Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švédská monetární otočka a další růst obav z deflace

Švédská monetární otočka a další růst obav z deflace

07.11.2014 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Švédská centrální banka Riksbank v úterý snížila sazby z 0,25 % na nulu a naznačila, že k jejich zvýšení nedojde dříve než v roce 2016. Tímto krokem kulminoval velký obrat v její politice. Mezi červnem 2010 a červencem 2011 totiž Riksbank zvedla sazby o 1,75 procentního bodu na 2 %. V prosinci 2011 už ale sazby opět snižovala a nyní leží níže než během globální finanční krize. Podobně jako v USA a Velké Británii není problémem růst. Ten by se podle centrálních bank měl letos pohybovat na 1,9 %, příští rok na 2,7 % a v roce 2016 na 3,3 %. Nezaměstnanost klesá a čeká se, že tomu tak bude i nadále. Problematická je ovšem inflace, která v září dosáhla -0,4 %. Částečně je to odrazem nižších cen energií a potravin, ale i tak je Riksbank velmi vzdálena svému inflačnímu cíli ve výši 2 %.

Snížení sazeb sebou nese riziko v podobě ohrožené finanční stability. Ceny švédských nemovitostí prudce rostou a domácnosti jsou vysoce zadlužené. Takzvaná makroprudenční politika, která by měla zvyšovat finanční stabilitu, neměla doposud na dluh velký vliv. Ten tak dosahuje 170 % příjmů domácností. Proti tomuto vývoji ale stojí zmíněný pokles inflace. Pokud by šlo pouze o nižší ceny potravin a energií, docházelo by v podstatě k podpoře spotřebitelské poptávky a tudíž i celé ekonomiky. Ale kdyby se nižší inflace začala projevovat v očekáváních, vyvolávalo by to u centrální banky velké obavy. A obrat v politice Riksbank může mít dopady i na jiné země, které zvažovaly zvýšení sazeb. Nyní se zdá, že tento krok je ještě více vzdálený.

Deflační obavy dnes sílí v řadě vyspělých ekonomik a důvodů je několik. Deflace představuje plošný pokles cen a někdy i mezd. A pokud někomu klesají mzdy, radost z klesajících cen mít nebude. Pro zaměstnavatele je ale obvykle těžké snížit nominální mzdy (i když to není nemožné). Naopak je relativně snadné zvyšovat mzdy menším tempem, než jakého dosahuje růst cen. V takovém případě dochází k poklesu reálných mezd. V deflační ekonomice by měly klesat ceny i mzdy. Pokud se tak děje jen u cen, firmy zaměstnávají méně lidí a dochází k růstu nezaměstnanosti. Pokles nominálních mezd obvykle nastane až ve chvíli, kdy je nezaměstnanost skutečně obrovská. Příkladem jsou země jako Estonsko či Lotyšsko.

Ekonomické učebnice hovoří i o tom, že pokud domácnosti věří v další pokles cen, odloží své nákupy do budoucna. Jestliže se tak děje v širším měřítku, podniky budou méně investovat a všichni na tom nakonec budou hůře. Problémy přinášejí i dluhy – ceny a mzdy totiž mohou klesat, hodnota dluhů se ale nemění. Dlužníci tak musí snížit své výdaje, a týká se to jak soukromého, tak vládního sektoru. V Evropě jde nyní o jeden z největších problémů. Irving Fisher v této souvislosti tvrdil, že dlužníci zmenší své výdaje více, než je věřitelé zvýší. Japonsko na druhou stranu ukazuje, že ekonomika se může po delší dobu pohybovat v mírné deflaci bez toho, aby se roztočila deflační spirála.

Zdroj: WSJ




Čtěte více:

M. Hampl: Centrální bankéři by si přáli návrat k „nudné“ měnové politice
08.10.2014 9:51
Centrální bankéři touží po klidu a životě mimo záře reflektorů. Posled...
Bank of Japan šokovala trhy vystupňováním měnového stimulu
31.10.2014 9:03
Bank of Japan dnes ráno pořádně překvapila trhy, když oznámila čerstvé...

Váš názor
  • Platy/mzdy
    09.11.2014 13:46

    Platy klesaly i tady. Nechceš přistoupit na snížení? Odejdi. A můžeš se přihlásit znovu na totéž místo - ale už nebude za 60, ale za 40. Podívejte se na vývoj platů, "odváží hoši" z ČNB, hlásající riziko deflace. Co jste sebrali odvahu k devalvaci až téměř po krizi a až po tom, co z MF vypadnul chemik Kalda. Zbabělci!
    sgt.Mike
  • multikulturní blbečci
    07.11.2014 12:38

    Neměli si do svých zemí nastěhovat chudé islamisty. Průměrně 10% na každý stát v EU je likvidační síla. Tohle žádná ekonomika dlouhodobě nezvládne.
    Jesse
  • Možná
    07.11.2014 12:28

    A možná taky ne. Taky klesající ceny zvyší prodej a tedy lidi budou mít platy stejné nebo větší a ještě klesne nezaměstnanost, aby se pokryla poptávka. Proto se snad dělají nějaké slevy akce, aby se to prodalo ne aby lidi čekali až to bude ještě levnější. A to že lidi budou čekat až klesnou ceny ještě víc je jen vymyslený blud nějkého feťáka mimo realitu nebo spekulanta. Ceny třeba neustále klesají u počítačů, elektroniky, telefonu, aut a nikdo nečeká nečekal. Nemají jeden počítač ale dva.
    Ford
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m