Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Masivní výprodeje akcií a ropy jsou zpátky, vládní dluhopisy to nechává překvapivě v klidu

Rozbřesk - Masivní výprodeje akcií a ropy jsou zpátky, vládní dluhopisy to nechává překvapivě v klidu

02.09.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco Čína hodlá světu demonstrovat svou vysokou hladinu testosteronu skrze pompézní armádní přehlídku, tak díky výkonům její ekonomiky a akciových trhů se drží vysoko jiný hormon - adrenalin. Volatilita globálních finančních trhů totiž zůstává extrémně vysoká, když její nejcitovanější ukazatel - index implikované volatility akciového indexu S&P500 se drží nad hodnotou 30, což je prakticky na úrovni pětiletých maxim. Dodejme, že ještě brutálnější volatilitu než akciové trhy zažívají komodity v čele s ropou, která po zpevnění o 25 % za tři dny včera pro změnu odepsala 8 %.

V kontextu poměrně dramatických výprodejů akcií a komodit bylo ovšem zajímavé sledovat chování bezpečných vládních dluhopisů. Člověk by čekal, že při takovém výprasku rizikovějších trhů navíc opepřeném slabým výsledkem důležitého indexu podnikatelské nálady v americkém průmyslu, se bude “bezpečným” vládním dluhopisům dařit daleko lépe. Zisky amerických či německých vládních dluhopisů však byly včera velmi omezené, ne-li žádné.

Jako jedna z hypotéz podivného chování, speciálně amerických vládních dluhopisů, pak může být i to, že kapitálový odliv z hlavních emerging markets jako je Čína a Rusko vede tlaku na měny těchto zemí, který příslušné centrální banky tlumí prodejem dříve naakumulovaných devizových rezerv. Devizové rezervy Číny a Ruska jsou přitom tvořeny primárně americkými vládními dluhopisy a pokladničními poukázkami. Jejich nucený prodej ze strany čínské eventuálně ruské centrální banky pak může za jinak stejných okolností tlačit výnosy amerických vládních dluhopisů výše.

Má tato hypotéza oporu v datech? V jistém smyslu ano, neboť údaje o držbě amerických vládních dluhopisů ukazují na to, že čisté nákupy ze strany zahraničních centrálních bank byly záporné. Proti tomu pak stojí údaje o klesajících devizových rezervách Číny, které za rok a měsíc klesly o 342 miliard dolarů. To není malá suma a to ani ve vztahu k celkovému objemu amerických vládních dluhopisů, který činí okolo devíti biliónů USD.

Region - forex
Zatímco koruna včera nepatrně posilovala a dostala se tak blíže k hranici kurzového závazku ČNB, tak zlotý s forintem oslabovaly. Zlotému dopoledne neprospěl slabší index podnikatelské nálady (index poklesl na jedenáctiměsíční minima). Většina ztrát (které však nebyly velké) ale vyplývala spíše z celkově vyšší averze vůči riziku.

Polsko je v centru pozornosti i dnes, neboť zasedá Výbor pro měnovou politiku NBP. Zápis z posledního jednání poukázal na nejednoznačnost názorů ve Výboru pro měnovou politiku. Někteří členové sice naznačují, že je možná třeba začít zvažovat růst sazeb, avšak vzhledem k výraznému růstu nejistoty v posledních týdnech a k mírně horším číslům z polské ekonomiky (včetně horšího PMI) čekáme, že podobné úvahy budou opět upozaděny. S vysokou pravděpodobností lze očekávat stabilitu sazeb i ve zbytku letošního roku. Vážnější diskuse o možném růstu sazeb se podle nás mohou objevit až za horizontem dvanácti měsíců. Do té doby však projde NBP výraznou personální obměnou.

Dluhopisy
Navzdory řadě býčích signálů počínaje masivním výprodejem akcií a komodit, přes slabá makro data až po další holubičí tón z Fedu, se bezpečným vládním dluhopisům nijak extra nedařilo. V případě německých vládních dluhopisů ceny stagnovaly a české vládní dluhopisy dokonce zaznamenaly ztráty (a to přesto, že mohly těžit i z velmi pozitivního výsledku státního rozpočtu).

Uvidíme, zdali se dluhopisům povede lépe, pokud by přišly ve zbytku týdne horší data - např. dnes ze strany ADP reportu resp. v pátek payrolls. Pro americké vládní dluhopisy pak může být důležitá i dnes večer zveřejněná Béžová kniha Fedu.

Komodity
Vskutku ďábelská volatilita cen ropy měla včera další epizodu. Cena měsíčního kontraktu v návaznosti na slabá ranní data z Číny (PMI za srpen) a hlavně odpolední zklamání v podobě indexu ISM v USA (srpen) poslala cenu měsíčního kontraktu na Brent dolů asi o 8,5 %. Ceně neprospěla ani data API o amerických zásobách, která poukázala na výrazný nárůst zásob ropy (oficiální data EIA budou zveřejněna dnes).

Včera klesaly i ceny základních kovů, i když ne tak výrazně. Cena mědi (3M LME) se udržela nad 5000 USD/t.


Čtěte více:

Australská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejpomaleji za dva roky
02.09.2015 8:17
Australská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předch...
Souhrn včerejšího dění na světových burzách
02.09.2015 8:22
ČRPražská burza skončila ve výrazně červených číslech. Index PX ztrat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů