Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: HSBC, American Airlines Group a aerolinky v USA

Summary: HSBC, American Airlines Group a aerolinky v USA

09.06.2015 17:03
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Největší evropská banka HSBC (DIP) představila svůj aktualizovaný hospodářský plán. Jeho součástí je i) záměr snížit do roku 2017 objem rizikově vážených aktiv (RWA) o 290 mld. USD (zhruba 25 %). Celých 140 mld. USD má pak zajistit osekání aktivit v divizi investičního bankovnictví. Další krok počítá s ii) prodejem operací v Turecku a Brazílii, kde banka hodlá zachovat alespoň částečnou přítomnost nezbytnou k obsluze velkých korporátních klientů. Součástí uceleného plánu je také iii) dosažení roční úspory nákladů v rozmezí 4 – 4,5 mld. USD v roce 2017, když o místo přijde zhruba 10 % pracovní síly (22 – 25 tis. zaměstnanců). Restrukturalizační náklady se mají v průběhu implementační fáze vyšplhat na 4 – 4,5 mld. USD. Celkově pak plán přináší řadu pozitivních zjištění. Prvně – osekání RWA by mělo přispět vylepšení ukazatele kapitálové přiměřenosti (v 1Q 11,2 %) a umožnit tak bance realizaci progresivní kapitálové politiky. HSBC patří s dividendovým výnosem nad úrovní 5 % mezi premianty sektoru a jakékoliv signály o další možné expanzi metriky bude trh dozajista pozitivně reflektovat. Co se týče opuštění operací v Turecku a Brazílii – uvolnění prostředků umožní rozšíření působnosti HSBC v Asii, což ostatně záměrem navýšit objem svých investic v oblasti deklarovala samotná banka. Krok je navíc logický s ohledem na nedávné úvahy o možné snaze banky re-inkorporovat domicil z Velké Británie na některý z asijských trhů (pravděpodobně Hong Kong), čímž by došlo ke snížení daňové zátěže. Plánovanou úsporu nákladů pak vnímáme v kombinaci s osekáním aktivit v investičním bankovnictví nesoucí nejnižší návratnost jako podpůrný faktor pro dosažení vytyčeného cíle návratnosti vlastního kapitálu, který je stanoven pro rok 2017 na hladinu 10 % (nově pak HSBC počítá s ROTE pro rok 2017 na úrovni 12 %). Akcie HSBC dnes ztrácí procento.

USA:

Mezinárodní asociace leteckých přepravců (IATA) revidovala své sektorové odhady. Nově v letošním roce počítá s agregovaným ziskem ve výši 29,3 mld. USD při tržbách 727 mld. USD. Markantní nárůst zisku proti loňským 16,4 mld. USD má být dle vyjádření asociace způsoben celkovou sílou globální ekonomiky, rekordními úrovněmi obsazenosti letadel (odhad pro letošní rok počítá s 80,2 %) či nižšími palivovými náklady (tvoří 28 % provozních nákladů). Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) má letos překročit 7,5 % a dostat se nad úroveň nákladů kapitálu, které dle vyjádření asociace klesly s ohledem na prostředí nízkých úrokových sazeb na 6,8 %. Jinými slovy by tak mělo s růstem investovaného kapitálu docházet k růstu čisté ekonomické hodnoty sektoru. Počet přepravených pasažérů má poprvé v historii dosáhnout 3,5 mld. a růst tak o 6,7 % (proti 6 % loni). Největším beneficientem pak mají být aerolinky ze Severní Ameriky, které podle zprávy ukousnou polovinu zisku. Provozní marže EBIT se má v oblasti proti loňsku zdvojnásobit a překonat hladinu 12 %. Kapacity by se měly zvýšit o 3,1 %, zatímco poptávka stoupne o 3 %. Z evropských přepravců mají dle asociace nejatraktivnější prospekt ty, které jsou exponované na transatlantické lety. Asijsko-pacifický trh, který představuje 40 % nákladní letecké dopravy, pak má doplatit na celkově slabší zájem o tento typ přepravy nákladu (poptávka má letos akcelerovat o 5,5 % proti 5,8 % loni) a taktéž zpomalení růstové dynamiky Číny.

American Airlines Group včera snížila svůj hospodářský výhled na druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby za sedadlo při přepočtu na letovou míli mají klesnout o 6 – 8 % (původně o 4 – 6 %). Marže ze zisku před zdaněním byla snížena o procento do pásma 16 – 18 %. Akcie dnes ztrácí 2 %.

GE pokračuje v osekávání svých nejádrových divizí a prodá divizi financující LBO (leveraged buyouts) investiční skupině Canada Pension Plan Investment Board.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Čtěte více:

HSBC zruší skoro 50.000 míst a omezí investiční bankovnictví
09.06.2015 11:34
Globální bankovní skupina HSBC hodlá po celém světě zrušit skoro 50.00...
Pivovary Lobkowicz chtějí začít vyplácet dividendu akcionářům od roku 2016
09.06.2015 13:10
Pivovary Lobkowicz mají za sebou nejen oznámení hospodářských výsledků...
Zlato - držet nebo ne? Fakta a grafy
09.06.2015 16:39
Zlato bylo vždy okouzlující, o tom není pochyb. Je ale tento drahý kov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m