Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké chucpe - Atény trpělivě počkají, až se věřitelé umoudří, prohlásil Tsipras

Řecké chucpe - Atény trpělivě počkají, až se věřitelé umoudří, prohlásil Tsipras

15.06.2015 10:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecko je připraveno trpělivě čekat, až se jeho mezinárodní věřitelé umoudří a začnou ve svých požadavcích vůči hospodářsky rozvrácené zemi uvažovat realisticky. V názorovém sloupku listu Efimerida ton Syndakton to napsal řecký premiér Alexis Tsipras, podle kterého je nynější neústupnost věřitelských institucí vůči Aténám podmíněna "politickým oportunismem".

"Budeme trpělivě čekat, až instituce přistoupí k realismu," tvrdí Tsipras, podle kterého požadavky věřitelů na nové škrty v řeckém penzijním systému, což je jeden ze stěžejních sporných bodů v jednání, jsou politicky účelové. Poslední vyjednávání mezi oběma stranami bylo přerušeno v neděli bez výsledků.

Tsipras poukázal na to, že jeho vláda přijala mnoho ústupků, což uvnitř jeho radikálně levicové formace SYRIZA vyvolalo značné napětí. "Někteří vnímají jako slabost naši upřímnou touhu po řešení a kroky, které jsme učinili, abychom překonali rozpory (s věřiteli)," uvedl premiér.

Ve stejném tónu se dnes vyjádřil řecký ministr financí Janis Varufakis. V rozhlasové stanici To Kokkino prohlásil, že Řecko se nikdy nepodepíše pod "prodloužení krize", tedy pokračování programu zahraniční úvěrové pomoci výměnou za ekonomické reformy provázené tvrdými úspornými opatřeními. "Jediné, co můžeme udělat, je počkat, až konečně partneři budou moci vést vážnou diskuzi," podotkl ministr. Podle něj věřitelé pouze chtějí úspory, aniž by na oplátku přistoupili k jednání o restrukturalizaci, respektive smazání části řeckých dluhů. Nezbývá nyní prý než počkat, zda zádrhel nerozetne vlastní politickou iniciativou německá kancléřka Angela Merkelová.

Řecký státní ministr Nikos Pappas, jeden z členů řecké delegace, která o víkendu v Bruselu předložila protinávrhy věřitelům, dnes prohlásil, že Atény předložily alternativní řešení s rovnocennými ekonomickými prognózami. Zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF), jedné z věřitelských institucí, to ale odmítli a trvají dál na snížení důchodů.

V této otázce se ovšem dostala řecká vláda do pasti i kvůli rozhodnutí označit za neplatné škrty penzí soukromého sektoru z roku 2012, toto rozhodnutí před necelým týdnem oznámil řecký nejvyšší správní soud. Penze většiny řeckých důchodců se tak naopak mají znovu zvýšit, což znamená pro státní pokladnu novou finanční zátěž ve výši jedné miliardy až 1,5 miliardy eur.

Místopředseda Evropské komise pro investice Jyrki Katainen v dnešním vydání rakouského deníku Der Standard obvinil řeckou stranu z nedostatku ochoty pro spolupráci, a to navzdory úsilí a dobré vůli komise.

Zdroj: RTRS, ČTK


Čtěte více:

Varoufakis si pustil pusu na špacír, zatímco jednání v neděli zkolabovala za 45 minut
15.06.2015 8:34
Řecký ministr financí Janis Varufakis se v rozhovoru, který dnes zveře...
Rozbřesk - Řekové nehodlají věřitelům “otročit” a tak se jejich hodina pravdy blíží
15.06.2015 9:10
Řecká vláda dál není schopna nalézt společnou řeč se svými věřiteli. N...
Platební bilance: Dividendová sezóna se v ČR zatím ještě nerozjela
15.06.2015 10:25
I v dubnu skončil běžný účet platební bilance ve vysokém přebytku. Te...

