Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Úroky dále rostou, do zasedání Fedu těžko čekat úlevu

Rozbřesk - Úroky dále rostou, do zasedání Fedu těžko čekat úlevu

10.06.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Další den a opět žádná úleva. Úrokové sazby se tlačí vzhůru, což dělá stále větší starosti nejen akciovým trhům ale také emerging markets - konkrétně pak měnám a dluhopisům z těchto rozvíjejících se trhů. Otázka tedy zní, kdy se tento trend zastaví anebo dost značně zbrzdí?

Významným mezníkem bude v tomto ohledu nepochybně nadcházející zasedání Fedu. Problém však spočívá v tom, že se výbor pro americkou měnovou politiku (FOMC) se sejde až za týden, přičemž během následujících sedmi dní musí jeho členové držet obvyklého “bobříka mlčení” ordinovaného vždy před nadcházejícím zasedáním. Globální trhy se tak minimálně týden nedočkají chlácholivých slov ze strany holubičího Fedu a nervozita tak může v příštích dnech ještě stoupat.

Zajímavé na tom všem je, že úrokové sazby dále rostou nehledě na to, že stále žádné dobré zprávy také nepřicházejí ani z Řecka. Trhy nejenže hrozbu řeckého defaultu a Grexitu do značné míry neberou příliš vážně, ale s tím jak se blíží i “konečné řešení” této otázky, mají dokonce výnosy těch nejbezpečnějších vládních dluhopisů v Evropě - německých Bundů - tendenci dále růst (a to samozřejmě táhne úroky vzhůru nejen v eurozóně, ale i u nás). Jako by tím trh říkal: ať už to dopadne s Řeckem jakkoliv, tak vždy to bude pro německé vládní dluhopisy špatné. A je na tom asi kus pravdy, neboť buď se Řekům ustoupí a zaplatí to převážně Němci anebo Řecko zbankrotuje a eventuálně vypadne z eurozóny, což bude primárně ztráta pro Němce a ECB, která vše bude muset dorovnat tiskem peněz.

A jak to vlastně vypadá na řecké frontě. Poslední zprávy nejsou nic moc. Asertivita (čti nehoráznost) marxistické vlády v Aténách stále nepolevuje. Řekové stále žádají o další úvěry, aniž by jakkoliv chtěli přistoupit na požadavky věřitelů, jako je snížení vysokých starobních penzí. V této souvislosti je pak velmi pikantní, že zástupci řeckých ostrovů například pohrozili, že pokud bude z vůle věřitelů nucena vláda zvýšit DPH, tak oni si o ní uspořádají (na ostrovech) referendum!

Nic přitom nenasvědčuje tomu, že by se na řeckém nesmlouvavém postoji něco změnilo před další z mnoha (zbytečných) schůzek řeckého premiéra a německé kancléřky. To ještě však neznamená, že úroky resp. bezrizikové výnosy v důsledku toho půjdou dolů.

Region

Kurz koruny se včera opět měnil pouze minimálně, ačkoliv inflace překvapila směrem vzhůru. Guvernér ČNB Singer sice očekává i nadále pozitivní ekonomický vývoj v ČR, který by se měl projevit pokračujícím poklesem míry nezaměstnanosti a s ním souvisejícím nárůstem mzdových tlaků. Singer nicméně zopakoval, že kurzový závazek zůstane v platnosti nejméně do druhé poloviny roku 2016. Kurz zlotého se včera příliš neměnil, zatímco forint mírně posílil poté, co květnová inflace překvapila směrem vzhůru. To vyvolalo otázku, kam až maďarská centrální banka může snížit úrokové sazby (sazby FRA dokonce již naznačují očekávaný růst sazeb v ročním horizontu).

Zbytek týdne není z hlediska očekávaných událostí v regionu zajímavý. Pozornost se tedy upírá zejména k dalšímu vývoji řecké dluhové ságy. Kromě toho mohou trhy stále znervózňovat i korupční kauza v Rumunsku a výsledky voleb v Turecku.

Dluhopisy

Nehledě na ztráty akciových trhů a další nevstřícný řecký návrh vůči věřitelům pokračovaly výnosy bezpečných vládních dluhopisů v růstu, když výnos desetiletého německého vládního dluhopisu se opět přiblížil hranici 1 %. Své však mohla také sehrát relativně vysoká nabídka na primárním trhu v eurozóně. Poptávka ve včera proběhnuvších aukcích se však ukázala být velmi silná, což může indikovat, že stávající úrovně výnosů jsou pro řadu subjektů atraktivní.


Čtěte více:

Summary: HSBC, American Airlines Group a aerolinky v USA
09.06.2015 17:03
Evropa: Největší evropská banka HSBC (DIP) představila svůj aktualizov...
Nejcennějšími značkami v Německu jsou automobilky
10.06.2015 8:20
Nejcennějšími značkami v Německu jsou automobilové značky. Podle studi...
Řecký nekonečný příběh: Tsipras by se mohl opět sejít s Merkelovou a Hollandem
10.06.2015 8:27
Řecký premiér Alexis Tsipras by se dnes mohl sejít na okraj summitu Ev...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m