Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Netflix preview - data o expanzi jsou klíč pro 4Q14

Netflix preview - data o expanzi jsou klíč pro 4Q14

19.01.2015 15:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Netflix Inc. bude zítra po uzavření trhu v 22:05 ohlašovat svoje výsledky. Netflix ve třetím kvartále vykazoval indikace, že počet předplatitelů v USA neroste takovým tempem, jak by mohl, proto to bude i ve 4Q jeden z nejsledovanějších parametrů, který rozhodne o reakci ceny na trhu.

Šancí je ale to, že by nižší růst mohl být vykompenzován růstem mimo USA. To, že většinu přírůstku uživatelů obstará byznys mimo USA, může být sebepoškozující, protože zákazníci z USA jsou méně profitabilní pro společnost.

Kromě růstu počtu uživatelů se bude nadále sledovat situace kolem síťové neutrality a růst nákladů na získávání nového obsahu.

 

Síťová neutralita

Síťová neutralita je poměrně ožehavé téma u internetových společností, zejména u těch, které zatěžují linky svými rozměrnými datovými toky mezi něž patří i Netflix, který v USA zaměstnává linky v průměru z jedné třetiny a řadí se tak s Googlem a Facebookem mezi nejnáročnější internetové aplikace.

V zásadě jde o to, že se dosud na veškerý internetový provoz nahlíželo jako na sobě rovný, to chtějí změnit poskytovatelé konektivity, kteří masivně investují do sítě, ale nemají šanci tuto investici kvůli konkurenci a síťové neutralitě zohlednit v ceně. Snaží se tak změnit tento pohled, aby byli schopni něco vytěžit ze svých investic.

Bílý Dům se nechal slyšet, že silně podporuje zachování co nejsilnější síťové neutrality. Ale FCC je pořád nezávislý regulátor a někteří poskytovatelé se už vyjádřili, že pokud se pohled na toto téma neuvolní budou se bránit u soudu.

Pro Netflix je zde nebezpečí, že na své klienty a to bez jejich vlivu uvrhne dodatečné náklady na sledování například právě obsahu Netflixu. Ten samozřejmě nezůstává nečinný a už koncem roku 2013 se oznámil, že jestli budou poskytovatelé zpomalovat připojení na Netflix, uveřejní jejich seznam, tak aby se klienti Netflixu mohli snáze orientovat.

To je jen jedna strana mince, internetový provideři by si mohli Netflix vzít jako rukojmí a požadovat i od něj platby za nezpomalování provozu na servery Netflix pro své klienty. Proti čemuž se Netflix hodlá bránit. Jestliže v USA se o tomto tématu již nějakou dobu jedná, v Evropě se podobná diskuze “dá se říct” teprve začne pořádně vést.

 

Obsahové války

Velká bitva se vede i na poli obsahu mezi Netflixem a Amazonem, který ohlásil uzavření smlouvy na exkluzivní sérii půlhodinového komediálního seriálu s Woody Allenem. Netflix kontroval pěti seriály založenými na postavách komiksu Marvel a spoluprací s populárními herci jako Adam Sandler a Chelsea Handler. Netflix, aby nabídl svým klientům maximum obsahu vstoupil do řady licenčních ujednání a dohod o sdílení tržeb s různými Hollywodskými studia dalšími poskytovateli videoobsahu.

Společnosti se ale stále více soustředí na svou vlastní produkci, protože je levnější než nakupovaná a také tím získává společnost určitou originalitu proti konkurenci.

Pokud má někdo obavu z růstu HBO, tak je to bezpředmětné. Protože Netflix má lepší služby s lepší cenou. Na domácím trhu společnost čelí spíše rostoucí konkurenci Google, Amazon a také Apple. V segmentu půjčování DVD ještě svádí boj s Movie Gallery Inc. a Red Box vlastněnou společností Coinstar Inc. Tento segment ovšem není pro Netflix tolik důležitý.

 

Výsledky za 3Q a očekávání pro 4Q

Ve třetím čtvrtletí roku 2014 dosáhly tržby 1,4 mld. USD (27 % yoy, +25 % v 3Q) proti konsensu 1,4 mld. USD. Odhad společnosti pro 4Q14 je na úrovni 1,305 mld. USD. Průměr odhadů v Bloomberg Survey je 1,485 mld. USD, při nejoptimističtějším odhadu na hladině 1,504 mld. USD a nejpesimističtějším 1,474 mld. USD. Netflix očekává, že efekt zvýšení ceny předplatného, který ovlivnil výsledky ve 2Q a 3Q by měl ve 4Q být kompenzován vysokou sledovaností jednoho ze seriálu přímo z dílny Netflix. Tudíž by neměl být tak silný jako v předcházejících dvou čtvrtletí.

