Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A. Merkelová: Reformy v Itálii a ve Francii nejsou dostatečné

A. Merkelová: Reformy v Itálii a ve Francii nejsou dostatečné

08.12.2014 8:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Reformy veřejných financí v Itálii a ve Francii jsou nedostatečné, vlády těchto zemí musejí udělat víc, aby své rozpočty na příští rok uvedly do souladu s pravidly Evropské unie. V rozhovoru německý deník Die Welt to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Italové i Francouzi na její slova zareagovali podrážděně a kancléřce vzkázali, že by se raději měla starat o problémy německé ekonomiky.

Evropská komise před více než týdnem oznámila, že sedmi zemím eurozóny hrozí, že v příštím roce nedodrží unijní rozpočtová pravidla. Brusel posuzoval rozpočtové plány většiny zemí platících společnou evropskou měnou euro. V případě Francie, Itálie a ještě Belgie komise situaci znovu posoudí v březnu příštího roku.

Evropská komise stanovila, dokdy musí "Francie a Itálie přijmout dodatečná opatření", uvedla Merkelová s tím, že jde o oprávněný požadavek. "Komise ale také jasně řekla, že to, co dosud předložili, není dostatečné. A s tím já souhlasím," dodala kancléřka.

Vysoký italský představitel vzápětí označil za "politováníhodné", že Merkelová považuje reformy, které zavádí italský premiér Matteo Renzi, za nedostatečné.
"Italská vláda by si sama nikdy nedovolila známkovat jiné členské státy EU. Žádáme Německo o stejný respekt," prohlásil státní tajemník pro unijní záležitosti Sandro Gozi. "Možná by kancléřka Merkelová měla zaměřit svou pozornost na domácí poptávku v Německu, nedostatek investic či nerovnováhu platební bilance. Byl by to důležitý příspěvek, který Evropa od Berlína už dlouho očekává, avšak v tomto směru se očekávání dosud nenaplnilo," dodal tajemník.

Také francouzský ministr financí Michel Sapin upozornil, že Německo má své vlastní problémy, například rozpadající se silnice anebo nízkou míru porodnosti. "Ve Francii děláme reformy ne proto, abychom potěšili jedny či druhé evropské představitele, ale proto, že jsou pro Francii nezbytné," prohlásil.

"Populace v Německu se každým rokem snižuje. Za deset či dvacet let díky tomu budeme v lepší pozici. Německo je teď v lepší pozici díky reformám, které uskutečnilo před desetiletím," řekl rovněž Sapin.

Země platící eurem musely své plány na podobu rozpočtu na příští rok předložit komisi k 15. říjnu. S Bruselem, Paříží i Římem komise v minulých týdnech vedla intenzivní jednání.

Uvedené země se na nejvyšší vládní úrovni zavázaly na počátku příštího roku přijmout a realizovat strukturální reformy, které posílí hospodářský růst. Ve střednědobém horizontu to má zlepšit udržitelnost veřejných financí. Itálii a Belgii by jinak mohlo hrozit disciplinární řízení a Francii - druhé největší ekonomice bloku - pokuta, protože disciplinární řízení už s ní je vedeno.

Zdroje: čtk, Die Welt


Čtěte více:

Merkelová varuje Camerona: Omezíte migrační pohyb a ztratíte naší podporu
03.11.2014 9:16
Německá kancléřka Angela Merkelová údajně varovala britského předsedu...
Merkelová nevidí důvod k rušení sankcí proti Rusku
04.11.2014 16:22
Německá kancléřka Angela Merkelová stále nevidí žádný důvod pro zruše...
Gorbačov a Merkelová: Blížící se studená válka proti odkazu pádu Berlínské zdi
10.11.2014 8:37
V neděli uplynulo 25 let od pádu symbolu studené války – Berlínské zdi...

Váš názor
  •  
    08.12.2014 10:39

    to máš sice pravdu, ale ona po nich chce jenom plnit kritéria, které si sami odsouhlasili. A jestli mají s kritérii problémy, musí něco udělat, tedy reformy. Na tom nevidím nic špatného a nelogického
    vikeza
    •  
      08.12.2014 10:47

      Pravděpodobně reaguješ na mě, že? No, je jasný, že "pracovní morálka" lidí v průmyslu, managementy i majitelé... politici i vysocí úředníci států mají fakt jiný potenciál. Mají jiné chápání svých povinností. Můžeš to sledovat i u veřejně činných politiků jako jsou prsidenti a premiéři Fr a I. Nejde o povinnosti, jde o chápání. Žabožrout nikdy nepochopí stejnou míru odpovědnosti, jaká je u německého státního úředníka. prostě tisíc odlišností a pohled na pravidla u těchto národů existují. Co politik Fr považuje za správné a normální, to něměc taky nepochopí. Oni prostě vedle sebe nebudou umět fungovat NIKDY. Věděli jsme to před 30 lety, víme to dnes a vědět to budeme i za 100 let.
      Jesse
      •  
        08.12.2014 10:53

        ano reagoval jsem na Tebe. V tom máš pravdu. Jsou mentálně jiní, ale číslům však rozumí fšeci stejně, ne? Jestli mám limit takový tak přes něj nejede vlak. Za chvíli to bude stejně jedno, páč latinka v EU bude nahrazena arabskými znaky. Mentalita se bude tedy postupně sbližovat. Zcela jistě i do Tvých uvedených 100 let. :-)
        vikeza
  • copak jí to ještě nedocvaklo?
    08.12.2014 10:34

    Merkelka ještě za dobu od založení EU nepochopila, že státy s jinými tradicemi a mentalotou lidí nemoho NIKDY začít fungovat jako Německo? Tak nevím, jestli to dělají schválně, nebo jsou to ve skutečnosti zabednění gumáci... včetně Merkelky:-)
    Jesse
  • nerovnováha platební bilance
    08.12.2014 9:25

    Nerovnováhou platební bilance myslí Sapin její přebytek. A jaké je řešení: zvýšit platy, veřejné výdaje a inflaci a tím snížit konkurenceschopnost německé produkce. Tím se zvýší konkurenceschopnost Francie a Itálie bez nutnosti nějakých reforem.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: nerovnováha platební bilance
      08.12.2014 9:39

      Platy zvysi prece od ledna, doplati na to vychod, polepsi si zapad...
      krupicová kaše
      •  
        08.12.2014 9:58

        Jj, a od nás bude za lepším platem odcházet ještě víc doktorů - a míň odborníků kvůli nižšímu platu přicházet...
        Kalka.
        •  
          08.12.2014 10:38

          šak tady chválíte vysokou odbornost sovětských lékařů a sovětské Putinovy vědecké meducíny:-))) Teď vám to předvedou v praxi :-)))
          Jesse
        •  
          08.12.2014 10:13

          Klídek, přijdou z Ukrajiny.
          tlustý hrabě
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data