Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Čínská medicína si razí cestu na západ

Víkendář: Čínská medicína si razí cestu na západ

09.11.2014 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Tradiční čínská medicína například učí, že někteří lidé mají horkou tělesnou konstituci a tudíž jsou náchylní k horečkám a zánětům. Jiní zase mají části těla chladnější a trpí naopak zimnicí. Východní pohled na medicínu se rozvíjel po tisíce let na základě praktických zkušeností s pacienty. Vědeckých testů je ale v této oblasti stále pomálu. Nyní se vědci z několika předních univerzit v Číně, Evropě a USA snaží analyzovat složité biologické pochody a systémy tak, jak je vnímá právě čínská medicína.

„Tradiční čínská medicína vnímá nemoc jako maximálně celistvý úkaz. Na západě máme naopak tendenci vnímat věci izolovaně,“ říká Jennifer Wan z University of Hong Kong, která se tradiční čínskou medicínou (TCM) zabývá. Sama je toho názoru, že jeden gen či biologická látka obvykle k pochopení dané nemoci nepomůže.

Podle TCM nemoci vznikají na základě nerovnováhy v našem organismu. Tu vyvolávají faktory, jako je nezdravé prostředí či náš životní styl. Pokud máme například jazyk suchý, nebo pokrytý bílou vrstvou, jde o známku toho, že určité systémy v našem těle nefungují správně. Doktoři na západě mohou podobné indikátory ignorovat, zaměřují se spíše na specifické problémy. V Číně je možné najít jak doktory praktikující TCM, tak ty, kteří používají západní medicínu. Řada pacientů chodí při problémech typu akutní bolesti k těm druhým, ale například v oblasti prevence využívají spíše TCM.

TCM byla na západě až donedávna v podstatě ignorována. Nyní ale získává na popularitě u některých vědců i lékařů. Zkoumá se například, zda pacienti s horkými a chladnými syndromy vykazují rozdílný průběh nemoci. Pro posouzení toho, o jaký typ člověka jde, jsou jim kladeny otázky typu: Cítíte chlad v určitých částech těla? Máte radši chladné či horké nápoje? Jak často jste nachlazení? Podléháte často apatii? Výsledky dosavadních analýz ukazují, že skutečně existují rozdíly mezi tím, jaký je průběh nemoci u různých typů lidí. Jiné studie například ukazují, že lidé s rozdílnou TCM diagnózou mají rozdílné úrovně určitých steroidů a molekul v těle. To znamená, že vhodná léčba se u nich může lišit.

Studie z roku 2012, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Molecular BioSystems, se zaměřila na další klíčový koncept TCM - energii čchi. Ta je považována za energii života a sílu, která prochází lidským tělem i prostředím, ve kterém se pohybujeme. I v této oblasti vědci našli rozdíly u některých látek v našem těle v závislosti na tom, jak byl určitý člověk podle TCM klasifikován. A doufají, že lze nalézt způsob, jak spojit východní a západní medicínu na molekulární a systematické úrovni.

Zdroj: WSJ



Socialismus a vládu práva sloučit nelze. Zjistí to i v Číně

Čínská vláda se pokouší dohnat to, co zameškala v oblasti práva. Komunistická strana by měla zůstat nejmocnější silou v zemi, lidé by ale měli mít právo na nápravu bezpráví soudní cestou. Jak by toho mohlo být dosaženo? Pravda je taková, že skloubit obě věci nelze. „Socialistická vláda práva,“ jak vláda celý plán nazývá, je politickým protimluvem. Cílem má přitom být legitimizace špatně fungujícího systému prolezlého korupcí. Na druhou stranu je třeba uznat, že právní systém Číny prošel velkým pokrokem poté, co se země otevřela mezinárodnímu obchodu. Dříve lidé mohli jen těžko protestovat proti vládním krokům, dnes to možné je.

Dosavadní reformy jsou tedy významné, ale dosud se nevěnují klíčové otázce: Jak by mohlo dojít ke skloubení autoritářského režimu s vládou práva? Podle nového usnesení Komunistické strany platí, že „lidé budou pány svých věcí pouze tehdy, jestliže bude právo razantně prosazováno stranou“. Jinak řečeno, právo bude lidem sloužit jen v případě, že bude nástrojem státu.

Už tisíckrát jsme ze strany Číny slyšeli, že je více demokratická než západ, který prosazuje pouze individualismus. Její rozvoj je prý také efektivnější, protože nikdy nepůjde dál, než kolik lidé snesou. Pokud se ale Čína má stát zemí práva, podobné argumenty musí opustit. Právní spory jsou v této zemi navíc stále vnímány jako neefektivní způsob řešení problémů. Tradiční přístup je založen na dohodě zúčastněných stran, při níž hraje rozhodující roli konkrétní situace.

I vláda hovoří o tom, že lidé v sobě musí vybudovat větší povědomí o fungování právního systému. Jak ale ukazují soudy se zkorumpovanými představiteli státu, nejdříve si musí povědomí o právním systému vybudovat sama vláda. Socialistická vláda práva je plánem, který ukazuje, že vláda chce přijmout západní myšlenky a zároveň se držet čínských specifik. Měla by ale plně přijmout vládu práva a socialismus do toho nemíchat.

Autorkou je právnička Rebecca Liao.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Švédská monetární otočka a další růst obav z deflace
07.11.2014 12:00
Švédská centrální banka Riksbank v úterý snížila sazby z 0,25 % na nu...
KB má u dividendy růstový prostor, zvyšujeme cílovou cenu
07.11.2014 9:12
Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET 1 podle Basel 3 dosáhl ve 3Q nads...
Deset žhavých akcií na další čtvrtstoletí
07.11.2014 10:50
Warren Buffett s oblibou říkává, že nejlepší investicí je taková spole...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university