Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technickou analýzou a správnou obchodní strategií ke stabilním výsledkům - rozhovor s Martinem Novotným (2. díl)

Technickou analýzou a správnou obchodní strategií ke stabilním výsledkům - rozhovor s Martinem Novotným (2. díl)

28.10.2014 10:00
Autor: Pavel Daniel

Klíčem k dobře otevřeným dveřím, rozuměj úspěšným obchodním strategiím na kapitálových trzích, je technická analýza. Ve druhém díle rozhovoru s Martinem Novotným, specialistou Patria Forex, rozebereme proč.

Patria Online: Jaké je minimum nástrojů technické analýzy podle kterých investoři rozpoznají změny chování vybrané investice?

Takové množství neexistuje, někteří obchodníci se mohou rozhodovat vyloženě jen podle klíčových technických úrovní supportů a rezistencí. Existuje jich ale také celá řada, například klasický pivot, camarilla pivot právě pro intraday breakout strategie apod. Zbytek doplňují nadcházejícím makrem. U jiných se v grafu můžete ve změti čísel a čar ztratit. Obecně se mi spíše osvědčilo, že ty nejjednodušší nástroje poskytují nejspolehlivější signály a není třeba si obchodování komplikovat exotickými ukazateli.

Patria Online: Pro co jsou důležité tzv. technické hladiny hodnoty investice?

Technické úrovně (například pivotní body) jsou pro obchodování velmi důležité, jelikož určují na základě výpočtu z historických cen silné úrovně supportů a rezistencí. Těmito úrovněmi se řídí většina technických obchodníků a tak mají i jistý psychologický efekt. Obchodníkům pomáhají s určením vhodného okamžiku vstupu do pozice či s nastavením pokynů stop-loss. Oblíbenými jsou zejména pivotní úrovně a také fraktály. Pivotní úrovně lze použít například pro tzv. breakout strategie, kdy obchodník čeká na proražení určité technické úrovně a umístí zde vstupní pokyn. Po proražení těchto úrovní totiž trh často pokračuje tímto směrem.

Patria Online: Dá se jednoduše vysvětlit, co dělat, když člověk uvidí graf, jehož jedno rameno stoupá střídáním červeno-zelených dílků a posledním z nich je dlouhý červený díl?

Nedá. Záleží na tržní situaci, může se jednat o krátkodobou korekci způsobenou například negativními zprávami z geopolitiky. Taková korekce může trvat velmi krátce a ani dlouhá červená svíčka nemusí rostoucí trend výrazně ovlivnit. Může se ale jednat o začátek klesajícího trendu, například pokud se výrazně a dlouhodobě změnila situace na trhu, viz změna v postavení nabídky a poptávky u ropy patrná v poslední době.

Patria Online: Lze principiálně využívat technickou analýzu pro intra denní obchodování?


Určitě ano, kombinací dříve popisovaných faktorů. Obchodník by měl určit, zda je instrument překoupený nebo přeprodaný, zvolit například pomocí fraktálu či pivotu vhodný okamžik vstupu do pozice a teprve poté obchod uskutečnit. Množství obchodníků používá také klouzavé průměry s krátkou periodou výpočtu, kdy do pozice vstupují při jejich protnutí. Vše samozřejmě s přihlédnutím k nadcházejícím makroudálostem a s dodržením správného money managementu. Ten by se měl odvíjet od požadovaného risk reward ratia, obchodník by tedy měl mít určeno, v jakém poměru je ochoten nést ztráty proti ziskům a nastavovat tedy příslušné hodnoty stop-loss a limit profit (např. 1:3). Není také vhodné otevírat ihned velké pozice s veškerým zajištěním, pokud se pozice začne vyvíjet v obchodníkův neprospěch, nebude mít již disponibilní zůstatek k úpravě pozice, tedy například snížením průměrné ceny apod.


Čtěte více:

Technickou analýzou a správnou obchodní strategií ke stabilním výsledkům - rozhovor s Martinem Novotným (1. díl)
27.10.2014 14:10
Nečekaně vysoké výdělky, kterých investoři dosáhnou, by neměly být vžd...

Váš názor
  •  
    29.10.2014 11:32

    Technická analýza vychází z chování investorů v minulosti. Nijak neukazuje na chování investorů v budoucnosti. Můžete s určitou pravděpodobností předpokládat, že "když se stane tohle (na indikátorech), nejspíš se stane tohle (na trzích)". Například populární indikátor EMA34 - Exponential Moving Average - se počítá jako průměr hodnot za posledních 34 dnů s větší váhou na poslední dny. Přičemž hodnota může být buď Close nebo Open nebo (Open+Close)/2 nebo nějak jinak. Podobně, jen se složitějšími výpočty, jsou na tom další indikátory. NIKDO NEVÍ jak se trhy budou chovat V BUDOUCNU. Vše je jen sázka. A ziskový obchod z toho udělá jen špičkový Money Management (řízení peněz). Jestli něco takového umíte, vzhůru na trhy. Jestli ne, zapomeňte na to a své peníze svěřte odborníkům. Ale dobře vybírejte. Není odborník jako "odborník". Nebo nakupte podíly otevřených podílových fondů světových správců. Tam máte alespoň jakous takous jistotu, že o své peníze nepřijdete. Váš Pavel Rudolf - http://www.jakbytbohaty.cz
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m