Váš názor
  •  
    15.06.2015 14:15

    Nevím proč mám takový dojem, že celá Řecká vláda je jen příkladná banda podvodníků. Návrhy k vyřešení jejich vážné finanční situace jsou někdy až úsměvné. Budu li brát jejich návrhy věřitelům za vážně míněné, nemohu si pomoci, ale takto se chová klasický podvodník hrající o čas, při splácení svého dluhu.Je mi záhadou jak tohle mohl někdo tak dlouho tolerovat. Tvrdí li Řecký důchodce, že se z průměrného Řeckého důchodu 1600 E našich 40,000Kč nedá vyžít, tak tomu se každý náš důchodce musí jen hořce zasmát.
    Zdeno
    •  
      15.06.2015 14:32

      Další co podléhá protiřecké propagandě. Průměrná penze v řecku v roce 2014 včetně příplatků za invaliditu atp. byla 1013 Euro hrubého. Z toho si ještě v řecku musíte zaplatit zdravotní pojištění. Starobní penze státních zaměstnanců je kolem 1300 Euro, ale takový soukromý zemědělec pobírá v průměru 431 Euro. http://www.grreporter.info/en/greek_pensions_range_1300_430_euro_month/11464
      ..
      • hm
        15.06.2015 15:31

        státních zaměstnanců je kolem 1300 Euro vs. soukromý zemědělec pobírá v průměru 431 Euro zaujímavé že ============================================== inak povedané: neproduktívny sektor (stat a zdanovanie) vs. produktivny sektor (výroba a predaj) ============================================== grécky štátny zamestnanec má mať viac, ale nie v EURO. Ešte trochu nech Syriza si vyhrotí situáciu a potom nechať im užiť si ich socializmus :-)
        Open_mind
      •  
        15.06.2015 14:51

        Obávám se, že ten soukromý zemědělec to všechno za ty lemry ve státím sektoru odskáče a zaplatí krvavou daň.
        Jesse
  •  
    15.06.2015 13:28

    Český HDP představuje přibližně 154 mld €, řecký HDP přibližně 177 mld €. Počet obyvatel je stejný. V čem je chyba, když Řecko je "hospodářsky rozvrácená země" a Česko ne? Není to ve splácení starších dluhů, protože ty Řecko nesplácí a rovněž úroky reálně placené nepokrývají ten rozdíl. Co třeba podívat se na zoubky řeckým zbrojním výdavkům, které jsou v takové výši, jako kdyby Česko utrácelo každoročně o 120 mld Kč více na armádu než utrácí dnes. Taky by ty peníze scházely na rozumnější výdavky.
    Vlado
    •  
      15.06.2015 15:35

      česko sa snaží zavádzať kapitalizmus, Grécko sa snaži zavádzať socializmus. Obe krajiny zaznamenávajú patričné úspechy.
      Open_mind
  •  
    15.06.2015 12:38

    Moje řeč , už moje babička říkala : Synku , neboj se půjček ( též úvěrů ). Neboj se že nebudeš schopný splácet. Bát se musí ten , kdo půjčil . Poučné co ? Nemá řecký premiér také babičku ?
    Karel IV
  • Kdo další
    15.06.2015 12:05

    toť otázka, představa, že 60% nebo více lidí bude dlouhodobě žít "ze státního" = z toho co se sebere jiným je totálně zcestná všude nejen v Řecku jenže politici jsou sajrajti s max. 3-4 letým horizontem, takže to všude skončí stejně jako v Řecku, prostě zchudnou všichni ti co makají víc než ti co se "vezou" na a pak se bude muset buď znárodňovat a pak začít znovu nebo v lepším případě a začít znovu hned
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    15.06.2015 11:15

