Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Spojené státy by skutečně měly být globálním policajtem

Víkendář: Spojené státy by skutečně měly být globálním policajtem

30.11.2014 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident George W. Bush sliboval svobodu všem od Karáčí až po Casablanku. Prezident Barack Obama hodně hovoří o nových postupech a angažovanosti, ale činy jsou slabší a jeho postoj k větší aktivitě Spojených států je hodně neurčitý. Ani jeden přístup není vhodný. Spojené státy musí být razantní v případě, že je to třeba. Nesmí se ale zároveň vyčerpávat utopickými myšlenkami a snahami o vyléčení společností, které jsou hluboce zmrzačené a ochromené.

Spojené státy se v éře po konci studené války nacházejí ve velmi náročném prostředí. Po roce 2011 došlo k hlubokým změnám ve čtyřech arabských zemích, Evropa klopýtá od recese k recesi a stále hlasitěji je zpochybňována samotná existence společné měny. Čína je stále více asertivní a neklidná, Rusko se snaží o získání dominace nad sousedními zeměmi a využívá k tomu špinavé triky i přímé použití síly. Severní Korea disponuje jadernými zbraněmi, Irán se snaží o jejich získání. Al Káida ztrácí na důležitosti, ale organizace jako ISIS naopak nabírají na síle. USA si prošly tvrdou lekcí v Iráku a Afghánistánu a k intervenci v zahraničí se dnes staví velmi opatrně. Výsledkem je ale i to, že agresivní režimy se domnívají, že mohou svou agresivitu zvyšovat, aniž by přišla reakce ze strany Spojených států. Ty pak také ztrácejí podporu u některých svých spojenců. Země jako Izrael, Japonsko či Saúdská Arábie totiž tiše zkoumají alternativy, protože starý systém, ve kterém dominovali Američané, už není tak bezpečný.

Rok 1991 byl pro Spojené státy rokem triumfálním. Přišlo vítězství ve Válce v Zálivu, rozpadl se Sovětský svaz. Na domácí půdě ale nastala katastrofa v podobě rekordního počtu zločinů. Policie dokonce hovořila o tom, že zemi postihne vlna „superpredátorů“. V New York Times například psali o tom, že „pokud bude současný trend pokračovat, počet zatčených mladistvých se do roku 2010 zdvojnásobí“. Růst zločinnosti byl vysvětlován řadou faktorů, počínaje špatně fungujícími školami a rodinami a konče nezaměstnaností. K žádnému zlomu ale v těchto oblastech v uvedené době nedošlo. Patrný byl naopak posun v práci policie.

Mezi lety 1992–2008 se zvýšil počet policistů o 25 %. Více policistů na ulici znamenalo více zločinců za mřížemi. Přidal se ale ještě jeden faktor: Philip Zimbardo ze Stanfordu provedl v roce 1969 zajímavý experiment. Nechal svůj vůz odemčený a se zvednutou střechou na ulici v Bronxu. Do deseti minut začali vandalové z jeho auta odnášet vše, co mělo nějakou hodnotu. Další den už ho demolovali. Zimbardo pak udělal to samé v Palo Altu v Kalifornii. Auta si tam ale několik dní nikdo nevšiml. Pak ale psycholog rozbil okno vozu kladivem. Během několika hodin bylo úplně zničeno. Ukazuje to, že kriminální chování má svůj vzorec. Pokud není rozbité okno vyměněno, rychle budou rozbita i ostatní okna. Jestliže totiž vyměněno není, naznačuje to, že se o danou věc nikdo nestará a rozbití dalších oken sebou nenese žádný náklad či trest.

Náznak nepořádku sebou tedy může automaticky nést ještě větší chaos. Tento názor jde proti přesvědčení, že kriminalita má nějaké „hluboké kořeny“. Města, která se řídí teorií rozbitého okna, se spoléhají zejména na policejní hlídky v ulicích a nekompromisní postup i proti malým zločinům. A obvykle u nich dochází k prudkému poklesu kriminality. Často si myslíme, že řád má tendenci měnit se v chaos. Může tomu ale být i naopak – chaos lze změnit v řád. Je možné, že by oprava „rozbitých oken“ fungovala v USA i v zahraničí?

