Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozvíjející se ekonomiky v tom zůstaly samy

Rozvíjející se ekonomiky v tom zůstaly samy

06.03.2014 18:40

Existuje pozoruhodná podobnost mezi prohlášením prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho po nedávném zasedání Rady guvernérů ECB a první výpovědí šéfky amerického Federálního rezervního systému Janet Yellenové před Kongresem: oba prohlásili, že jejich politická rozhodnutí budou zohledňovat pouze domácí podmínky. Země s rozvíjejícími se ekonomikami, přestože jsou vystavené značným druhotným dopadům měnových politik rozvinutých států, v tom jinými slovy zůstaly samy.

Tím se potvrzuje, co úřady v rozvíjejících se zemích už nějakou dobu vědí. V roce 2010 – po ohlášení třetího kola kvantitativního uvolňování Fedem – obvinil brazilský ministr financí Guido Mantega rozvinuté země, že vedou globální „měnovou válku“. Politika rozvinutých ekonomik koneckonců hnala vydatné a volatilní kapitálové toky na velké rozvíjející se trhy, kde tlačila vzhůru jejich měnové kurzy a poškozovala jejich exportní konkurenceschopnost – brazilská prezidentka Dilma Rousseffová později označila tento jev za „kapitálové cunami“.

Dopad nedávného zeslabování měnového stimulu rozvinutými ekonomikami je neméně silný. Od loňského května, kdy Fed ohlásil záměr zahájit utlumování nákupu aktiv, je kapitál pro rozvíjející se ekonomiky méně dostupný a dražší – tento posun je obzvláště bolestný pro země, které jsou kvůli vysokým schodkům běžného účtu závislé na zahraničních financích. Guvernér Indické rezervní banky Raghúram Rádžan v reakci na to označil politiku rozvinutých zemí za „sobeckou“ a konstatoval, že „mezinárodní měnová spolupráce se rozpadla“.

Rozvíjející se ekonomiky mají samozřejmě spoustu vlastních problémů. Nelze však popřít, že se tyto země staly obětí měnové politiky rozvinutých států, která v posledních třech desetiletích zvýšila volatilitu kapitálových toků. Podle Světového ekonomického výhledu Mezinárodního měnového fondu z dubna 2011 se sice volatilita kapitálových toků zvýšila celosvětově, ale v rozvíjejících se ekonomikách je vyšší než v těch rozvinutých. Podobu finančních cyklů určují převážně šoky vzniklé v rozvinutých ekonomikách, avšak ty jsou zároveň klíčovými faktory určujícími hospodářské cykly na rozvíjejících se trzích.

Druhotné dopady měnové politiky rozvinutých ekonomik navíc přesahují rámec finančních šoků. Rozvíjející se ekonomiky trpí také důsledky vnějších nerovnováh rozvinutých zemí – zejména nafukujícího se přebytku běžného účtu eurozóny.

V posledních několika letech podnikly deficitní ekonomiky na okraji eurozóny – a v nedávné době také Itálie – masivní vnější úpravy, přičemž Německo a Nizozemsko si zachovaly vysoké přebytky. V důsledku toho dopadá zátěž spojená s vyvažováním rostoucího přebytku eurozóny převážně na rozvíjející se ekonomiky, což přispívá ke zpomalení jejich růstu.

Tyto druhotné dopady jsou přesně tím, čemu měla mezinárodní spolupráce – například takzvaný „proces vzájemného hodnocení“, který skupina G-20 zavedla v roce 2009 – bránit. MMF vytvořil důmyslný systém multilaterálního dohledu nad makroekonomickou politikou velkých zemí, který obsahuje „zprávy o konsolidovaném multilaterálním dohledu“, zprávy o druhotných dopadech pro takzvanou „systémovou pětku“ (USA, Velkou Británii, eurozónu, Japonsko a Čínu) nebo „zprávy o externím sektoru“ vyhodnocující globální nerovnováhy.

Pro prevenci druhotných dopadů se však tento systém ukázal jako zcela neúčinný – v neposlední řadě proto, že ho Fed a ECB jednoduše ignorují. Vzhledem k tomu, že americký dolar a euro představují hlavní dvě mezinárodní rezervní měny, měly by se druhotné dopady pokládat za novou normu.

A aby toho nebylo málo, návrh zákona o dotacích v objemu 1,1 bilionu dolarů pro operace federální vlády, na němž se minulý měsíc dohodl americký Kongres, nezahrnuje žádné peníze na rekapitalizaci MMF, což je hlavní nástroj mezinárodní měnové spolupráce. Toto rozhodnutí představuje další neúspěch pro reformy MMF zaměřené na zvýšení vlivu rozvíjejících se ekonomik.

Vzhledem ke značnému přínosu, který by stabilní a prosperující rozvíjející se ekonomiky znamenaly pro světovou ekonomiku – příkladem čehož byla jejich role při podpoře globálního růstu po nedávné krizi – je změna současného stavu v zájmu všech. Skupina G-20 a Mezinárodní měnový a finanční výbor MMF musí pracovat na tom, aby uvedly realitu do souladu s rétorikou spolupráce v oblasti makroekonomické politiky. K nedávným prohlášením Draghiho a Yellenové se proto musí přistupovat jako k bodu nula. 

José Antonio Ocampo, profesor Kolumbijské univerzity, působil jako zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů pro hospodářské a sociální otázky a jako ministr financí Kolumbie. S Luisem Bértolou napsal knihu The Economic Development of Latin America since Independence (Hospodářský rozvoj Latinské Ameriky od získání nezávislosti).

Copyright: Project Syndicate, 2014.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university