    ....tak, to je ono, hoši, jen hustěji a větší kapky. přidání českým důchodcům bude pro státní kasu zátěž jednotek mld. kč, ale řekové - předpokládám vzhledem k počtu obyvatel hrubě srovnatelné množství důchodců - si namísto snížení nebo aspon zmrazení důchodů zatíží prožranou pokladnu cca 35 mld. kč - jak dlouho si ještě budou dělat kozy z celé unie?? odpovím si sám: při její nesmyslné nemohoucnosti ještě asi hodně dlouho.
    keris
    •  
      15.06.2015 11:32

      Výška řeckých důchodů, které dokonce chtějí ještě zdvihnout na původní hladinu, je doslova výsměch a provokace věřitelů..
      Velkamedvědice
      •  
        15.06.2015 12:29

        Nevím jak dobré máte info, ale podle mých byly řecké důchody nejdříve plošně sníženy, což ústavní soud neřešil. Pak v druhé vlně byly selektivně sníženy důchody důchodcům, kteří pobírali přes 1000 Euro a nebyli to státní zaměstnanci. Takové selektivní snižování je podle mě jasně neústavní, co jiného asi mohl ústavní soud říci? Nemyslím, že máte zapotřebí podléhat protiřecké propagandě.
        ..
        • ...
          15.06.2015 19:43

          Vycházím věcně z faktu, že český průměrný důchod je proti řeckému poloviční...
          Velkamedvědice
          •  
            15.06.2015 20:17

            Každopádně po Vašem upřesnění o selektivnosti snížení mimo státní zaměstnance to na mě působí ještě hůře...Pak by měli adekvátně snížit i státní důchody..
            Velkamedvědice
            •  
              15.06.2015 20:27

              Předpokládám, že řecký ústavní soud nemá pravomoc schvalovat zákony, jen ty neústavní může rušit. To přesně se stalo. Nechápu, kde vidíte provokaci. Část nestátních důchodců prostě selektivní snížení svých důchodů zažalovala, ústavní soud musel rozhodnout. Jak byste rozhodl na místě řeckého ústavního soudce?
              ..
              • ....
                15.06.2015 20:34

                Vy jste mě nepochopil. Jistě, co se týče soudu s vámi plně souhlasím. Teď jsem mluvil o tom selektivním snížení, na které jste mě upozornil. Předtím jsem reagoval na fakt, že mají důchodci v zadlužené zemi méně než čeští. Asi se špatně vyjadřubi, ale nejsem s Vámi v rozporu. Jen mi je líto českých důchoců. Hezký večer.
                Velkamedvědice
          •  
            15.06.2015 20:17

            Každopádně po Vašem upřesnění o selektivnosti snížení mimo státní zaměstnance to na mě působí ještě hůře...Pak by měli adekvátně snížit i státní důchody..
            Velkamedvědice
      • znáš to heslo?:
        15.06.2015 11:46

        Blbej kdo dává, blbější kdo nebere :-)))
        Jesse
  • Nekomunikativní ultralevičáci
    15.06.2015 11:12

    dovedou pěkně na buben zemi i ty svoje důchodce i pracující co nebudou mít práci a nebude tudíž ani na důchody. nemají ani plán B, protože Putin je z toho nevytáhne. A dovedou klidně na buben i věřitele, protože ti jsou jim u zadku. Už jim půjčili a teď nemůžou nic dělat. Koneckonců se soukromými už to tak dopadlo. A ještě budou citově vydírat a blábolit, jak jim nikdo nerozumí a nikdo jim nechce vyjít vstříc. Pěkná strategie. Fuj
    bOB
    • Re: Nekomunikativní ultralevičáci
      15.06.2015 12:17

      Ještě dodávám. Zajímavé, že se nikde v jednáních o úsporných opatřeních nehovoří o úsporách ve výdajích na armádu. Na armádu peníze ano, (rozuměj na zbrojní zakázky od Německa, USA, Francie atd.) ale důchodcům ne. Viz straší článek: http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/recko-ma-nejvetsi-armadu-v-evrope-v-prepoctu-na-obyvatele/r~5621c4b6e45111e4994f002590604f2e/
      hb
    • Re: Nekomunikativní ultralevičáci
      15.06.2015 12:10

