI vede i americko-japonský Westinghouse, který se taktéž uchází o temelínskou zakázku. Zdroje z indického jaderného podniku, citované deníkem Kommersant, nicméně tvrdí, že Indové postoj vůči odpovědnosti za škody měnit nehodlají. A stejně jako k Američanům přistupují i k Rosatomu, bez ohledu na předchozí dohody. Dosavadní jednání, která s premiérem Singhem vedl i ruský prezident Vladimir Putin, zatím k pokroku nevedla.

Na výstavbě Kudankulam se podílely i české firmy. Sigma Group, Arako nebo Vítkovice Machinery Group dodaly pro novou indickou elektrárnu nejrůznější zařízení za téměř miliardu korun. "Jednalo se o armatury, čerpadla, kabely a další zařízení. Například firma Kabelovna Kabex pro Kudankulam vyrobila 2,5 tisíce kilometrů kabelů nebo společnost Arako na 1500 kusů uzavíracích a regulačních armatur," uvedl výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas, dceřiné firmy Rosatomu, Leoš Tomíček. Dodal, že za loňský rok dodaly české firmy na ruské jaderné bloky zařízení v hodnotě blížící se 3 miliardám korun.

Na obou blocích Kudankulamu, jejichž stavba začala v roce 2002, byly instalovány aktivní a pasivní bezpečnostní systémy. Reaktorová nádoba je zabezpečena proti zemětřesení, tsunami, tornádům, uragánům nebo pádům letadla. Elektrárna disponuje i unikátním systémem výroby pitné vody odsolováním mořské pro celkové zabezpečení potřeb elektrárny. NPCI vzala v úvahu klimatické podmínky v oblasti i potřeby zemědělství a rozhodla o tom, že sladká voda z místních zdrojů v elektrárně používána nebude. Místo toho zajistila samostatné zabezpečení elektrárny z moře.

(Zdroje: Kommersant, Atominfo.ru, Rusatom Overseas)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data