Žijeme ve světě rozbitých oken, kde jsou pravidla jasně popsána, nevymáhá se ovšem jejich dodržování. Máme své ideály, ale nebráníme je. Nejvýznamnějším cílem americké zahraniční politiky v následujících deseti letech by měla být oprava rozbitých oken. Celá tato teorie spočívá na důrazu na prevenci a ne na trest. Znamenalo by to zvýšení amerických výdajů na zbrojení k 5 % HDP, což je znatelně nad 3,5 % plánovanými pro rok 2014. Dlouhodobý průměr ale dosahuje 5,5 %. Vyšší rozpočet by umožnil námořnictvu dosáhnout cíle 313 lodí (nyní jich má méně než 290). Vzdušné síly by mohly nahradit 26 let stará letadla.

Důležitá jsou v této strategii čísla a ne extrémně drahé zbraně. U nich pouhý výzkum stojí miliardy dolarů a provádí se jen proto, abychom nakonec zjistili, že si jich můžeme dovolit pouze velmi omezené množství. Tato strategie by vedla k trestu pro ty, kteří porušují mezinárodní normy a právo. Tedy například pro ty, kteří používají chemické zbraně. Důraz by měl být kladen na krátkodobé akce, ne na dlouhodobé rozsáhlé cíle, které mají měnit fungování celých společností. Tragédií války v Iráku je fakt, že svržení starého režimu zabralo devět měsíců a zemřelo při něm 480 Američanů. Avšak dalších osm let a 4 000 životů bylo ztraceno ve snaze o změnu Iráku v arabskou demokracii.

Henry Nau z George Washington University tvrdí, že Spojené státy by se měly zaměřit na svobodu tam, kde má pro společnost největší hodnotu. To znamená zejména na hranicích zemí, které jsou už nyní svobodné. Jde o hranice, které „oddělují svobodné asijské země od Číny a Severní Koreje, svobodné země střední a východní Evropy od Ruska a Izrael a Jordán od jejich sousedů“. Zahraniční politika založená na teorii rozbitých oken neznamená, že bychom z města museli vyhnat každého zločince a Spojené státy by se musely angažovat v každém geopolitickém sporu. Vláda musí analyzovat, kde to má smysl a kde ne. Krize v oblasti zahraniční politiky sebou ale obvykle nenesou volbu mezi dvěma extrémy „nedělat nic, nebo podniknout rozsáhlou vojenskou operaci“. Například jedna raketa vypálená na vysílací věž rádia, které podporovalo zabíjení Tutsiů, mohla zachránit tisíce životů ve Rwandě roku 1994.

Daniel Patrick Moynihan v roce 1993 napsal, že Američané si zvykli na míru zločinu, která by předchozí generace přiváděla k panice. Dvacet let poté se situace úplně obrátila. Nesmíme ale zapomínat na to, jak tomu bylo dříve. To samé platí o zahraniční politice. Američané si zvykli na relativní klid a nevěnují se moc tomu, jak ho udržet. Poslední vývoj týkající se Islámského státu a popravy novinářů Stevena Sotloffa a Jamese Foleyho to ale mění.

Pokud na sebe přední světová liberální demokratická země nevezme roli světového policisty, povede se násilí. Svět by mohl vypadat jako ve třicátých letech, kdy ekonomické problémy přinesly únavu, západ začal pochybovat sám o sobě, Spojené státy se věnovaly hlavně vnitřním problémům a ve světě začaly bujet diktátorské režimy. Winston Churchill tvrdil, že druhá světová válka se měla jmenovat „válka, k níž nemuselo dojít“. Být globálním policistou ale neznamená být globálním kazatelem toho, co je správné. Ti mají zachraňovat srdce a duše lidí, policie trestá viníky a chrání ty, kteří dodržují zákon. Ne každý chce být policistou. Kdo ale chce žít tam, kde žádní policisté nejsou?

