Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mission Impossible pro Apple (DIP)? Vystoupit ze svého vlastního stínu s novými produkty

Mission Impossible pro Apple (DIP)? Vystoupit ze svého vlastního stínu s novými produkty

08.09.2015 13:39
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Apple Inc. (DIP) je naprosto skvělá firma, která na zítra připravuje jeden ze svých “eventů”, kde hodlá představit svoje nové “hračky” pro své zákazníky. Tento se bude konat v San Franciscu 9.9.2015 v deset hodin dopoledne tamního času. Apple to ale bude mít opravdu těžké. iPhone 6 byl opravdu těžký kalibr a jeho úspěch bude obtížné i jen vyrovnat.

Prodeje nového iPhone raketově rostly a v prvním kvartále roku 2015 přinesly přes 50 mld. USD v tržbách za prodaných 74,4 milionu kusů zařízení. S blížícím se letošním zářím se prodeje znovu snižovaly. Důvodem je očekávaný upgrade iPhonu.

iphone

Poslední výrazná změna vzhledu telefonu od Apple proběhla loni a standardní verze iPhonu dostala většího bratříčka (iPhone 6 Plus), čímž vzal Apple částečně vítr z plachet svému velkému rivalovi Samsungu.

Upgradovaný model iPhonu, který se dá čekat již zítra, by měl přinést méně převratné novinky než před rokem představený nový iPhone 6. Čeká se podobné tělo jako současný nejnovější model, zlepšení diody fotoaparátu a rychlejší procesor. Novinkou by měla být funkce “Force Touch”, která dokáže rozeznat sílu tlaku vyvíjeného na displej. Poprvé se tato technologie objevila u hodinek Apple Watch. Spekuluje se také o tom, že Apple nabídne novou barvu telefonu a to růžovou. Doplní tak stávající standardní trojici. Analytici obecně neočekávají, že by upgradovaný model 6S mohl překonat v prodejích naprostý trhák “první” verze iPhone 6.

Redesign a vylepšení stávajícího telefonu se tak nějak stává již tradicí. Co ovšem má být novinkou je Apple TV. Ta má být zabijákem klasické kabelovky. Bude podporovat kromě sledování programů také hraní her, což umožní velké komunitě vývojářů přinést hráčům možnost hrát i na Apple TV. Nová TV by měla dostat stejný procesor jako má iPhone 6, ale teprve tady budou moci hráči ocenit jeho sílu, když se nebudou muset strachovat o množství zbývající energie v zařízení jako u telefonu. Novinkou má být nový ovladač s touchpadem a senzorem pohybu, bez problémů tak nahradí oblíbené Wii.

Zajímavý upgrade má prodělat tablet od Apple. Má totiž vyrůst co do velikosti. Zařadí se tak velikostně někam mezi tablety a notebooky. Apple tuto novinku již naznačil během roku, když představil možnost mít dva programy vedle sebe na jednom monitoru. Což nepřímo říká, že nový model by měl více mířit na korporátní prostředí a jeho potřeby. Očekává se i nová verze Apple iPad Mini.

Apple v rámci svého nového operačního programu iOS 9 má představit možnost instalace softwaru schopného blokovat reklamy na webových stránkách. To je kontroverzní, protože jde velmi tvrdě proti obchodnímu modelu postavenému na reklamě a jejím zobrazování, jež patří mezi pilíře online byznysu. Odhaduje se, že letos to přinese oběť v objemu 22 mld. USD, které nebudou realizovány právě kvůli blokování reklamy. AdBlock Plus, populární blokovací software, oznámil, že brzy bude mít verze svých blokovacích programů dostupné i pro iPhone a iPad.

Jaká bude reakce trhů?

Tento “event” by měl být spíše o evoluci než revoluci. Takže pokud společnost neukáže něco o čem se dosud “šuškanda” nezmiňovala, tak by měli investoři sledovat hlavně dlouhodobé dopady nově představených produktů a vylepšení. Asi největším otazníkem bude možný úspěch nového iPhonu. Akcie Apple oslabovaly po červencovém oznámení výsledků Apple z obav o růst prodejů iPhone, zejména pak v Číně. Investoři budou tedy velmi senzitivní na zprávy právě o iPhone, jakožto nejdůležitějším a klíčovém produktu Apple.

Apple může překvapit, už několikrát to během své historie udělal. Stále se mluví o tom zda-li Apple skutečně nepracuje na svém vlastním voze. Nabírá specialisty z automobilového průmyslu a stále zarputile mlčí o tom k čemu je vlastně chce využít. Jedni spekulují hodně vysoko a říkají, že Apple staví opravdu svoje vlastní auto. Ti umírněnější říkají, že tito lidé mají Applu pomoci se správným nastavením a vývojem software pro vozy ostatních automobilů Apple CarPlay.

Zdroj: Bloomberg, WSJ


Čtěte více:

Alibaba jako indikátor hlubokých problémů v Číně
08.09.2015 11:00
Ukazuje se, že investoři měli ohledně společnosti Alibaba pravdu: Žádn...
Revize posílá ekonomiku eurozóny o něco výše, díky vývozu
08.09.2015 11:11
Ekonomika eurozóny, podle revidovaných údajů, ve druhém čtvrtletí rost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university