Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatý důl WhatsApp? Zuckerberg vidí obří potenciál, po spolupráci sahá i Deutsche Telekom

Zlatý důl WhatsApp? Zuckerberg vidí obří potenciál, po spolupráci sahá i Deutsche Telekom

25.02.2014 11:20

Největší akvizice na internetovém trhu za více než dekádu má své první „dozvuky“. Poté, co internetová síť Facebook minulý týden oznámila koupi provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci mezi smartphony WhatsApp za 19 miliard dolarů, množí se signály o snaze telefonních operátorů ukrojit si z úspěchu WhatsApp svůj díl. Největší německý operátor Deutsche Telekom hodlá rozšířit své služby s cílem nalákat různé skupiny zákazníků, mimo jiné také zvažuje spolupráci s WhatsApp.

Deutsche Telekom je připravena uzavřít partnerství s WhatsApp na trzích jako Rumunsko, nikoli na trhu domácím, uvedla členka představenstva společnosti Claudia Nemat. DT sází na širší portfolio služeb. „Neočekáváme, že jeden jediný model zajistí úspěch, ale sázíme na koexistenci služeb,“uvedla Nemat na konferenci Mobile World Congress v Barceloně. „Výběr pak závisí na věku uživatele a míře ochrany soukromí, jakou preferuje,“ dodala.

O zahrnutí služby WhatsApp do svých kontraktů rozhodla letos německá divize nizozemské KPN, E-Plus. Služba, která za 19 miliard dolarů přejde pod křídla Facebooku, dříve vnímána díky možnosti bezplatně posílat zprávy, obrázky či videa jako nevítaný soupeř tradičnímu zasílání sms zpráv, nyní díky svému téměř půl milionu uživatelů láká ke spolupráci čím dál více operátorů. Společnost Ovum odhadla, že alternativní formy zasílání zpráv, v čele právě s WhatsApp, ukrojily telekomunikačním společnostem na tržbách v loňském roce 32,5 miliardy dolarů, a do roku 2016 by tato částka měla vzrůst na 54 mld. dolarů.

WhatsAppu konkurují čínská služba WeChat, korejská KakaoTalk, japonská Line a i Facebook Messenger. Spoluprácí Deutsche Telekom, Vodafone Group a dalších operátorů vznikla také platforma Joyn, která má být brzy zavedena ve větším počtu evropských zemí, uvedla členka správní rady DT.

WhatsApp má více než 450 milionů uživatelů a tento počet roste každý den zhruba o další milion, uvádí Bloomberg. Facebook tak pokračuje v rozšiřování portfolia svých aplikací s cílem naplnit požadavky a potřeby co největšího počtu lidí. Dle dohody o převzetí budou 4 mld. USD z kupní ceny vyplaceny v hotovosti a zbylých 15 miliard v akciích, z toho 3 mld. USD v podílech s omezenými právy do rukou zakladatelů a zaměstnanců WhatsApp. Jedná se o nejdražší akvizici internetových firem od roku 2001, kdy došlo za 124 mld. USD k fúzi Time Warner a AOL.

Cena akvizice mnoha investorům vyrazila dech, podle zakladatele a CEO Facebooku Marka Zuckerberga má však WhatsApp hodnotu ještě vyšší. „Již bezmála půl miliardy lidí si zamilovalo WhatsApp, z našeho pohledu se jedná o nejúžasnější mobilní aplikaci, která zatím existuje,“ řekl Zucerkberg na konferenci v Barceloně s tím, že se díky ní podaří propojit ještě větší močet lidí. Řekl také, že po takto veliké transakci Facebook „pravděpodobně s akvizicemi na chvíli končí“. Ačkoli příjmy WhatsApp jako takové jsou nízké (odhaduje se zhruba 1 miliarda dolarů ročně), hodnota služby poroste s ohledem na strategický potenciál, možnost zdvojnásobit počet uživatelů a také shodu s profilem Facebooku.

Zuckerberg má velké plány. Mimo jiné řekl, že se chce zaměřit na spolupráci se třemi až pěti mobilními operátory s cílem propojit miliardy lidí po celém světě s internetovou sítí. V rámci této iniciativy partneři zajistí technologie a datové služby zdarma lidem, kteří si to nemohou dovolit. Zuckerberg chce umožnit masám přístup na sociální služby, posílání zpráv či získávání informací ohledně počasí a počítá s tím, že tato iniciativa bude pro několik úvodních let ztrátová. „Pokud uděláme něco dobrého pro svět, časem nalezneme způsob, jak na tom také vydělat,“ míní šéf největší sociální sítě světa. Tato iniciativa není úplnou novinkou – již loni v srpnu Facebook oznámil vytvoření skupiny technologických firem s názvem Internet.org a cílem zajistit internet pro 5 miliard lidí, kteří přístup zatím nemají. Do projektu se zapojili například výrobci mobilních telefonů Samsung Electronics a Nokia nebo výrobce chipů Qualcomm.

Akcie Facebooku strmě stoupají – po včerejším závěru o 3,2 % výše si od začátku roku již připisují zisk bezmála 30 %. Prvotní obavy, že Facebook přeplatil WhatsApp nesmyslně vysokou částkou, rychle pominuly. Tradeři od 20. února, kdy byl konrakt oznámen, zobchodovali 554 tisíc „býčích“ opcí na akcie Facebooku denně (průměr za rok 2014 je 247 tisíc).

(Zdroj: Bloomberg, Business Insider)


Čtěte více:

Facebook s akcionáři nabídnou na trhu 70 milionů akcií. Titul míří do S&P 500
19.12.2013 13:50
Provozovatel největší internetové sociální sítě na světě, společnost F...
Facebook kupuje mladou indickou firmu, vyvíjí nástroje pro analýzu mobilních aplikací
08.01.2014 13:23
Americká internetová společnost Facebook kupuje začínající firmu Littl...
Facebook (+12 %) představil silná čísla, tržby vzrostly o dvě třetiny
30.01.2014 8:30
Největší celosvětová internetová sociální síť Facebook zakončila posle...
Facebook - komentář k výsledkům za 4Q13 + zvýšení férové hodnoty
30.01.2014 16:35
Při pohledu na výše uvedenou tabulku v podstatě není o čem polemizovat...
Google a Facebook 2014 - technologická „bublina“ zatím nepraská
13.02.2014 18:06
Už na podzim se objevovala varování před další technologickou bublinou...
Facebook kupuje konkurenční službu WhatsApp za 19 miliard dolarů
20.02.2014 8:53
Největší internetová společenská síť Facebook oznámila, že koupí provo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data