Autorem je Bret Stephens.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Sledujte RSS kanály a nadcházející makrodata přímo v platformě Patria Forex
28.11.2014 15:45
Pokud patříte mezi obchodníky, kteří svůj obchodní účet pečlivě sleduj...

Váš názor
  • ... milá pacientko
    01.12.2014 22:50

    ...návodné otázky mohou být cenné. Ale to bys musela problemaiku DPH chápat. Takto dáváš otázky zavádející a závadné, nikoli návodné.
    ☺lolek☺
    • Re: ... milá pacientko
      01.12.2014 22:54

      ...ještě si s pobavením všímám, že jsi inkluzi povýšila na opravdu vyšší level, když jsi se, coby pologramotná v dané problematice, postavila za katedru :) před lidi, které této problematice prostě rozumí.
      ☺lolek☺
  • O dph prý nejde...
    01.12.2014 21:20

    Najednou :-))) Došly argumenty? Už začínáte chápat, že nerozumíte, milí frekventanti, ani po 757 dnech dani z přidané hodnoty (není to daň přidávaná k hodnotě, už víte?)... Jinak, ano cítím se dobře, když v zájmu pravdy a lásky dehonestuji ty, kterým jejich soudruzi ještě nějakou pseudočest prokazují, kterým není trapné na ekonomickém serveru tak dlouho blábolit o závažné ekonomické skutečnosti, o které si nejsou s to najít ani nejzákladnější oficiální informaci - když už jim to pouhé logické myšlení nenapoví ;-) Zde se testují nové progreasívní metody v oboru speciální pedagogiky. Už žádné litování a shovívavá tolerance. Výsledky z vyspělejších zemí ukazují, jak přínosná je inkluze. Ale v tom případě není možno nechávat mentálně zaostalé vtahovat správně duševně vyvinuté do jejich bludů a fabulací. Je třeba rázně zakročit, poukázat na neúnosnost jejich pseudoargumentů (sestávajících se většinou z oplzlostí) a pomocí návodných otázek rozvíjet jejich myšlení, jakož i poukazováním na jejich nedostatečnost připravovat ostatní na případnou srážku s blbci.
    Kalka.
    • Kkk
      01.12.2014 22:40

      Sbal si to své dph a mašíruj , krávo neukojená.Nikdy ho nepochopíš. Zástupy chytřejších ti ho vysvětlovaly. Jsi prostě tupá. Smiř se s tím a neobtěžuj.
      ....
    • Re: O dph prý nejde...
      01.12.2014 22:15

      ... mnohokrát jsi napsala, že o DPH nejde. I já jsem Ti uvěřil, že aspoň v tomto píšeš pravdu. Ale ok, lhala jsi, a o DPH jde. Tak tedy budu mít k DPH pár poznámek. DPH je jak daň z přidané hodnoty, tak daň pŕidaná k přidané hodnotě. Záleži totiž na tom, o jaké dani se mluví. Pokud jde o daň na výstupu, jde o daň přidanou k přidané hodnotě. Pokud jde o rozdíl daně na vstupu a daně na výstupu, jde o daň z přidané hodnoty. ... zbytek Tvého příspěvku se již DPH netýká, A protože tobě jde nově o DPH, tak to nebudu komentovat, což je správný a logický přístup při věcné replice.
      ☺lolek☺
  • Medvídek
    01.12.2014 17:44

    nám tu jako kolovrátek už 757. den opakuje, že neplátci dph platí dph. Nebo už ne, milý frekventante? Připomínám, že jsem před 757 dny na diskuzi o Babišově kritice obchodních řetězců krátce (a výstižně) třemi slovy, mimochodem, poznamenala, "Já dph neplatím". Na tuto podle našeho medvídka "sprostotu" zareagoval VELKAMEDVĚDICE tím, že zmobilizoval do boje všechny (?) své sprostoty. Asi - už se skoro dva roky opakuje...
    Kalka.
    • Re: Medvídek
      01.12.2014 22:57

