Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Marshallův plán pro Spojené státy

Project Syndicate: Marshallův plán pro Spojené státy

04.08.2015 13:03

Když se minulý měsíc zřítil významný dálniční most v Kalifornii, dopad této události na celý jihozápad Spojených států znovu obnažil závažný problém infrastruktury země. Největší světová ekonomika se v jistém smyslu skutečně rozpadá.

Ideologická averze k investicím do veřejného sektoru spolu s endemickou krátkozrakostí těch, kdo sestavují rozpočty, udržuje výdaje na silnice, letiště, železnice, telekomunikační sítě a výrobu energie na mnohem nižší úrovni, než jaká je zapotřebí. Tento problém už však nelze ignorovat. Nezačnou-li USA rychle jednat a neposkytnou-li svému křehkému hospodářskému zotavení pevný základ v podobě moderní infrastruktury, mohly by zjistit, že opět pomalu sklouzávají do stagnace.

Zdá se nabíledni, že rozvinutá ekonomika vyžaduje dostatečné a průběžné investice do veřejných statků. Stav infrastruktury v USA však nasvědčuje tomu, že mnozí představitelé tento názor nesdílejí. Předloňská zpráva Americké společnosti stavebních inženýrů dala Spojeným státům za jejich infrastrukturu žalostnou celkovou známku D+. Autoři zprávy uvedli bezpočet nedostatků na státní úrovni, včetně „88 vysoce ohrožených přehrad a 1298 strukturálně nevyhovujících mostů“ v Michiganu nebo „potřebu 44,5 miliard dolarů na zkvalitnění systémů pitné vody“ v Kalifornii.

Zpráva dospívá k závěru, že do roku 2020 budou zapotřebí investice ve výši 3,6 bilionu dolarů (což je zhruba pětina ročního HDP země), aby se zvýšila kvalita americké infrastruktury vyřešením „nedodělků v oblasti nutné údržby [a] naléhavé potřeby modernizace“. V opačném případě bude drolící se infrastruktura v zemi brzdit v nadcházejících letech hospodářský růst.

V jistém ohledu přichází zoufalá americká potřeba moderní infrastruktury v příhodnou dobu. V situaci, kdy hospodářské zotavení zůstává křehké, by veřejně financovaný infrastrukturální program mohl smysluplně transformovat vyhlídky amerických zaměstnanců tím, že by poskytl nové pracovní příležitosti málo kvalifikované a nekvalifikované pracovní síle.

Zvýšení výdajů na infrastrukturu by přitom mohlo nabídnout často přehlíženou příležitost dlouhodobým institucionálním investorům. Penzijní fondy, pojišťovny a vzájemné fondy v USA spravují aktiva v celkové hodnotě přibližně 30 bilionů dolarů a mají problémy s hledáním investic odpovídajících jejich dlouhodobým závazkům. Setrvale nízké úrokové sazby jsou obzvláště náročné pro penzijní fondy, jimž hrozí růst pasiv (počítaných na diskontovaném základě).

Rozsáhlý program opětovného nastartování rozpadající se americké infrastruktury by výrazně přispěl k vyřešení této propasti mezi aktivy a pasivy, zajistil penzijním fondům investice s dlouhými časovými horizonty (čímž by garantoval příjmy pro budoucí důchodce) a získal soukromý kapitál pro veřejné statky. Americké penzijní fondy už skutečně do infrastruktury investují, avšak dělají to v Kanadě, Austrálii, Velké Británii a Nizozemsku.

Ideologické výhrady a stranická politika budou bohužel s velkou pravděpodobností klást překážky jakémukoliv úsilí o modernizaci americké infrastruktury a vytváření podobných příležitostí doma. Investice do veřejného sektoru zákonitě rozdmýchají letité spory mezi těmi, kdo trvají na tom, že vláda by se měla vyhýbat snaze vytvářet pracovní místa, a mezi zastánci názoru, že jednou z rolí vlády je také zapojovat nedostatečně využité lidské zdroje do práce.

