Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Daimler, Google

Summary: Daimler, Google

11.08.2015 17:12
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Akciové trhy v západní Evropě a USA dnes zasáhly dramatické výprodeje. V obou případech připisujeme hlavní vinu rozhodnutí čínské centrální banky devalvovat svou měnu. S ní totiž souvisí negativní důsledky pro společnosti vyvážející na čínský trh. Oslabující měna relativně zvyšuje náklady dovozů, pročež se může negativně odrazit v koncové poptávce. I proto největší ztráty hlásí automobilky, či výrobci luxusního zboží, pro které představuje čínský trh jednu z klíčových oblastí.

Nicméně reakce na některých akciích se zdá být poněkud přehnaná. Prvně samotná devalvace zdaleka nedosahuje takového rozsahu, aby měla nějak dramaticky změnit nákupní chování čínských dovozců. Zdá se tak spíše, že trh započítává možné další oslabování měny, které nelze s ohledem na liberalizaci prostoru pro pohyb juanu vyloučit. Stejně tak jej znepokojuje skutečnost, že je čínská vládnoucí garnitura nucena podporovat ekonomiku direktivními zásahy, které lze považovat za signál možných blížících se obtíží (zpomalení dynamiky růstu hospodářství). Stávající pohyb tak jakoby započítává řadu neznámých, které nelze přesně vyčíslit.

Dokazuje to například (budiž to druhý argument pro přehnanost reakce) pohled na akcie automobilky Daimler (DIP). Ty dnes ztrácí 5 %. Z našeho pohledu jde však o dosti dramatický pohyb. Dokazuje to pohled do hospodářských čísel za rok 2014. Z nich je patrné, že Čína tvoří zhruba desetinu tržeb skupiny. Pokud bychom na čísla z čínského trhu aplikovali ziskovou marži skupiny, můžeme tvrdit, že je zdejší trh zodpovědný za 10 % čistého zisku. Jinými slovy by tak trh dnešním pohybem v podstatě uvažoval, že oslabování juanu způsobí pokles zisku na čínském trhu o 50 % (za předpokladu nezměněného valuačního násobku). Navíc, už samotný předpoklad stejné marže na čínském trhu je poměrně „vstřícný“, neboť klíčový zdroj vyšší marže představuje prodej luxusnějších vozidel (Mercedes) na evropském trhu. Stejně tak je vhodné zmínit, že Daimler pokračuje v navyšování výrobních kapacit na čínském trhu, tedy s oslabením juanu snižuje své tamější náklady, pročež nemusí čelit výraznějšímu negativnímu vlivu spojeného s denominovaním čínských zisků do eura.

Je samozřejmě pravdou, že s případnými problémy čínského hospodářství může být spojen útlum expanze Daimleru (a dalších exportérů). I proto určitě není na místě stávající situaci přehlížet, panické výprodeje nicméně nejsou opodstatněné. Prozatím jde pouze o náznak možných potíží čínského hospodářství, proti jehož případnému růstovému ochlazení navíc bude čínská vláda tvrdě bojovat za pomoci diskrečních fiskálních opatření, pro něž má stále dostatek prostoru. Celkově tak vnímáme reakci akcií za přehnanou a dočasnou S uklidněním se tak mohou naskytnout atraktivní cenové úrovně pro vstup do pozic.

USA:

Akcie Google (DIP) dnes připisují takřka 6 %. Reagují tak na rozhodnutí giganta vytvořit holdingovou společnost Alphabet a sdružovat pod ní vybrané ambicióznější projekty. Šéfem holdingu Alphabet bude spoluzakladatel Googlu Larry Page a pozornost divize by měla mimo jiného mířit na vývoj autonomních vozidel či zařízení pro domácnost („internet věcí“). V hlavní „jádrové“ divizi zůstanou kromě internetového vyhledávače, také mapové služby a server YouTube.

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) představují ucelený produkt sestavovaný analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci je po důkladném zvážení vyhlídek sektoru, stávající valuace a růstového potenciálu sestavován seznam nejzajímavějších titulů z amerických a evropských trhů, u nichž existuje potenciál atraktivního zhodnocení. Více informaci i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.

 


Čtěte více:

Google se mění v Alphabet
11.08.2015 14:48
Vytvoření holdingové společnosti Alphabet, které v pondělí ohlásil Goo...
Čínská devalvace a rizika pro další měnové páry
11.08.2015 15:50
Přetahovaná o globální poptávku je hodně staré téma. Další kapitolu se...
BMW a čekání na velký třesk
11.08.2015 17:05
Nedávno jsem se zde věnoval akciím Daimleru, minulý týden jsme se zamě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.