      Stále zapomínáte, že Řekové mají stále v ruce trumf své polohy ve východním středomoří. Vy si opravdu myslíte, že by EU a jeho patron v NATO, USA, nechali pro pár milard eur aby se Řecko vymanilo z jejich sféry vlivu? Naivita! Když jde o mocenské zájmy jdou všechny účty stranou. Proto se nám všem můžou Řekové jen chechtat do tváře. Stejně to zaplatíme my, proto, abychom vyhověli zvráceným choutkám militaristických jestřábů v NATO. Tedy hlupáci jsme my, ne oni, že si to necháme líbit.
      hb
      •  
        15.06.2015 12:31

        ....ano, tak tomu asi bude. tsipras moc dobře ví, že odchod jakékoliv země z eurozony si nikdo nedovede představit a dovedně toho využívá - dnes v rozhovoru pro mfd to řekl jan zahradil - je to další důkaz nemohoucnosti a neakceschopnosti molochu zvaného evropská unie....a tato nemohoucnost nám bude brzy osudná.....tzv. migranti nám to brzy spočítají, pokud se něco radikálního nestane.
        keris
      •  
        15.06.2015 12:24

        Jestli má Evropa pomoci americkým zájmům a zachránit Řecko nejsem proti. Bude to jen málá splátka dluhu, co Evropa má za osvobození od fašismu a komunismu (východ) a poválečnou obnovu (západ).
        ..
        • Udělej
          15.06.2015 12:46

          si v hlavě pořádek.Každý investovaný dolar se Američanům vrátil trojnásobně. Jen naivní člověk si může myslet, že Američané něco Evropě věnovali jen tak, z humanistických důvodů. (Připomínám ukradené know-how z Plzeňské škodovky, nebo placení všech nákladů spojených s výbavou našich letců v Anglii za 2.svv našim zlatem, přesto, že bojovali i za Anglii atd. - jen na dokreslení etiky všech mocností) Za pomoc osvobozováni od fašizmu i komunizmu platíme dosud. Až bude nový blok jaderky v ČR stavět Westinghouse, možná pochopíte) Konec konců pro naše dějiny nic neobvyklého. ... R. 874 byl dohodnut mír a Svatopluk složil slib věrnosti a zavázel se odvádět tribut Franské říši....Václav (921 - 935) složil slib věrnosti a zavázal se odvádět tribut... atd. České knižata i králové často odváděli svému silnějšímu sousedovi mírovou daň. Tedy si kupovali mír, přesně tak, jak to děláme my dnes jen jinými, sofistikovanějšími metodami.
          hb
          • Re: Udělej
            15.06.2015 13:00

            Aby tahle debata měla nějaký smysl musel bys to tvrzení o tom, že se každý investovaný dolar vrátil trojnásobně doložit nějakými fakty. Takle je to výkřik do tmy. Jinak dolar investovaný doma na burze se američanům za tu dobu zhodnotil desetkrát.
            ..
            • Neber
              15.06.2015 13:09

              to doslovně. Samozřejmě se to ani nedá spočítat. To je jen taková slovní hračka, znamenající, že investované prostředky se ze ziskem vrátí. Možné to bylo jen 1:1, ale také 1:10. Některé výhody USA z investic v Evropě se vůbec ani vyčíslit nedají. Znalost prostředí, možnost ovlivňovat politiku, prosazení angličtiny atd. atd.
              hb
              • Re: Neber
                15.06.2015 13:28

                Sorry, ale pořádek v hlavě si na základě ničím nepodložených smyšlenk dělat nebudu. To si zkoušej na svých dětech, jestli nějaké máš v předškolním věku. (Debata ukončena.)
                ..
                • Bez diskuse
                  15.06.2015 14:49

                  Například: http://dolezite.sk/old/Marshalluv_plan_153.html
                  hb
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba