Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zradil Putin řecké marxisty? Co by za to dostal?

Zradil Putin řecké marxisty? Co by za to dostal?

29.07.2015 13:37
Autor: Redakce, Patria.cz

V současné době se objevuje řada konspiračních teorií o tom, že ruský prezident Vladimír Putin ustoupil západním zemím. Ta poslední říká, že Putin mohl pomoci Řecku s odchodem z eurozóny, nakonec ale otočil a tím donutil řeckého premiéra Alexise Tsiprase k tomu, aby se dohodl s vedením Evropské unie. Řecké noviny To Vima minulý týden uvedly, že Tsipras požádal Putina o půjčku ve výši 10 miliard dolarů, která by Řecku pomohla s přechodem na drachmu. Pokud by ji totiž Řecko zavedlo, potřebovalo by devizové rezervy a eura žádná nemá. Rusko tak údajně zvažovalo, že do Řecka pošle zálohu ve výši 5 miliard dolarů. Tato záloha by se týkala vybudování plynovodu vedoucího přes Řecko, na jehož vybudování se Rusko s Řeckem dohodly v červnu.

To Vima je respektovaný zdroj informací a má kvalitní zdroje mezi politiky. Zástupci opozičních stran se tak Tsiprase oficiálně dotazovali, zdali jsou uvedené zprávy skutečně pravdivé. Ten to zřejmě odmítne stejně, jako to učinili zástupci ruské vlády. Putinův tiskový mluvčí uvedl, že „řecká vláda Rusko o pomoc nikdy nepožádala. Pokud by ale i přesto byly uvedené informace pravdivé, vysvětlovaly by řadu věcí. Bývalý ministr financí Yanis Varoufakis například nedávno uvedl, že na jeho ministerstvu byla malá skupina lidí, která pracovala na Grexitu. Nicméně žádné rozhodnutí ohledně toho, jak tento plán naplnit, učiněno nebylo. Varoufakis pak 10. července uvedl pro The Guardian, že Grexit by vyžadoval zdroje, které jeho země nemá:

„Odchod by vyžadoval vytvoření úplně nové měny. V okupovaném Iráku na to byl potřeba téměř celý rok, asi dvacet Boeingů 747 a americká vojenská moc spolu se třemi tiskárnami a stovkami nákladních vozů. Bez takových zdrojů by Grexit znamenal oznámení devalvace s asi osmnáctiměsíčním předstihem. A to by byl recept na zlikvidování řeckého kapitálu a jeho převod do zahraničí za každou cenu.“

Ona podpora by mohla přijít ze strany několika málo zemí, zejména od Ruska nebo Číny. Čína se k podobnému kroku stavěla váhavě a zástupci její vlády „doufají v to, že Řecko zůstane v eurozóně“. U Ruska bylo znát větší nadšení a jeho zástupci například hovořili o tom, že Řecko by mohlo patřit do skupiny zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). Mohla by mu tak pomoci nově budovaná rozvojová banka.

Možná proto Tsipras volal 6. července Putinovi – bylo to den poté, co Řekové naprostou většinou odmítli podmínky pomoci nabízené ze strany evropských zemí. Ruská strana uvedla, že tento telefonát se pouze obecně týkal uvedeného hlasování a „některých dalších otázek spolupráce mezi Řeckem a Ruskem“. Možná, že Tsipras jen blafoval a snažil se budit dojem, že má i další možnosti. Pokud ano, jeho strategie fungovala, ale jinak, než si představoval. Donald Tusk mu totiž 8. července řekl, ať „hledá pomoc mezi jeho přáteli a ne mezi nepřáteli, a to zejména, když ti mu nejsou schopni pomoci“. Zdá se tedy, že Tusk naznačoval, že Tsipras Putina o pomoc skutečně žádal. Tusk se ale určitě mýlil ohledně schopností Ruska poskytnout pomoc. Mohlo by totiž lehce přijít s oněmi 10 miliardami dolarů, protože i přes nízké ceny ropy stále disponuje více než 360 miliardami devizových rezerv. I tak ale Putin pomoc nenabídl.

