Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Protesty z Fergusonu se šíří do ostatních měst USA

Protesty z Fergusonu se šíří do ostatních měst USA

26.11.2014 13:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Druhá noc protestů na předměstí amerického St. Louis byla klidnější než ta předchozí. Přesto bylo ve Fergusonu v noci na dnešek zadrženo 44 osob. Americký prezident Barack Obama odsoudil násilnosti, které se rozhořely poté, co se porota ve Fergusonu rozhodla neobvinit bělošského policistu, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. Tisíce lidí druhým dnem demonstrovaly i na jiných místech Spojených států včetně New Yorku, kde bylo také zadrženo několik lidí.

Nepokoje vyvolalo rozhodnutí velké poroty nepohnat k soudu policistu Darrena Wilsona, jenž 9. srpna zastřelil 18letého Michaela Browna, který předtím údajně kradl v místním obchodě. Wilson prý před vyšetřovateli vypověděl, ho Brown napadl a pral se s ním o zbraň. Podle jiných tvrzení ale mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává.

Obama se k incidentu, který podle agentury Reuters rozdělil Spojené státy, vyjádřil v noci na dnešek v rámci svého vystoupení k reformě imigračního systému. Frustrace, které je možné ve Fergusonu pozorovat, podle něj nesouvisí s jediným incidentem, ale mají hluboké kořeny v mnoha skupinách lidí s jinou než bílou barvou pleti, kteří mají "dojem, že naše zákony nejsou vymáhány stejnoměrně nebo spravedlivě".

Jde prý o součást národního problému, který je třeba řešit. "Podpalovat budovy, zapalovat auta, ničit majetek... to je destruktivní a není pro to omluva," uvedl ale také prezident. Hodlá prý spolupracovat s těmi, kdo se po verdiktu poroty snaží postupovat konstruktivně.

V oblasti St. Louis bylo v úterý rozmístěno více než 2000 příslušníků Národní gardy. Měli zabránit dalším nočním výtržnostem a drancování poté, co zde demonstranti protestující proti verdiktu poroty v pondělí v noci zapálili zhruba tucet budov. Školy ve Fergusonu i v okolních městech byly v úterý zavřené, stejně jako úřady místní samosprávy.

V noci byla situace podstatně víc pod kontrolou než v pondělí. Desítky demonstrantů v blízkosti policejní stanice ve Fergusonu skandovaly hesla jako "Žádná spravedlnost, žádný klid!". Před radnicí v této převážně černošské oblasti, jejíž mocenské struktury mají ve velké míře bělošské vedení, bylo podle agentury AP zapáleno policejní auto. Za incidentem zřejmě stojí skupinka, která se odštěpila od jinak spíše poklidné demonstrace.

Po několika hodinách protestů dnes policie s pomocí megafonů demonstranty vyzvala k opuštění ulic, jinak jim pohrozila zadržením. Během noci bylo ve Fergusonu zatčeno 44 lidí, oznámil dnes šéf okresní policie. Během předchozí mnohem neklidnější noci bylo zadržených 61.

Zklamání z násilností ve Fergusonu vyjádřil americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který vyzval k identifikaci a oddělení "kriminálních živlů" od pokojných demonstrantů.

Policie mezitím zkoumá tělo, které se našlo v jednou z automobilů ve Fergusonu. Spojitost mezi tímto případem a drancováním zatím prý nemůže vyloučit.

Protesty se v úterý rozhořely také v některých velkých městech napříč Spojenými státy, od Los Angeles po Washington. V New Yorku policie použila pepřový sprej, aby udržela pod kontrolou dav poté, co se demonstranti pokusili zablokovat Lincolnův tunel a zamířili na Times Square v centru města. Několik lidí bylo zadrženo.

Také v kalifornském Oaklandu a Atlantě protestující blokovali dopravu a v Bostonu prošli kolem nápravného zařízení, kde vězni vylepili Brownovo jméno na okno jako gesto solidarity s demonstranty.

V Seattlu odešlo z vyučování několik stovek studentů. Stovky lidí zablokovaly dopravu v části Clevelandu. Zdejší protest ovšem souvisel s jiným incidentem, při kterém policista zastřelil 12letého chlapce, který měl zdařilou repliku pistole.

Zdroj: RTRS, ČTK


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data