Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záznam jednání ČNB: Oslabení koruny je adekvátní současné situaci. K intervencím mohlo dojít dříve

Záznam jednání ČNB: Oslabení koruny je adekvátní současné situaci. K intervencím mohlo dojít dříve

27.12.2013 10:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Uvolnění měnových podmínek, které uskutečnila bankovní rada České národní banky počátkem listopadu prostřednictvím oslabení kurzu koruny, je adekvátní současné situaci. Vyplývá to ze záznamu jednání rady ze 17. prosince, který dnes centrální banka zveřejnila. 

Nová data v souhrnu potvrzují podle záznamu i předchozí vyjádření, že ČNB bude držet kurz poblíž hladiny 27 za euro přinejmenším do počátku roku 2015. Listopadové oslabení kurzu koruny podle banky výrazně snižuje riziko vzniku dlouhodobé deflace. Bude urychlovat návrat inflace k cíli ČNB a urychlí oživení domácí ekonomiky. 

V diskuzi bankovní rady navazující na prezentaci situační zprávy převažoval názor, že uvolnění měnových podmínek pomocí kurzu bylo v situaci nulových sazeb potřebnou reakcí na domácí ekonomický vývoj. Zaznělo ale také, že intervence bylo možno ještě odložit a že jejich zahájení zatížilo ekonomický vývoj dodatečnou nejistotou a může mít nepříznivý dopad na spotřebitelskou poptávku i obnovu investic. 

Bylo také řečeno, že k uvolnění měnových podmínek mělo dojít dříve, protože měnová politika má být 'vpředhledící'. V tomto kontextu bylo uvedeno, že opožděné uvolnění měnové politiky mohlo mít své náklady v podobě hlouběji ukotvených deflačních očekávání, která přispívají k ekonomickému poklesu ekonomiky. Intervence sice nemohou deflaci plně zamezit, ale velmi výrazně snižují riziko dlouhodobé deflace. 

Bankovní rada se v diskuzi shodovala se, že domácí ekonomika nepůsobí proinflačně. Ekonomika se pohybuje pod svým potenciálem, neopouští dno hospodářského cyklu a domácí poptávka je stlačená. Ani na trhu práce nejsou patrné žádné proinflační tlaky. Bylo také řečeno, že z dostupných informací lze usuzovat jen na krátké období deflace, ve kterém významnou roli sehraje pokles cen energií, jež je pro ekonomiku pozitivní. 

Bankovní rada se také zabývala vývojem v zahraničí a shodovala se, že tento vývoj bude pro domácí ekonomiku důležitým faktorem. Bylo uvedeno, že zahraniční poptávka dosud nejvýrazněji přispívala ke zmírnění poklesu HDP. Dále bylo konstatováno, že poslední dostupné informace ale signalizují riziko dalšího zpomalení růstu v eurozóně a také riziko deflace v eurozóně a že tyto signály představují pro domácí velmi otevřenou ekonomiku protiinflační riziko. Bylo řečeno, že krizi překonaly nejrychleji ty rozvinuté ekonomiky, které uplatňovaly vpředhledící a adekvátně uvolněnou měnovou politiku a že je třeba využít právě jejich zkušeností s řešením dopadů ekonomické krize.

Bankovní rada 17. prosince nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Úrokové sazby drží ČNB na nejnižší úrovni již déle než rok, základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Po intervenci koruna oslabila vůči euru až na 27,62 Kč/EUR, nejníže od března 2009.

(Zdroj: ČTK, ČNB)


Váš názor
  • slovo "adekvátní" mě rajcuje
    27.12.2013 18:52

    Co je adekvátního na tom, že české zdravotnictví ke konci roku prudce spadlo do deficitu ve výši 10 miliard??? Trdla z ČNB si vůbec neuvědomili, že náš farmaceutický průmysl se podařilo dokonale rozvrátit a 98% zdravotnického materiálu, technologií a léčiv se dováží !!! Idiotské kecy Klause o tom, že "nemusíme NIC, protože si brambory dovezeme"... slaví úspěch a ta trdla z ČNB tomu ještě nasadili korunu.
    Jesse
    • Re: slovo "adekvátní" mě rajcuje
      27.12.2013 19:00

      Jj, tady se často rozhoduje podle minulosti (tedy současné situace) bez ohledu na následky v budoucnosti...
      Kalka.
      • mám tam chybu :-)
        27.12.2013 19:29