Čistý zisk společnosti se ve 3Q14 dostal na 59,3 mil. USD. V posledním čtvrtletí roku 2014 se průměrný konsensuální odhad podle Bloomberg Survey pohybuje na odhadu 42,3 mil. USD. Optimistický odhad hovoří o zisku 50,3 mil. USD.

Společnost reportuje svoje výsledky ve třech segmentech - Domestic Streaming - nebo-li o operacích na americkém trhu, International segment - zbytek světa, který představuje kolem 40 zemí světa. Poslední segment Domestic DVD představuje oblast, kde Netflix doručuje DVD nosiče pomocí běžné pošty. Distribuční střediska jsou situována ve většině hlavních amerických měst.

Celkově počet nových členů zaostal za očekáváním, kdy trh čekal růst ve 3Q14 o 3,6 milionu, kdežto společnost získala 3 miliony nových členů.

V USA společnost dosáhla přírůstku členů ve výši 1 milion členů na 37,2 mil. Očekává, že ve 4Q14 dosáhne přírůstku 1,85 mil. a zakončí rok s více jak 39 miliony členy v USA.

Netflix očekává, že ještě v 4Q14 zůstane contribution margin pod 30 %. Cílem Netflixu je dosažení marže na úrovni 40 %, což by zajistilo jak profitabilitu na domácím trhu, ale i prostor pro růst výdajů na tvorbu nebo nákup dalšího obsahu.

V mezinárodním prostoru ve 3Q14 Netflix získal 2 miliony nových členů a celkově tak měl ke konci září 15,8 mil. členů. Ve 4Q14 guidance Netflixu pro přírůstek nových členů hovoří o nových 2,15 mil. členech. Firma tak očekává, že rok 2014 zakončí téměř s 18 mil. členy mimo území USA.

Netflix díky své expanzi na další trhy očekává, že v mezinárodní části utrpí ztrátu 95 milionů dolarů. To reflektuje celé čtvrtletí marketingových výdajů a investic do obsahu v nových zemích. Ve 3Q byla ztráta nižší (-31 mil. USD) než očekávání -41 mil. USD. Pravděpodobně, že se výdaje na expanzi nepromítly do celého čtvrtletí.

S tím ruku v ruce jde upozornění o poklesu contribuition margin a také zvýšení contribution loss z 3Q na 4Q. Firma ovšem také oznámila, že kanadské a nizozemské divize jsou nyní profitabilní a měly by tak přispět k financování další expanze. V Evropě do cen také promluví změna DPH, která ukrojí část ze zisku na evropských trzích.

 

Expanze

Mezinárodní expanze bude dále tlačit na pokles profitability, ale může to být stále správná cesta s ohledem na geografickou diverzifikaci a udržení si pozice globálního lídra trhu. Očekává se, že Netflix vstoupí i na trh do Japonska a na trhy jižní Evropy v druhé polovině tohoto roku podle informací JP Morgan Chase.

K 31. březnu Netflix vstupuje na trh na Nový Zéland a do Austrálie. Proto je potřeba, aby investoři i nadále očekávali slabší výsledky společnosti v důsledku zmiňované expanze. Později se dá předpokládat rychlejší růst tržeb a zisku s tím, jak se nové trhy stanou zralejšími.

V zákulisí se začíná šuškat, že Netflix pracuje na plánu na expanzi do dalších zemí Asie.

Akcie se v pátek obchodovala se závěrečným kurzem 337,34 USD za jednu akcii. Nejvyšší ceny za posledních 52W dosáhla akcie 9. března 2014 a to 489,2 USD, naopak nejníže za posledních 52W byla 28. dubna 2014 na 299,5 USD.

nflx_graf19_01

Zdroj: firemní data, Bloomberg, Goldman Sachs, Valuewalk, SeekingAlpha, InsiderMonkey, Investor.com


Čtěte více:

Euro začíná týden korekcí ztrát, frank slábne
19.01.2015 10:44
Koruna se rozhodla v úvodu navázat na úspěšný minulý týden. Její zisky...
Evropa rozšiřuje maxima z roku 2008, daří se švýcarským titulům
19.01.2015 10:47
Západoevropské akciové trhy zahájily nový týdnem růstem, kdy zpevňují ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m