Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fortuna – MF bude přísnější na hazardní hry, trh znovu otevře zahraničním subjektům

Fortuna – MF bude přísnější na hazardní hry, trh znovu otevře zahraničním subjektům

10.04.2014 13:59, aktualizováno: 10.4. 16:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo financí chce více regulovat, zdanit a monitorovat segment hazardních her a zároveň celý trh znovu otevřít zahraničním subjektům, uvedli zástupci resortu na čtvrteční tiskové konferenci.

"Připravujeme pravidla regulace internetového sázení a také nějaké úpravy z hlediska daní," řekl ministr financí Andrej Babiš. K největším hráčům na loterijním trhu v ČR patří Fortuna Entertainment Group a Sazka, kterou ovládá skupina KKCG Karla Komárka mladšího.

Provozování loterií a sázkových her v tuzemsku pro firmy se sídlem mimo ČR bylo novelou loterijního zákona od roku 2012 zakázáno a Evropská komise považuje toto nařízení za diskriminační. Zároveň bylo samotným hráčům zakázáno sázet u zahraničních firem a zákon také zakázal jakoukoli reklamu nebo propagaci zahraničních sázkových kanceláří.

"Za provozování nepovolené sázkové hry nebo loterie hrozí právnické osobě pokuta, fyzická osoba se pak vystavuje nebezpečí trestního stíhání," řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Ministerstvo proto připravuje v novém loterijním zákoně, který by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2016, uvolnění trhu pro subjekty se sídlem v Evropské unii.

Ministr financí chce v rámci nového zákona vybudovat i "monitorovací technický systém", který umožní spravovat veškerá data a údaje v oblasti sázkových her. To podle něj zajistí zvýšení daňových příjmů zhruba o 716 milionů korun.

Dalším cílem je zavést efektivní mechanismus pro rychlé odebrání licence pro herní automaty, kterou určují obecní vyhlášky. "Dostali jsme se do absurdní situace, kdy některé obce čekaly až dva roky, než ministerstvo financí povolí jejich rozhodnutí. To považuji za administrativní nesmysl," uvedl Babiš.

Podle náměstka ministra Ondřeje Závodského, který je zodpovědný za oblast hazardu a loterií, by tato herní zařízení měla zmizet do léta. Ke konci letošního března evidoval resort takřka 59 tisíc technických herních zařízení. Ministerstvo také připravuje nový loterijní zákon, který by zlegalizoval internetové sázení a zavedl kartu hráče.

"V současné době se ministerstvo potýká s výrazným problémem. Tím je proces odnětí licencí k provozu VLT (video loterijních terminálů), kdy obec na svém území jejich provoz zakázala. Týká se to přes deseti tisíc výherních automatů, které jsou v 1500 správních řízeních. Jejich doba se neúměrně vleče," řekl na dnešní tiskové konferenci Závodský. Ministerstvo podle něj už udělalo manažerská opatření, aby se proces urychlil. "Do léta veškerá započatá řízení z povrchu země zmizí. Zmizí i pololegálně provozované přístroje, které jsou provozovány v rozporu s vůlí obcí," doplnil Závodský.

Výraznou změnu čeká hlavně internetové sázení, které je nyní podle Závodského částečně povolené a zároveň částečně zakázané. "Navrhujeme internetové sázení zlegalizovat, zregulovat a hlavně zdanit," řekl.

Změnit by se měly i sazby u jednotlivých typů her. "Herní přístroje s vyššími sociopatickými následky budou více zdaněné, sazby zatím nemáme stanovené," řekl Závodský s tím, že konkrétní čísla nyní sdělovat nebude. Nová norma má také omezit reklamu na sázkové a loterijní společnosti, podle resortu by měla být méně dostupná osobám mladším 18 let.

Na ministerstvu nyní vzniká elitní kontrolní tým, který bude více dohlížet nad některými druhy hazardu, například na kasina či technická zařízení. Resort bojuje hlavně s takzvanými kvízomaty. "Ve spolupráci s policií plánujeme v následujících týdnech velký zátah proti těmto nelegálním přístrojům," upozornil Závodský.

Podle ministra financí Andreje Babiše má hazard negativní dopady na společnost. "Má také výrazný dopad na zničené rodiny a vztahy," poznamenal Babiš a jednoho ze svých předchůdců v čele resortu Miroslava Kalouska z TOP 09 označil za největšího příznivce hazardu. "Ten v rozporu s rozhodnutím předsednictva KDU-ČSL (jejímž byl tehdy členem) povolil některým českým firmám internetové sázení. To se ukázalo jako problém, protože stát kvůli tomu čelí arbitrážím od firem, které toto povolení nedostaly," podotkl Babiš. Jako příklad uvedl Casino Kartáč, které se s ministerstvem soudí o 5,5 miliardy korun. Pražský soud však už dvě z jeho pěti žalob zamítl.

Kalousek se proti kritice ohradil. ČTK řekl, že byl prvním ministrem financí, který začal hazard omezovat. Babišova slova označil za "plky".

(Zdroj: MF ČR, Reuters, čtk)


Váš názor
  •  
    11.04.2014 9:23

    Když bude danit zisk hráče,bude taky vracet stát když bude ztráta?To je takvé jako s burzou.Na zisku se stát napakuje,ale když je ztráta,tak stát nic nevrací?NO FUJ. .STÁT JE ZLODĚJ A PARAZIT.K tomu ty politické špíny,co žijí z našich daní,berou důchody od výšky svého platu za NIC
    LIDOVCI
  •  
    11.04.2014 9:18

    A největší sranda je to trestní stíhání............no to je tedy něco.Udělat ze slušných lidí kriminálníky.A politická zlodějská špína nám na to dělá zákony.Kocourkov pokračuje.
    LIDOVCI
  •  
    11.04.2014 9:14

    Tady nejde o hazard,ale o to,okrádat.Jak jinak to říct.Kdyby chtěl někdo daně,tak zdaní sázkové kanceláře.Stíhat a honit hráče,kteří si utratí svoje peníze je jen šikana a státní buzerace.Pan Závodský je jen chudák,který dělá,že řeší sociopaty a přitom mu jde jen o prachy.Jak vždy politická špína neřeší problém,ale snaží se jen parazitovat na nějakém zisku,mzdě nebo úroku obyčejných lidí.
    LIDOVCI
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.