Jedním ze způsobů, jak se tomuto úzkému hrdlu vyhnout, by bylo založení dvoustranické Komise pro infrastrukturu prezidentem Barackem Obamou. Tato komise by měla za úkol hledat řešení problému a fungovat do značné míry podobně jako dvoustranická Národní komise pro fiskální zodpovědnost a reformu, která vznikla v roce 2010 a řeší americké fiskální problémy, nebo komise pro uzavírání vojenských základen v 80. a 90. letech. Rozdělením zodpovědnosti mezi obě hlavní politické strany v zemi by komise oprostila své členy od tlaků každodenní politiky a umožnila jim soustředit se na zdraví ekonomiky. O doporučeních komise by pak rozhodoval Kongres.

Infrastruktura je už dlouho chápána jako základ hospodářských vyhlídek země. Zanedbáváním nezbytných investic se USA dostaly na zrádnou cestu, která by mohla vést ke stagnaci a úpadku, a ty by se jen obtížně obracely.

Není důvod, proč by se američtí politici měli s tímto osudem smiřovat. Nízké úrokové sazby, pokračující role dolaru coby hlavní světové rezervní měny a schopnost veřejného sektoru zvyšovat výdaje, to vše zesiluje přesvědčivost argumentů pro vyšší výdaje do infrastruktury. Ve dvacátém století vynaložila americká vláda miliardy dolarů na obnovu evropské ekonomiky. Jejím projektem pro první polovinu tohoto století by měl být stejný postup doma.

Dambisa Moyová je autorkou knih Dead Aid (Mrtvá pomoc), Winner Take All (Vítěz bere vše) a How the West was Lost (Jak byl Západ ztracen).

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Dnešní temní páni financí
15.07.2015 14:18
Ekonom Liaquat Ahamed ve své knize Lords of Finance (Páni financí), oc...
Project Syndicate: Nedokonalá řecká nutnost
22.07.2015 16:15
Řecko a jeho věřitelé teď schvalují dohodu, která zajistí finanční pod...
Project Syndicate: MMF v eurokrizi
28.07.2015 13:28
V posledních několika desetiletích získal Mezinárodní měnový fond šes...

Váš názor
  • Marshallův plán pro USA
    07.08.2015 9:53

    pořád lepší než Putinův plan pro Rusko. Už si z něj dělají veřejně srandu i Rusové jak drtič šunky Putin, na koni v brnění ničí zlý evropský kabanos.
    Calvádos
  • Jsou na tom daleko lépe než my po 45.
    05.08.2015 17:48

    Nemusí se nikoho ptát a taky jim nikdo ten Marshallův plan nemůže zakázat jako Rusáci nám po válce. To by jsme jim do toho jejich otroctví a jejich chomoutu tak snadno nevlezli. A jak je vidět tady by ten chomout stale ještě pár rudokopytníků rádo vlezlo. Takový blbce potřebují a stale si hýčkají. Stačí zaplatit prezidentskou kampan' a za pár piv a buřta je zase mají na věčné časy. A přitom tam mohou klidně odejít aniž by po nich někdo na hranicích střílel. Pátá kolona jak vyšitá. Ale blbejch řečí maj jak Grebeníček s Jakešem dohromady.
    Che ge vara
  • To je možné jen v USA...
    04.08.2015 15:59

    autorky, které napíší podobný článek kde kritizují a popisují podobné nedostatky vlastní vlády v Rusku, se nedožívají vysokého věku a jsou zanedlouho po zveřejnění podobné kritiky přinejmenším nezvěstné nebo jejich těla nalezená poblíž Kremlu jako nedavno kritik Putina Němcov.
    Lebeda
  • Dobrá zpráva
    04.08.2015 15:29

    to znamená vytváření mnoha pracovních příležitostí a mist a růst ekonomie USA, která už ted' zaznamenává zrychlení. USA si to může dovolit ted' když vynakládá nemalé částky na průzkum vesmíru a připravuje další lety na Mars a Pluto. To Rusové jsou na tom daleko hůř. Jejich ekonomie zaostává a DHP klesá den ode dne. Také mají štěstí že mají daleko méně mostů a o nějaké rozsáhlé silniční síti nemůže být vůbec řeč. Ale jak o podávají zdejší rudoši tak by se zdálo, že ta zlá Mérika se zhroutí už zítra. Děkujeme, ale proč se nezmin'ujete o ruském rublu a neporovnáváte ho s USD ? Tam je ten rozdíl daleko vice patrný, ale nehodí se to do krámu co. Typické komoušské - oblbovat oblbovat oblbovat a odvádět pozornost od reality.
    ..
    • Re: Dobrá zpráva
      04.08.2015 18:10

