Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple nevystoupil ze svého stínu - “nové” produkty vám dech nevyrazí

Apple nevystoupil ze svého stínu - “nové” produkty vám dech nevyrazí

10.09.2015 11:20
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Stalo se to, co viselo “ve vzduchu”. Magie kolem Apple se alespoň na nějakou dobu znovu rozplynula. Apple nepředstavil žádný nový produkt, který by mohl vytáhnout prodeje a tržby nahoru před rychle se blížícími vánočními svátky. Akcie ke konci seance začaly docela odevzdávat získané pozice a pro Apple skončil den neslavně ztrátou 1,92 % na 110,15 USD. V after-hours dále jemně ztrácel v rozsahu desetin procent. Lidé a investoři obecně představování produktů prostě nenávidí. Očekávání jsou vždy tak našponovaná, že je téměř jasné, že akcii to pošle "pod led".

apple

Apple představil na svém eventu aktualizovaný model Apple iPhone 6S a Apple iPhone 6S Plus. Dále pak Apple TV a iPad Pro s několika doplňky. U Apple Watch jde spíše o softwareové úpravy.

iPhone

Vzhled nových modelů telefonu se nijak výrazně neliší. Jiné to ovšem je pod kapotou samotného iPhonu. Jediné co se vzhledu týče a dá se říct, že je novinkou je nová barva - růžová. Ostatní tři základní zůstávají.

Nový model iPhone dostal nový silnější display a k němu funkci “3D Touch” tedy možnost přidat na displeji třetí dimenzi. Druhou novinkou co se zobrazování nebo práce s displayem týče je tzv. “Force Touch”, který je znám již z hodinek Apple Watch nebo nových MacBook laptopech. Nabízí tak pokročilejší práci s obsahem, tak trochu to simuluje klepnutím pravého tlačítka na myši. Také má funkci přepínání mezi aplikacemi, kdy uživatelé dříve museli využít dvojího kliku na jediné hardwarové tlačítko telefonu.

Některé technologické servery se již však nechaly slyšet, že se o žádnou inovaci moc nejedná. Uživatelé platformy Android si danou funkci “užívají” již od raných verzí Androidu a jsou na ni již zvyklí. Uvidíme tak jak si na ni zvyknou uživatelé iOS.

Nechme být display a pojďme pod kapotu - telefon dostal novou třetí generaci procesoru A9, který je až o 70 % rychlejší než řada procesorů A8. Přináší také výrazně vylepšený grafický výkon což ocení hráči náročných her. Kromě nového procesoru je nová také kamera, ta má 12 Mpx a má být o 50 % lepší než předchozí generace iSight.

Kromě technických vylepšení, přišel Apple také s novým naceněním plánů pro úložiště iCloud. Nově je dostupných 50 GB za 1 USD na měsíc, 200 GB za 2,99 USD na měsíc a pak 1TB za 9,99 USD za měsíc.

Ceny “staronových” iPhonů jsou již známy, budou naprosto stejné jako u úvodní verze iPhone 6.

Apple TV

Televize od Apple přišla v roce 2007 a od té doby jsme nic nového neviděli. Až nyní. Tim Cook při včerejším eventu řekl, že chtějí udělat ze sledování televize zážitek jako z používání telefonu. Navíc chce Apple přidat jednu funkci a to hry. Apple ukázal řadu interaktivních her, které půjdou hrát na nové televizi. Nová TV bude s ovladačem s hlasovou kontrolou prostřednictvím “Siri” a také v sobě má senzor pohybu právě pro hraní her. Cena ještě není na 100 % jistá, ale měla by stát něco mezi 150 a 200 USD.

iPad Pro
Dlouho očekávaný produkt od Apple spatřil oficiálně světlo světa - nový větší iPad Pro má nový velký displej asi tak velikosti malého notebooku, přesněji uhlopříčka je 12,9 palce. Celkem překvapivě není váha nijak výrazně vyšší než u originální původní velikosti iPadu. Do vínku dostal stejnou hardwarovou výbavu jako ostatní mobilní zařízení od Apple a měl by stát mezi 800 a 1 080 americkými dolary. Kromě samotného iPadu Apple představil také fyzickou klávesnici, která je vlastně obalem pro displej iPadu Pro a také stylus, tedy pero pro dotykové displaje. Což není nijak světová inovace, tyto věci všichni již známe. Dodotečná výbava vyjde na 270 USD. Přesto, že vybavení nepatří mezi nejlevnější, zdá se, že zacílení na korporátní prostředí dostává stále jasnější obrysy a reálnou podobu.

Apple nedávno začal spolupracovat například s Cisco Systems nebo IBM na vytvoření aplikací pro firemní využití. To by v kombinaci s novým tabletem mohlo vytvořit ultramobilní kancelář pro špičkové manažery.

Otázka, která většině lidí na eventu přišla na mysli, byla potenciální kanibalizace produktů. Nebude snazší si koupit pouze tablet a nekupovat si dražší notebook od Apple? Na druhou stranu standardní notebooková klávesnice jistě bude poskytovat vyšší komfort než tabletová verze klávesnice.

U hodinek nedošlo ani tak k nějaké velké změně technologie. Ale Apple splnil to co již delší dobu sliboval, když řekl, že přinese změnu software pro Apple Watch do stádia, kdy umožní vývoj aplikací přímo pro hodinky nikoliv pouze pro telefony.

Zdroj: Bloomberg, CNBC, RTRS, TechCrunch

 


Čtěte více:

Eurodolar stále bez jasného směru, libra se před BoE drží výš
10.09.2015 10:49
Už včerejší vývoj v zámoří ukázal, že se pozitivní sentiment na trzích...
Evropa po třech dnech ztrácí, E.ON -6 %
10.09.2015 10:56
Západoevropské akciové indexy po třech růstových dnech oslabují a tak ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.