        Místo "Trdla z ČNB si vůbec neuvědomili" má být správně "Trdla z ČNB si vůbec neuvědomila"... ale význam se tím nemění :-))
        Jesse
  • teď babo(sígře) raď
    27.12.2013 16:04

    Škoda VW Mladá Boleslav: My jsme čeští výrobci s německými vlastníky orientovaní na export. Naše kalkulace probíhají v Eur. Z výše uvedeného důvodu jsme nezlevnili naše výrobky v zahraničí, ale v ČR o 10-15 tis. Kč v ČR navýšili naše ceny v důsledku devalvace Kč. Jsme největšími exportéry z ČR...
    VW
  • Odvážný krok
    27.12.2013 13:03

    Já osobně akci ČNB schvaluji, nicméně to, zda to byl krok správný, se teprve uvidí. Proti prý hlasovalo i několik členů bankovní rady. Po bitvě každý generálem...
    Karel Havel
    • Re: Odvážný krok
      27.12.2013 14:02

      Odvážný neznamená správný.
      Jesse
  • žvanilové
    27.12.2013 11:55

    Interní kotrmelce pánů v ČNB nejsou v žádném případě adekvátní kroky ve prospěch stability měny a ozdravení české ekonomiky. Posílili pouze vyšší vývoz ještě levnější pracovní síly. Otroci české republiky děkují tlustoprdům z ČNB, že mohou pokračovat v navyšování zisků několika vyvolených... Sbližování v rámci EU něco stojí a proč by to platil někdo jiný, když to slouha Singer zařídí, že...
    Jesse
  •  
    27.12.2013 10:56

    Velmi rád bych někde našel netendenční zhodnocení Sígří intervence nezávislou skupinou ekonomů. Takhle to bude vždycky vypadat, že každej páv si bude chválit svůj ocas
    Homo
    • ruka ruku myje
      27.12.2013 15:13

      ..tady nějaké nezávislé nebo objektivní hodnocení experimentů ČNB neočekávej, patria finance je společnost nad kterou centrální banka vykonává dozor, takže zde bude platit zavedené české přísloví, ruka ruku myje.. :))
      bob
      • Re: ruka ruku myje
        27.12.2013 15:19

        spíš bych takový vztah charakterizoval rčením o dráždění hada bosou nohou:-)) ... hlavně neprovokovat, i když si zaměstnanci Patrie musí myslet svoje...
        Jesse
        •  
          27.12.2013 15:34

          Jsem jen dědek, ale ať přemýšlím jak přemýšlím, tak mě vychází, že na tomto opatření může vydělat někdo, kdo čerpá z domácích zdrojů a vyváží. Tím pádem levná pracovní síla,zachování zisku bez investic a bez jakéhokoli snažení, atd. Druhá skupina je skupina lidí, kteří mají tučné konto v jiných měnách.Třčetí skupina těch kteří jasnovidecky předvídali nebo věděli a to nechci v tomto ovčíně komentovat.Z hlediska makroekonomiky, případně celostátních financí výhody nevidím. Vždycky mě vychází jen poměrně omezená zájmová skupina.
          Homo
          •  
            27.12.2013 16:24

            ..z téhle země pro příští generace zůstane už jen prázdná skořápka po vzoru evropských bank :), těžba a vývoz surovin, například dřeva, je po intervencích zase o něco výnosnější. Papírny z Rakouska a Německa jedou na levné české dřevo.. to že to v lesích u nás vypadá jako po nájezdu kobylek zahraniční odběratelé samozřejmě neřeší.. všude jede těžba na plný obrátky. Lesy ČR mají zisky jako prase, ale asi je to pořád málo, paradoxem je, že ve finále ty prachy leží stejně na účtech a pomalu se rozpouští v rozkrádačkách typu předražené it služby a podobně.. A po nás potopa.
            bob
            •  
              27.12.2013 16:34

              Dřevo roste pomalu, ale roste. Kdežto voda teče pořád. A světe div se, po Novém roce zdraží i voda ve většině obcích o 5% až 20%. Neuvěřitelné !!! Mám někdy pocit, že tu vodu dovážíme z Rakouska a Polska za eura. Singer patří za katr, protože nepochopil zákonité souvislosti tohoto imbecilního kroku ČNB !!
              Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data