      Chjo, ekonomie není ekonomika, pletete si pojmy. DHP je detektor hořlavých plynů? Rusko už dávno není hlavním konkurentem USA. Sledujte ambice Číny když už. Jinak přeji pěkný den!
      (nezadáno)
      • nenech se vysmát ty chytráčku...
        05.08.2015 8:50

        pověz nám v čem kdy Rusko konkurovalo Americe. Všechno co Rusáci umí je kopírováni nebo kradení technologie a to od jejich Moskvičů (Opel)přes motocykl Ural (BMW) až po atomovku. Kdyby Rusáci přistálí na měsíci už by ho vydávali za svůj. Jako vody Arktidy jen protože tam pustili před nedávnem do vody svojí vlajku. Rus dokáže jen chlastat lhát a krást cizí území. Jediné co mají je nerostné bohatství a ani s tim nevědi co dělat. Je to národ mužíků kterým vládne pár vyčůránků. A i ti si svoje peníze ukrývají jinde než doma.
        Lebeda
      •  
        04.08.2015 19:14

        Btw: Rusko někdy bylo (ekonomickým) konkurentem USA? :-D
        sgt.Mike
        •  
          05.08.2015 11:57

          Ty chytráčku. Psal jsem tam někde "ekonomický konkurentem" ? Předně jsem myslel SSSR a ano byl to jedinný možný konkurent USA. Více čtěte, radši vícekrát po sobě a probůh, radši nepiště. Přeji pěkný den :-)
          (nezadáno)
          •  
            05.08.2015 12:09

            Je jedno, cos myslel. Nevymouvek se. Článek je věnován ekonomice, do hlavy Tě nikdo nevidí. A tvá narážka na Čínu opět implikuje ekonomiku. Ani SSSR nebylo nikdy ekonomickým konkurentem Usa. To máš vlhké sny.
            Velkamedvědice
            •  
              05.08.2015 13:57

              Nic takového jsem v komentářil nevtrdil :-D Jedinným MOŽNÝM, byl SSSR a teď je Čína. Ekonomickým bude, ale to se týče ambicí s dobýváním vesmíru je už vážným konkurentem dnes - tak jak byl SSSR. Nemám potřebuju se přít s blbcem :-) Ona ta usafilie a rusofilie je uplně stejně pitomá jako vaše komentáře o ničem. Přeji pěkný den! :-D
              (nezadáno)
              • nezadáno
                05.08.2015 15:58

                Pro blbce je každý blbec hrdino!! Komentoval si ekonomický článek, teď jen pitomě lžeš. Žádné jiné aspekty si neuváděl, blbče.
                Velkamedvědice
              • další polomozek který věří
                05.08.2015 15:06

                že Rusko se liší od CCCP. Tak nám pověz koho je odchovanec Putin. Co dělal a kde působil za CCCP ? Máš nejen velké mezery ve vědomostech, ale záměrně lžeš a vymýšlíš si hovadiny. Tvůj president jede do Číny oslavovat konec války, ale v Plzni se neukázal. Neměl by se vice snažit o obchodování s EU jejíž jsme součástí než lézt čínským komoušům do řiti. On rád nasírá a dělá chytráka, ale národu nepomáhá. Jede tam jen aby potěšil Putina. To je jeho nápln' práce. musí se odvděčit za pomoc ve volbách. Ale Putin ho odkopne jako Stalin odkopl Klému, když splnil svůj úkol. To si piš.
                Lebeda
                • Re: další polomozek který věří
                  05.08.2015 15:52

                  lol čekal jsem inteligentní polemiku - ale tohle je moc :-D Pan prezident pochopitelně dělá vše pro naše blaho. Pan Putin jest největším státníkem současnosti a pravděpodobně i spasitelem Západní civilizace. Nebojte až budeme suveréním členem Všeslovanské říše, všechny vaše problémy, které nám na bedra naložili homosexuální fašisté z Bruselu, vyřeší inteligentní lidé typu pana Zemana a pana Putina. Hlavně nepodléhejte propagandě a emocím!
                  (nezadáno)
                  •  
                    05.08.2015 16:16