      ... každý odběratel platí plátci daň-dph na jeho výstupu, tedy i neplátce, jakož i plátce.
      ☺lolek☺
    • Re: Medvídek
      01.12.2014 17:49

      Lžeš demente.
      Velkamedvědice
  • ŠuKalka z vrátnice
    01.12.2014 17:38

    ..,byla to sice dávačka, ale dneska je to plesnivá stařena. Ztrácíte čas :-D
    sean
  • Mějte se tu pěkně,
    01.12.2014 17:37

    milí zkoumanci. Jdu se podívat na Václavák na tu demonstraci proti Zemanovi. Pokuste se zatím myslit. Nejdřív si ale nagůglujte, co to myšlení je...
    Kalka.
    • Re: Mějte se tu pěkně,
      01.12.2014 17:44

      ..pokud by dnes pussydenta klepla pepka a tebe omylem přetáhli vobuchem...dej vědět, dal bych si něco na oslavu :-)
      sean
    • Re: Mějte se tu pěkně,
      01.12.2014 17:41

      Jen pakuj kundo, aspoň si odpočinememe. A už se nevracej.
      zděšený
  • Velkaemedvědice začíná chápat,
    01.12.2014 17:18

    že nemá žádné argumenty pro své bláhové 757 denní tvrzení, že všichni plátci dph jsou výběrčí daní. Uvidíme, jak dlouho bude tomuto zkoumanci a jeho suitě trvat, než si uvědomí pravý stav věcí. Je roztomilé, jak takovíto mudrlanti, kteří si nedovedou najít ani oficiální údaje o předmětu, o kterém tu už víc než dva roky pindají, na tomto ekonomickém a finančním serveru zkoušejí něco blekotat o fundamentální anylýze :-)))
    Kalka.
    • Re: Velkaemedvědice začíná chápat,
      01.12.2014 17:30

      Proč opět lžete dámo? VM Vám trpělivě vše vysvětlil. Nás Vaše duševní pochody nezajímají. Tohle není soukromý chat. Jako žena se za Vás hluboce stydím. Musíte neustále lhát, někoho pomlouvat, či napadat? Co z toho máte? To jste tak neschopná v osobním životě, že se musíte tady neustále předvádět? Kolik je Vám let? Vaše rodiče při výchově evidentně selhali a musí se v hrobě obracet, co z Vás vyrostlo za netolerantní monstrum Nejset schopna respektovat jiné? Běžte k čertu.
      antikalka
      • ReRe: Velkamedvědice začíná chápat
        01.12.2014 17:35

        Hlavně že tobě vysvětlili, že plátci dph jsou výběrčí daní. To vysvětluje vše... O Havlovi a jeho 'Pravda a láska zvítězí,' jsi nikdy neslyšel? Nejspíš ani tví rodiče...
        Kalka.
        • Kalka
          01.12.2014 17:39

          Že mí rodiče na rozdíl od Vašich odvedli dobrou práci, poznáte z toho, že nelžu a každodenně někoho nepomlouváma nenapadám. Co vy máte společného s pravdou? Ubožejší bytost jsem za svůj život neviděla. trapná, vlezlá, otravná s kachním žaludkem. Vaše nemocná duše tady denně exibuje a kálí. Proberte se.
          antikalka
          • Re: Kalka
            01.12.2014 17:47

            Takže pravda je, že plátci dph jsou výběrčí daní? Hmmmmm Pěkná představa o pravdě a rodinné výchově :-)))
            Kalka.
            • Kalka
              01.12.2014 17:57