Alexander Baunov z Carnegie Center v Moskvě působil jako ruský diplomat v Řecku a nyní tvrdí, že Putin by toho poskytnutím pomoci moc nezískal. Taková pomoc by například nezměnila nic na tom, jak Řecko hlasuje ohledně sankcí vůči Rusku. Některé konspirační teorie zase hovoří o tom, že Putin jednal tak, aby pomohl Angele Merkelové. Putinova „zrada“ na řeckých marxistech podle této logiky umožnila eurozóně existovat dál v její dosavadní formě. Není ovšem jasné, co by za to Putin dostal. Každopádně je evidentní, že není žádným šíleným diktátorem. Snaží se ukázat západním vládám, že je zodpovědným hráčem, který se stává agresivním pouze v případech, kdy to, co považuje za své vlastní teritorium, vnímá jako ohrožené. Nakolik jsou konspirační teorie pravdivé, bude jasné z toho, jak se nyní bude Západ stavět ke konfliktu na Ukrajině.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Twitter ve 2Q - klíč k monetizaci? Samá voda...akcie -11,33 %
29.07.2015 12:07
Twitter ve druhém čtvrtletí tohoto roku převedl velmi pěkný růst tržeb...
LVMH vzrostl díky módní divizi zisk v 1H nejvíce od roku 2012
29.07.2015 11:10
Luxusní holding LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton zveřejnil včera večer...
Čekání na Fed
29.07.2015 11:04
Pozornost celého investičního světa se dnes večer bude upírat k výsled...
Komentář analytika k výsledkům O2 CR za 2Q15 - Silný růst EBITDA i volné hotovosti
29.07.2015 11:21
Společnost O2 CR dnes před trhem zveřejnila své výsledky za 2Q15. Čist...

Váš názor
  • Putin může všechno ......
    29.07.2015 21:36

    a místní rudoši se mohou utleskat. Když zastřelil chráněného sibiřského tygra tak to byl u nich hrdina, ale když dnes proběhla zpráva o američanovi co zastřelil v Africe lva tak se mohli zdejší putinovci po.....
    .
    • Re: Putin může všechno ......
      29.07.2015 21:42

      dej si uz pauzu
      velkaamdvedice
      • anebo
        30.07.2015 16:57

        " Re: dolarový poplatek 30.7.2015 15:31 Lež se vysvětlit n edá. Jen potvrzuješ, že si blb a papouškuješ myšlenky, kterým nerozumíš. Několik let píšeš o pádu dolaru a ono nic soudruhu. xx"
        .
      • Co si mysli ostatni....
        30.07.2015 16:54

        "Už by nám konečně mohl ten Putlerův agent Cetv, vysvětlit, proč lhal, že se z každé dolarové transakce posílá poplatek do Usa. Přestat se vykrucovat a přiznat proč lze.... xx"
        .
      • dej si pauzu.....
        30.07.2015 16:50

        a co ty ? jsi tu častěji a s větší propagací Rusáků než ostatní. tobě by se líbila zase cenzůra, kde bys mohl mít slovo jen ty.
        .
        • Re: dej si pauzu.....
          30.07.2015 17:04

          Tím obhajuješ lži? Kdy jsem lhal?
          VM
          • Na okraj .....
            30.07.2015 17:53

            Ano, naše sděl.prostředky jsou objektivní a nestranné, jinak by byl příspěvek smazan pro vulgární výrazy.To je demokracie_
            .
            • Re: Na okraj .....
              30.07.2015 17:57

              ty jsi vrcholný imbecil:-))) a podepiš se šmejde, schovávat se umí každý
              el mrcoch
              • mrcoch
                30.07.2015 18:18

                Jak to že tvůj příspěvek příspěvek nebyl smazán, když používáš takové výrazy.Zatím co já jsem napsal, že naše sděl.prostř. nejsou nestranné a doslova oblbují lidi, kteří tady pak píší takové nesmysly a urážejí realisticky uvažující lidi, byl můj příspěvek smazán pro vulgární výrazy.To je ukázka netrannost i, že? 
                bubu
                • Re: mrcoch
                  30.07.2015 18:23

                  :-)) jsi bubu, já, tečka, xx, nebo co trojnožko?? 
                  el mrcoch
                  • Re:mrcoh
                    30.07.2015 18:38

                    Víš, co znamená význam slova el Mrcoh - ten, jemuž nebylo dáno.Ale teď nevím co.Ale dle způsobu vyjadřování je vcelku nasnadě asi  co! Hovgh!!!! 
                    bubu
              • A ty se jmenuješ el Mrcoch :o))
                30.07.2015 18:08

                Nadávat do šmejdů na webu dokáže taky každý el Mrdochu.
  •  
    29.07.2015 21:20

    Putin chce to co ostatní .Nové zdroje El.a patenty.
    kaulyy
    • Putin chce co ostatní
      29.07.2015 21:47

      ale jeho způsob "dostávání" je jiný. Každý jiný si to co chce koupí a zaplatí za to. Putin tam pošle svoje hrdlořezy a přivlastní si to jako krym a ted' se to pokouší udělat s celou Ukrajinou. Proč asi vetoval prostudování sestřelení malajsijského letadla nad územim ovládaného jeho vojáky na dovolené. A kdo ví co vozí v těch humanitárních konvojích které jezdí na Ukrajinu vždycky když jeho žoldákům dojde střelivo, EH ?
      Sekyra
      • Re: Putin chce co ostatní
        29.07.2015 23:19

        Jdi se léčit, takové kydy by mohly zajímat snad jen pomatence Štětinu a jemu podobné.
        Peté13
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data