                    ty brdo a tento troll je jeste i registrovan na patrii :). No nic, nic to nemeni, ze USA fakt ma infrastrukturu v dezolatnim stavu a fakticky si tim zije na "dluh" jak se v clanku pice petiny HDP. Uvidime co a jak.
                    sazkar
                    • i ty jedna infrstrukturo......
                      05.08.2015 17:59

                      nejhezčí je když někdo, kdo se kodrcá po českých "dálnicích" kritizuje infrastrukturu amerických silnic. Typický případ bolševíka který všechny svoje rozumy vyčet z Rudého práva. Že se vůbec tady ztrapn'uješ. Jsi jen pro smích. Ještě něco ? třeba o amerických nezaměstnaných jak žijou v zemljankách a žerou male děti. Přeji hezký den a brzké uzdravení.
                      Lebeda
                      • Re: i ty jedna infrstrukturo......
                        05.08.2015 18:06

                        možná by pomohla ambulantní léčba...viz. třeba Detroit a jeho 20 mld. dluhu....a tisíce pustých baráků 
                        el mrcoch
                        • Baraky v detroitu jsou puste.....
                          05.08.2015 19:00

                          protoze tam nekradou a nemaji cigany, ktery by se o ne postarali. Ale dojed se podivat na ty baraky kolem Dvora Kralove u Zdic. To ti tvoje srdce radosti poskoci a na Detroit zapomenes
                          ..
                          • Re: Baraky v detroitu jsou puste.....
                            05.08.2015 19:08

                            debatovali jsme o ČR????
                            el mrcoch
                          • Re: Baraky v detroitu jsou puste.....
                            05.08.2015 19:08

                            Chlape. Detroit je nejchudší americké velkoměsto. Zkus nějaké jiné..o)
                            Velkamedvědice
                        • éh sen'or bolševik El Ge Murcoch
                          05.08.2015 18:42

                          Aktivita v americkém sektoru služeb vystřelila na desetileté maximum. Any further comment ? Nemáš něco novějšího. Detroit vzkvétá. Jen ty zaostáváš.
                          ..
                          • Re: éh sen'or bolševik El Ge Murcoch
                            05.08.2015 18:50

                            Hodně odvážné tvrzení. 400,miliard dluhu. Rok a půl v bankrotu. Letis začalo splácet dluhy. A El není bolševik, tak se hoď do klidu parde.
                            Velkamedvědice
                            • VM
                              05.08.2015 18:58

                              neřeš to:-))
                              el mrcoch
                              • Re: VM
                                05.08.2015 19:06

                                Kuva, tak rychlé 2 goly musejí bolševika zlomit!!! o)) Postup po deseti letech?
                                Velkamedvědice
                                • No
                                  05.08.2015 19:24

                                  a gól:-((( ale není Ti divné, že my dva hňupi z Moravy fandíme Spartě?:-))))) asi to Česko máme fakt rádi.....
                                  el mrcoch
                                  • Re: No
                                    05.08.2015 19:26

                                    O))
                                    Velkamedvědice
                                    • Je to
                                      05.08.2015 20:30

                                      v řiti....aspoň ta spotřeba domácností mě uklidňuje....
                                      el mrcoch
                                      • Re: Je to
                                        05.08.2015 20:42

                                        o)) Moje sbírá špendlíky na kvas, přežiju.. Tyč, červená, neodpískaná penalta.....
                                        Velkamedvědice
                                        • neviděl jsem
                                          05.08.2015 20:55

                                          nevím...ale ti kluci to musí mít v palici....2:O a takto to posrat...snad aspoň pilsen:-)) 
                                          el mrcoch
                                          • Re: neviděl jsem
                                            05.08.2015 22:54

                                            Viděl jsem hráli sparta hodně chybovala a hrála tak nějak naivně. Těžko říct, kdo jsou větší matláci.
                                            ..
                                • Ty
                                  05.08.2015 19:10

                                  vole čumím:-))) ale brod je ještě daleko....Křéťa musí chrochtat...
                                  el mrcoch
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data