Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin vyhlásil armádě ve středním a západním Rusku poplach

Putin vyhlásil armádě ve středním a západním Rusku poplach

26.02.2014 14:17, aktualizováno: 26.2. 14:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil provést náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na ministra obrany. Ukázka ruské bojeschopnosti následovala poté, co Moskva opakovaně vyjádřila nelibost nad pádem režimu v Kyjevě, kde se k moci dostali stoupenci sblížení země s Evropskou unií.

"V souladu s prezidentovým rozkazem dnes ve 14:00 (11:00 SEČ) byl nečekaně vyhlášen poplach u vojsk Západního vojenského okruhu, jakož i u 2. armády Centrálního vojenského okruhu, velení protivzdušné a kosmické obrany, výsadkových vojsk, bombardovacího a dopravního letectva," uvedl ministr obrany Sergej Šojgu. Cvičení podle něj potrvá do 3. března.

Putin se veřejně k situaci v "bratrské republice", jak o Ukrajině hovoří, nevyjádřil od pádu režimu Viktora Janukovyče. Ruský premiér Dmitrij Medveděv zase vyjadřoval obavy o osud Rusů na Ukrajině jazykem podobným rétorice během rusko-gruzínské války v srpnu 2008.

Agentura AP dnes připomněla obavy z případného ruského vojenského zásahu na Krymu, kde se tamní Rusové bouří proti novému ukrajinskému vedení v Kyjevě. Šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková ale takový scénář označila za nemožný.

Severoatlantická aliance mezitím prostřednictvím svého politického šéfa vyjádřila očekávání, že všichni hráči na scéně budou plně respektovat územní celistvost Ukrajiny. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen podle agentury ITAR-TASS současně ujistil, že "dnešní Ukrajina má naléhavější problémy" než vstup do NATO, jakkoli dveře do aliance zůstávají otevřeny. 

Ukrajinská policie dnes musela zasahovat v Simferopolu, což je správní středisko autonomního Krymu. Přinutila ji k tomu potřeba udržet od sebe dva znesvářené tábory demonstrantů před sídlem regionálního parlamentu. Před sněm přišlo podle agentury AP zhruba 10.000 krymských Tatarů, aby podpořili nové ukrajinské vedení.

Tvrdá konfrontace mezi oběma tábory podle agentury ITAR-TASS trvá už několik hodin. Zástup, shromážděný pod ruskými vlajkami a skandující "Rusko, Rusko!", se mezitím rozrostl z několika stovek na několik tisíc lidí. "Lidé se zde sešli, aby bránili své dějiny, svůj jazyk a svou kulturu," prohlásil Sergej Axenov ze sdružení Ruská jednota.

Vedení krymského parlamentu se mezitím radí, kdy svolá zasedání sněmu, proti čemuž se kategoricky staví předáci krymských Tatarů.

Na strategicky důležitém Krymu, který je i základnou ruské černomořské flotily, se zřejmě nejvýrazněji rýsuje rozdělení Ukrajiny poté, co protestní hnutí donutilo proruského prezidenta Viktora Janukovyče k úprku. Situace budí obavy, že východ země neuzná autoritu nového prozatímního vedení země.

Krymští Tataři, kteří se aktivně podíleli na protestech proti Janukovyčově režimu, mají v sobě hluboce zakořeněnou nelibost vůči Kremlu, který je za druhé světové války nechal z poloostrova masově deportovat.

Ruští zákonodárci během úterní návštěvy Krymu tvrdili, že Moskva chce ochránit ruskojazyčné obyvatele poloostrova, což vyvolalo obavy z ruského vojenského zásahu. To ale dnes popřela předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. "Takový scénář není možný," řekla.

Demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti se dohodli s vůdci politických stran, že už ve středu večer na Majdanu představí novou vládu. Podle dohody bude prý několik rezortů svěřeno zástupcům veřejnosti. Strana UDAR navrhla, aby v každém ministerstvu vznikla "rada veřejnosti", jejíž delegát by měl být nominován do funkce náměstka ministra. Rada Majdanu, orgán složený ze zástupců demonstrantů, rovněž jmenovala tříčlenný výbor, který má napříště o klíčových otázkách státní správy jednat s politickými stranami.

Ceremoniál představení a údajně i potvrzení nové vlády se má na náměstí Nezávislosti konat ve středu v 18:00 SEČ. Hodinu předtím se má v centru metropole konat velké shromáždění ukrajinské veřejnosti.

Podle informací z parlamentních kruhů je horkým favoritem na post dočasného ukrajinského premiéra zástupce strany Vlast, bývalý šéf parlamentu a ministr Arsenij Jaceňuk. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda. Vůdce hnutí UDAR Vitalij Kličko ani šéfka strany Vlast Julija Tymošenková o funkci předsedy vlády zájem nemají. V úvahu údajně připadá i podnikatel a nezávislý poslanec Petro Porošenko, ke své kandidatuře se ale zatím nevyjádřil.

Podle kyjevského rozhlasu parlament počítá s tím, že všichni členové budoucího kabinetu budou povinni projít lustrací. 

(Zdroj: čtk, ITAR-TASS, Reuters, AP)


Váš názor
  •  
    26.02.2014 14:21

    ukrajina nebude nikdy evropska,rusko se o to postara,putin nedovoli aby se ukrajina odtrhla,mozna to zpusobi konflikt usa -rusko,mozna zacne valka,konecne potom budeme svobodni!-:))
    velkaamdvedice
    •  
      26.02.2014 18:26

      Ja si len nie som isty, ci si uvedomujes, ako blizko Ukrajina od CR je, z pohladu vojnoveho konfliktu. Pokial si Rusko zacne vybavovat ucty s USA prave v Ukrajine, tak do CR je to tak povediac na skok. O Slovensku ani nehovorim.
      Eco
    •  
      26.02.2014 14:25

      Já říkám celý život, že až někdo shodí na Kreml "hošíka", tak pak teprve bude na světě klid. Dřív ne.
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.