Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technickou analýzou a správnou obchodní strategií ke stabilním výsledkům - rozhovor s Martinem Novotným (1. díl)

Technickou analýzou a správnou obchodní strategií ke stabilním výsledkům - rozhovor s Martinem Novotným (1. díl)

27.10.2014 14:10
Autor: Pavel Daniel

Nečekaně vysoké výdělky, kterých investoři dosáhnou, by neměly být vždy považovány za známku úspěchu. Záleží zejména na stabilitě a udržitelnosti těchto přírůstků. „Není totiž úplně správně, pokud je obchodník v zisku sto dolarů, ale má sto ztrátových obchodů po jednom dolaru a jeden ziskový za dvě stě dolarů,“ vysvětluje Martin Novotný, specialista Patria Forex. Rozhovor redakce Patria Online rozdělila na dva díly.

Patria Online: Jak by měla vypadat dobře nastavená zisková obchodní strategie investora?

Měla by být otestována na robustním vzorku, to znamená v dostatečném časovém horizontu a na různých časových timeframech. Také by strategie neměla být testována pouze na rostoucím či pouze klesajícím trhu. Stejně tak by neměla být strategie zaměřena pouze na konsolidující trh. Podmínky vstupu do pozic by měly být snadno upravitelné a flexibilní, aby strategie mohla pružně reagovat na aktuální pohyby trhu. Měla by také poskytovat stabilní přírůstky obchodního účtu bez signifikantních výkyvů.

Patria Online: V poslední době se stále více objevují nabídky na tzv. Automatické obchodní systémy (AOS), garantující investorovi určité zhodnocení. Mají ale svá rizika, můžete je rozvést?

U obchodních strategií garantujících jakýkoli výnos bych byl velmi opatrný, zvláště pak u těch automatických. Žádná obchodní strategie výnos nezaručí, všechny strategie jsou budovány na základě minulého vývoje na trhu a nejsou zárukou budoucího zisku. Ten samý pohyb na instrumentu se přece nemusí nutně opakovat. Nezkušený nebo začínající investor může být snadnou obětí pro pochybné společnosti se sídlem mimo Českou republiku, která je ochotná tyto strategie draze prodávat přesto, že jsou často bezcenné.

Patria Online: Může AOS, naprogramovaný nějakou maticí, dlouhodobě „porazit“ data technické analýzy a online rozhodováním investora?

Automatická obchodní strategie z technické analýzy právě vychází, ona se tedy ani o její porážku nepokouší. Obchodník sám této strategii při jejím naprogramování zadá parametry z technické analýzy, dle kterých AOS automaticky zadává pokyny do systému. Obchodník rozhodující se online a obchodující manuálně má pak samozřejmě výhodu v rozhodování intuicí, selským rozumem a také může flexibilně reagovat na změny podmínek na trhu, například na aktuální makrodata apod.

Patria Online: Jak investor pozná, že rozumí principům fungování technické analýzy?

Obchodník samozřejmě hledí v první řadě na výši stavu účtu, avšak konečná výše není všechno. Přírůstky v jeho kapitálu by měly být stabilní a bez výrazných výkyvů. Například není úplně správně, pokud je obchodník v zisku 100 USD, ale má 100 ztrátových obchodů po -1 USD a jeden ziskový za 200 USD. Je také nutné sledovat ukazatele jako drawdown, což je největší pokles kapitálu, analyzovat jeho příčiny, či risk reward ratio, tedy průměrný zisk na průměrnou ztrátu. Technický obchodník by pak měl věnovat maximální úsilí testování strategií a signálů a následně tzv. backtestingem vyhodnocovat, zda tato jeho strategie je pro daný instrument či časový rámec správná.

Patria Online: Řekněte mi, jak z technické analýzy poznám, že má dojít k tzv. korekci, tedy oslabení ceny?

Vždy záleží na aktuální tržní situaci a na tom, jaký trend je nastolen. Mně se osvědčilo sledování tvarů svíček, formací v grafu a v neposlední řadě objemů. Pokud se instrument nachází v rostoucím trendu, svíčky se začnou zmenšovat a objemy rapidně růst, je na místě mít se na pozoru. Může to znamenat, že obchodníci uzavírají své long pozice při výběru zisků a rostoucí trend tak začíná oslabovat. Poměrně dobře fungují také regresní a trendové kanály. Pokud se instrument například nachází v rostoucím trendovém kanálu a z jeho úrovní vystoupí, je velmi pravděpodobné, že se do něj zase brzy vrátí. Obchodník tak může využít například ukazatele RSI a pokud se tento oscilátor vrátí z přeprodaných úrovní nad hodnotu 30, může jej považovat za signál vstupu do dlouhé pozice.

Patria Online: A jak naopak poznám růst ceny investice?

Situace je zde analogická jako v předchozí odpovědi, avšak přesně opačná. Na některých instrumentech dobře fungují ukazatele přeprodaných a překoupených úrovní, jako výše zmíněný index relativní síly RSI, respektive vstupy a výstupy oscilátoru z těchto úrovní. Pokud bych měl být konkrétnější, u komodit se dá řídit výstupem oscilátoru CCI z úrovní pod -100 pro dlouhé pozice. Samozřejmě je nutné přihlédnout k dalším nástrojům a vyloučit tak falešné signály.



Čtěte více:

Alligator – krokodýlí indikátor, který uloví začátek trendu
25.09.2014 12:15
Všechny moderní obchodní platformy v současné době nabízejí mnoho uka...

Váš názor
  •  
    29.10.2014 11:32

    Technická analýza vychází z chování investorů v minulosti. Nijak neukazuje na chování investorů v budoucnosti. Můžete s určitou pravděpodobností předpokládat, že "když se stane tohle (na indikátorech), nejspíš se stane tohle (na trzích)". Například populární indikátor EMA34 - Exponential Moving Average - se počítá jako průměr hodnot za posledních 34 dnů s větší váhou na poslední dny. Přičemž hodnota může být buď Close nebo Open nebo (Open+Close)/2 nebo nějak jinak. Podobně, jen se složitějšími výpočty, jsou na tom další indikátory. NIKDO NEVÍ jak se trhy budou chovat V BUDOUCNU. Vše je jen sázka. A ziskový obchod z toho udělá jen špičkový Money Management (řízení peněz). Jestli něco takového umíte, vzhůru na trhy. Jestli ne, zapomeňte na to a své peníze svěřte odborníkům. Ale dobře vybírejte. Není odborník jako "odborník". Nebo nakupte podíly otevřených podílových fondů světových správců. Tam máte alespoň jakous takous jistotu, že o své peníze nepřijdete. Váš Pavel Rudolf - http://www.jakbytbohaty.cz
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.