Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Posledních 50 let trhy žijí na steroidech jménem

Posledních 50 let trhy žijí na steroidech jménem "úvěry"

10.10.2014 12:15
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Když se podíváme na události posledních dní na amerických trzích. Co když jsme viděli historická maxima amerických indexů a dluhopisů – nejen pro dalších například pět nebo deset let … ale třeba zbytek našeho života?

V úterý Dow spadl o 272 bodů během jedno dne. O co jde, že? Ale co když to bude pokračovat? Před šesti lety trhy spadly o 51 %. A to se může stát znovu. Dow by šel někam k osmi tisícům. Propad o 50 % není nic nenormální.

Pokaždé když se tak stalo od dob „černého pátku“ existovala nějaká procedura, kdy FED velmi rychle zareagoval. Ale co když Yellenová a spol. zareagují, připraví pořádnou nablýskanou párty, alkohol rozestaví na stůl, připraví pěkné talířky s občerstvením, olivami a preclíky… ale nikdo nepřijde? Co když trhy zůstanou dole pro dalších třicet let, tak jak se to stalo v Japonsku?

Speciální a nezvyklý čas
Zdá se to téměř neuvěřitelné. Pokaždé když americké trhy šly dolů od dob druhé světové války, vždy se zotavily a rostly nahoru a také zabojovaly o nová maxima. Bereme to jako dané, přece zatím vždycky šly, tak proč by nešly znovu. V dlouhém období to tak prostě je. Ale proč by vlastně měly růst tak, jak očekáváme?

V čase mezi rokem 1945 a 2007 věci začínají vypadat méně a méně tak, jak vždycky vypadaly a začínají spíš vypadat, jako by to byla nějaká anomálie. Něco neobvyklého.

Svět po druhé světové válce si musel poradit s utrženými ranami. Populace rostla, nové trhy jenom bujely, lidé zakládali nové rodiny a podniky. A pravděpodobně to nejdůležitější – svět byl teprve na začátku té největší úvěrové expanze ve známé historii lidstva.

Zlato, které nechávalo americký dolar hodnotný po dvě století, bylo odstraněno ve dvou krocích. Prvně v roce 1968, kdy prezident Johnson požádal kongres, aby ukončil požadavek, že dolar musí být navázán na zlato. Druhý krok v roce 1971 prezidenta Nixona ukončil přímou konvertibilitu dolaru a zlata.

Od té doby ten celý nesmysl začal. V půjčování jsme mistři. Ale dluhy můžeme mít na rok, dva, pět nebo deset let. Ale určitě ne na 50 let. Nebo alespoň ne bez pořádných problémů za zády.
Samozřejmě, budoucnost se nedá predikovat, nevíme, co se stane za rok ani zítra. Ale pokud půl století používáme dluhové financování bez obtíží … nevyhnutelně se se blížíme dni, kdy se vzbudíme a zjistíme, že náš dluh je roven třeba 1 000 % našeho HDP. Na následujícím grafu si můžete prohlédnout poměr dluhů k HDP v americké ekonomice. Šedá období jsou období recese. V poslední době jsme zaznamenali první období, kdy tento poměr poklesl a my tomu říkáme období velkého snižování dluhů.

fred

Kapsy plné, hlava prázdná

Zatímco se díváme na to co se děje na dluhopisovém trhu. FED by měl vybrat peníze v aukci dluhopisů tento měsíc. Jdou tam ti nejlepším a největší klienti FEDu … jejich kapsy jsou plné, ale hlavy prázdné.

Pomysleli byste si, že uvidíme, jak trh s dluhopisy padne. Ale ne! On roste. Tento zvláštní trend zahanbuje řady analytiků po celém světě. Pokud by se americká ekonomika opravdu reálně uzdravovala, mělo by to znamenat vyšší výnosy (a nižší ceny dluhopisů, které se tak pohybují v opačném směru) jak rostou úrokové míry.

Takže, co se to tu děje? Dělají kupující dluhopisů chybu? Nebo je ekonomika opravdu slabší, než kreslí nedávný report o stavu pracovního trhu celou věc na růžovo? Nízké výnosové míry jsou v souladu s mrzkým růstem ekonomiky. A kdo by očekával stejnou rychlost růstu jako posledních 50 let by byl asi blázen.


Komentář od dluhopisového krále Billa Grosse:

„Růst v USA a jinde byl zajišťován v posledních 30 letech prudkou expanzí dluhů. Když ovšem kapitalisté zjistili, že nemohou takovou rychlostí akumulovat takový objem dluhů ve stejném tempu, tak růst zpomalil. Demografie ekonomik také přispívá ke zmenšujícímu se růstu. Američtí babyboomeři už stárnou a odchází do důchodu.

Mnoho z nich potřebuje zdravotní péči, ale nepotřebují další dům a třetí vůz. Stárnutí naší společnosti omotává růst do pořádně pevných opratí. Za třetí, technologie nahrazují lidi v takovém měřítku, že některé profese se jistě v dohledné době úplně vypaří. A nové příležitosti nepřicházejí ve stejném tempu, jako pracovní pozice mizí. Apple je úžasná firma, ale nikdy nezaměstná tolik lidí jako Ford nebo General Motors.

A konečně, globalizace hraje také roli. USA byly lídrem v globalizaci od konce druhé světové války. USA tak benefitovaly z obchodování a také z toho, že dolar je stále rezervní měnou. Nyní se věci stáčejí jiným směrem.“

Jedna generace Američanů strávila celý svůj život v období kreditní expanze. Narodili se, když špunt vylétl z láhve a párty začala. Úvěry drží Ameriku už dlouho nad vodou … a trhy také. Používají čínské televize, auta z Japonska, vín z Francie a Itálie. Ale víte co, tak jako vždycky, zaplatíme až později. Ale co když „později“ je „teď“?

Zdroj: Zero Hedge


Čtěte více:

Je čas koupit Netflix? 3Q14 může napovědět
09.10.2014 13:11
Netflix vylétl skoro o 50 % za posledních 12 měsíců s tím, jak pokraču...
5 světových megatrendů, které by měl znát každý investor
09.10.2014 17:50
Jedna z investičních pouček říká, že „trend is friend“ a jít proti nas...
J. Stiglitz: Zdraví světové ekonomiky je znepokojující
10.10.2014 10:30
Eurozónu obestírá riziko možné recese a tempo oživení hospodářství ve ...

Váš názor
  • jako sorry
    10.10.2014 14:17

    ale vždyť to není nic jiného než odvěké investiční střídání greed v. fear, fear v. greed atdatdatd. Mám se z toho pos.at ;)?
    Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.