Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf rakouské diplomacie vyzval k zapojení Asada do boje s IS

Šéf rakouské diplomacie vyzval k zapojení Asada do boje s IS

08.09.2015 14:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Západ by měl zapojit syrského prezidenta Bašára Asada a jeho spojence Írán a Rusko do bojů proti Islámskému státu. Uvedl to dnes rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, který je společně s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem na státní návštěvě v Teheránu. Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že jeho země je ochotna diskutovat o míru v Sýrii s jakoukoli zemí.

"Podle mého názoru je prioritou boj proti terorismu. Ten nebude možný bez mocností jako Rusko a Írán," řekl šéf rakouské diplomacie Kurz novinářům. "Potřebujeme v tomto ohledu pragmatický společný postoj, včetně zapojení Asada do boje proti teroru Islámského státu," dodal.

Íránský prezident Hasan Rúhání na společné tiskové konferenci se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem prohlásil, že Irán je ochoten diskutovat o míru v Sýrii s jakoukoli zemí. Rúhání tak odpovídal na otázku novináře, zda by Teherán případně ohledně řešení krize v Sýrii spolupracoval se Saúdskou Arábií či Spojenými státy.

"Sedneme si k jakémukoli jednacímu stolu se zeměmi uvnitř regionu i mimo něj," uvedl o možných jednáních íránský prezident. Šíitský Írán je jedním z hlavních stoupenců Asadova režimu, Teherán do země rovněž poslal své vojenské poradce, kteří pomáhají vládním jednotkám v boji s Islámským státem.

Rakouského prezidenta doprovází v Íránu kromě ministra zahraničí také ministr hospodářství a podnikatelská delegace. Fischer v této souvislosti uvedl, že vzájemný obchod s Íránem letos vzroste na 300 milionů eur a růst by měl pokračovat i v příštích letech.

Od chvíle, kdy se světové mocnosti dohodly s Íránem na omezení jeho jaderného programu, se v Teheránu střídají zahraniční delegace. Dohoda z letošního 14. července totiž otevírá možnost brzkého zrušení hospodářských sankcí, které na Írán po roce 2006 postupně uvalily OSN, Spojené státy a Evropská unie. Představitelé jednotlivých zemí tak sondují možnosti pro vzájemné obchody a investice. V pondělí se z Íránu vrátil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který zemi navštívil společně se zástupci více než 50 českých firem.


Čtěte více:

Revize posílá ekonomiku eurozóny o něco výše, díky vývozu
08.09.2015 11:11
Ekonomika eurozóny, podle revidovaných údajů, ve druhém čtvrtletí rost...
Mission Impossible pro Apple (DIP)? Vystoupit ze svého vlastního stínu s novými produkty
08.09.2015 13:39
Apple Inc. (DIP) je naprosto skvělá firma, která na zítra připravuje j...

Váš názor
  • Buh s Vami
    08.09.2015 18:55

    Arabove jsou cakly temer všichni, opevovani Kurdove jsou prasteny, když napadaji Turecke vojaky, je to jako píchat klackem do vosího hnizda, Turci jsou prasteny, ze podporujou IS jen aby zaskodili Turkum, ale to je jako když kdysi Americane podporovali Taliban, aby zaskodili Rusum, a ted IS prerusta přes hlavu vsem, ale Turci to nevidi, jednou bude IS utocit i na Turky, to se teprve budou divit ty Turci, Saudska arabie zase utoci v Jemenu proti Siitum, aby zaskodila Iranu atd. atd. Proste většina sunitu chce skodit siitum. Zapad je uplne nejvic padly na hlavu, lze to nazvat taky tak, ze je totalne mimo, chtit likvidovat Asada, vlastne tu nejmilejsi a nejslabsi vetev islamu je ubohost a vypatlanost jako když se ve skole všichni ubozaci pridaji k nejakym hajzlum sikanovat nejakyho nahodnyho chudaka....
    Buh s Vami
  • Jáj, Bulhari ani Gréci Rusákom nepovolia a dobre urobili
    08.09.2015 18:00

    Bulharsko odmítlo žádost Moskvy o využití jeho vzdušného prostoru pro zásobovací lety do Sýrie. Podle mluvčí ministerstva zahraničí panují vážné obavy ohledně nákladu těchto letadel. Bulharské ministerstvo zahraničí odmítlo přelety ruských vojenských zásobovacích letadel mířících do Sýrie nad Bulharskem, sdělila agentuře Reuters mluvčí ministerstva. Rozhodnutí bylo podle ní přijato v uplynulých dnech. Máme dostatek informací, které nám umožňují mít vážné pochybnosti o nákladu letadel, což je důvod odmítnutí, dodala. Řecko už v pondělí oznámilo, že Atény obdržely žádost od Spojených států, aby ruským letounům vezoucím náklad do Sýrie nedovolily využívat řecký vzdušný prostor. Atény následně uvedly, že Rusko létá východněji, takže je tento požadavek bezpředmětný.
    Šaňo
  • Konečně dostali rozum
    08.09.2015 15:46

    nelze ignorovat Asada pokud je v koalici s lokální mocností- Íránem a světovou mocností - Ruskem. To je blok, bez jehož zapojení je IS neporazitelný. Koneckonců, všichni atakovali Asada a spílali mu. Kdo z nás zná detailně tamější situaci - to co nám se zdálo jako potlačení revoluce a snahy sesadit autoritářský režim, mohlo už tehdy být klidně bojem proti vznikajícím silám IS. naopak umírněný Asad s parlamentem může být zárukou uklidnění Sýrie a konce migrační vlny , ba začátkem k návratu uprchlíků.
    občan
    • Re: Konečně dostali rozum
      08.09.2015 17:51

      Návrat uprchlíků? :-DDDDDDDD
      sgt.Mike
    • Re: Konečně dostali rozum
      08.09.2015 16:15

      Přání otcem myšlenky. Jediná možnost jak "jednoduše" zlikvidovat IS je, že proti němu zakročí Turecko. Jenže Turecku je IS milejší než Asad. Likvidace IS bez zapojení Turecka je příliš náročná a nikomu (USA, Írán, Rusko) se do ní logicky nechce (případně na to ani namají kapacity (Rakousko a vlastně asi celá Evropa). Asada Rusko s Iránem padnout nenechají, ciliž je tu patová situace. A dokud Turecko nebo Rusko s Íránem nezmění názor bude konflikt trvat nejspíš dokud Asad nepojde sešlostí věkem.
      ..
    • Re: Konečně dostali rozum
      08.09.2015 16:05

      napřed budou muset domluvit Turecku, aby přestalo podporovat IS a to bude těžké a zdlouhavé.
      fluidum
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.