              Tady přece nejde o dph. To, že mu nerozumíte, je váš problém. Tedy jde o vaše trapné chování, podlé provokace, pomluvy a útoky. Cítíte se pak lépe, když někoho dehonestujete? A proč píšte pořád dokola to samé? Máte představu jak jste trapná? Hrajete si na dámu a chováte se jako spratek. Stydím se za to, že jste žena, pokud tedy jste. Tak se žena nechová. Vaše děti vědí, co jste zač a jaké máte vystupování ukryta pod nickem? Vzhledem k vašemu věku jste dost nechutná.
              antikalka
    • Re: Velkaemedvědice začíná chápat,
      01.12.2014 17:21

      Ha ha. Proč , milá kundo zneužíváš toho, že nechci obtěžovat ostaní?Až budeš mít odvahu vylézt z úkrytu , tak se ozvi. Do té doby mi nelez do prdele. Na dph stejně nemáš.
      Velkamedvědice
      • Medvídek se nám tu rozčiluje,
        01.12.2014 17:30

        ukazuje znovu a znovu svou pravou tvář a svůj endemický slovník. Takovýhle tvor si dovoluje napsat ošklivé věci dokonce o demokraticky zvoleném presidentovi, který se ohradí proti výtkám, že sprosté mladé ženy nevyznamená některým vysokým řádem ČR. Velkamedvědice se tu prezentuje jako feminista :-)))
        Kalka.
        • Re: Medvídek se nám tu rozčiluje,
          01.12.2014 17:35

          Pleteš se pizducho. Jelikož seš dementní, neustále se opakuješ. Ty mně vytočit nemůžeš. Zase si zapomněla? Asi seš holt blbá. Ale můžeš si to nalhávat. To si cvrkněš do kalhotek, když máš pocit, že si někoho vytočila? Dost ubohé. To ti odpovídá. Sprostý? Ale kde že. Po vzoru Tvého prezidenta , se sprototou stavím vůči sprostotě.
          Velkamedvědice
  • Omluva
    01.12.2014 17:11

    Omluva slušným lidem, ale já to prolhané kundě ustupovat pořád nebudu.
    Velkamedvědice
    • Re: Omluva
      01.12.2014 17:20

      A v čempak lžu, milý zkoumanče? V tom, že plátci dph nejsou výběrčími daně z přidané hodnoty? Tebe za celou dobu nenapadlo zavolat na berňák? To je obzvláštní důkaz tvého postižení...
      Kalka.
      •  
        01.12.2014 17:21

        Nelez mi do prdele kundo.
        Velkamedvědice
  • VM
    01.12.2014 16:54

    Ale jdi ty, zkoumanče. Kdo komu leze někam? Ty mě pronásleduješ už 757 dní svým idiotským tvrzením, že platím já i ostatní neplátci dph dań z nákupu... V zájmu pravdy a lásky i k takovým tvorům jako jsi ty, neustanu ve svých návodných otázkách a zkoumání tvé možné vzdělatelnosti. Važ si toho. Jiní ne tak láskyplně a pravdomluvně založení odbprníci na poli speciální pedagogiky, obor vzdělávání tzv. nevzdělatelných dospělých, by tě už dávno odepsali...
    Kalka.
    • Re: VM
      01.12.2014 16:58

      Já tě pronásleduji? Bože ty seš ubohá svině.
      Velkamedvědice
      • Veůlkamedvědice
        01.12.2014 17:08

        "nejsi schopen přiznat a doložit svou lež, přecházíš do osobní roviny. Je ti lépe" zkoumanče?
        Kalka.
        • Re: Veůlkamedvědice
          01.12.2014 17:14

          Nebtěžuj stalkerko.Lez do prdele sama sobě.
          Velkamedvědice
        • Re: Veůlkamedvědice
          01.12.2014 17:11

          ... kopíruješ snaživě, ale vlastní myšlenky schopna nejsi, MP (milá pizdo).
          ☺lolek☺
      •  
        01.12.2014 17:06

        ... Kalka se vydává za oběť, označuje sama sebe za oběť a předstírá, že se jí oběť mstí, holt Kalka je typický všedni stalker.
        ☺lolek☺
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university