Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrdinové dávno skončené války

Hrdinové dávno skončené války

12.12.2014 17:45

Tento týden byla zveřejněna nová čísla týkající se inflace v Číně. Potvrzují se obavy, které jsem zde shrnul minulý pátek. Inflační tok informací bude pokračovat týden příští a to dvěma vyspělými ekonomikami, které dovedly využít pozitiv kvantitativního uvolňování. V úterý se dozvíme, jak se vyvíjí situace ve Velké Británii, ve středu v USA.

První z následujících grafů ukazuje dlouhodobější vývoj celkové inflace v USA. V předkrizových letech sloužila „cílová“ 2 % spíše jako dno skutečného růstu cen, v pokrizových letech je to zase strop. Jak je to v době, kdy probíhalo masivní kvantitativní uvolňování možné? Jednoduše: Nabídka peněz může prudce růst, pokud ale roste pomaleji, než poptávka po penězích, prudkou inflaci nevyvolá (viz níže). Nemusí dokonce ani udržet inflaci na žádoucích úrovních.


sous1

Pozornost a nekončící kritika (varování před vysokou inflací ...) netradiční monetární politiky se sice většinou upínala na USA, skutečný boj o monetární stimulaci byl ale veden ve Velké Británii. Důvod jasně ukazuje další graf. Mezi lety 2010 a 2012 vzrostla britská inflace až na 4 – 5 %. Pro Bank of England tak bylo mnohem těžší obhájit tezi, že uvolněná monetární politika za daných podmínek nevyvolá dlouhodobě vysoký růst cen. V roce 2012 už se inflace prudce obrátila směrem dolů. Bank of England nyní tvrdí, že inflace může na čas klesnout i pod 1 % a cíle na úrovni 2 % bude možná dosaženo až na konci současného tříletého výhledu.

sous2

Jak jsem uvedl, bavíme se o dvou ekonomikách, které dovedly relativně úspěšně využít strategii kvantitativního uvolňování, ale možná hlavně strategii sebenaplňujícího se proroctví (více jsem o tom psal v minulém příspěvku). Skalní zastánci teorie, že vysoká inflace se kvůli „tištění peněz“ prostě musí dostavit, posouvají své predikce do stále vzdálenější budoucnosti (či hovoří o inflaci cen aktiv, což je trochu zavádějící koncept).

Co si myslí trh? Poslední graf ukazuje inflaci v následujících pěti letech, kterou implikují ceny na dluhopisových trzích. Není třeba dlouze rozebírat, že trhy na výmarské predikce vůbec nevěří, zajímá je spíše japonizace USA a hlavně Evropy. V USA klesla očekávaná inflace až znatelně pod 1,5 %. V Německu (nejsilnější ekonomice eurozóny) nyní klesá průměrná očekávaná inflace v následujících pěti letech na nulu. Někde se prostě stále urputně bojuje ve válce, která už dávno skončila.

sous3

Nová ekonomická „válka“ je dána tím, jak se mění poměr mezi poptávkou a nabídkou peněz. Až nedávno jsem si uvědomil, jak zavádějící může být vyjádření typu „roste poptávka po penězích“. Znamená to, že lidé/soukromé subjekty chtějí ještě více peněz, než obvykle? Ano, ale v relativním slova smyslu. Neznamená to, že každý chtěl být milionářem a nyní už jen desetimilionářem. Růst poptávky po penězích značí růst poptávky po likvidních aktivech relativně k aktivům méně likvidním, rizikovějším (celkově bohatí chtějí být všichni stále stejně).

Pokud centrální banka zvyšuje nabídku peněz, vyměňuje si se soukromým sektorem aktiva – dostává od něj ona ne tolik chtěná aktiva s menší likviditou (většinou dluhopisy) a dává mu naopak hotovost, respektive rezervy. Tyto rezervy jsou pak kryty přesně tím, co banka centrální od soukromého sektoru obdrží – prodáme jí dluhopis a ona nám dá hotovost, kterou vytvoří „proti“ získanému dluhopisu. To je onen „tisk peněz“, to je růst peněžní nabídky v reakci na růst poptávky po penězích. A to je pokrizové „bitevní“ pole, které vyžaduje úplně jiné strategie, hodnocení a cit, než situace před několika desetiletími.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university