Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank Rossii zastavila snižování sazeb, slabý rubl obnovil inflační tlaky

Bank Rossii zastavila snižování sazeb, slabý rubl obnovil inflační tlaky

14.09.2015 16:20
Autor: Michal Putna, Patria Online

Ruská centrální banka (Bank Rossii, BR) minulý pátek na svém pravidelném měnovém zasedání rozhodla o ponechání úrokových sazeb na stávající 11procentní úrovni. Poprvé v letošním roce tak zůstávají sazby beze změny a BR zpomaluje tempo uvolňování měnové politiky.

Centrální banka skokově navýšila sazby v prosinci loňského roku (o 650 bps. na 17 %) ve snaze zachránit rubl, který procházel kvůli zlevňující ropě a sankcím Západu volným pádem. Od té doby BR snížila sazby celkem pětkrát a páteční rozhodnutí nechat úroky beze změny je prvním tohoto druhu od července loňského roku.

Zastavení měnové expanze banka obhajuje růstem inflačních očekávání, která tlačí vzhůru slábnoucí rubl. Bank Rossii se rozhodla sazby (prozatím) dále nesnižovat navzdory zpomalující ruské ekonomice (dle odhadů Rosstat HDP -4,6 % v 2Q15), která by jinak nižší sazby přivítala. Efekt depreciujícího rublu byl však silnější a prosakování slabé měny do vyšších cen (a inflačních očekávání) přimělo banku se sazbami nehýbat. Proti růstu cen by naopak měly působit stále utažené měnové podmínky a slabá domácí poptávka.

Páteční rozhodnutí Bank Rossii je dalším příkladem toho, co dělá klesající cena ropy s politikou BR, resp. kurzem rublu. Slabší rubl prodražuje nákup široké škály zboží a služeb a tlačí inflaci (včetně očekávání) nahoru. Index CPI se v srpnu m/m zvýšil o 0,2 p.b. na 15,8 % právě vlivem slabé měny, která de facto kopíruje vývoj cen ropy (Brent). Index CPI by měl, dle projekcí BR, dosáhnout hodnoty 7 % příští rok v září a do konce roku 2017 vyklesat na cílovou hodnotu čtyř procent.

Bank Rossii v důvodové zprávě z měnového zasedání explicitně zmínila, že hospodářská situace v Rusku bude i nadále mimořádně silně ovlivňována globálními cenami energií, především ropy. Měnová autorita ve svém základním scénáři počítá s cenami černého zlata okolo úrovně 50 dolarů za barel po dobu příštích tří roků. Za takových podmínek by ruská ekonomika, proti původním předpovědím, ještě více zpomalila. Pro letošní rok se čeká propad HDP o 3,9 až 4,4 procenta.

Páteční hlasování BR o ponechání sazeb beze změny bylo reakcí na levnou ropu, resp. slábnoucí rubl, který oživuje inflační tlaky. Možnosti centrální banky řídit měnovou politiku jsou tak výrazně limitovány cenovým vývojem na ropě, který v posledních týdnech není pro Rusko vůbec příznivý. Ani ve střednědobém horizontu se nerýsuje žádná změna, která by mohla pohnout s cenou ropy směrem nahoru a rozvázat tak BR ruce. Vývoj kurzu rublu na páru s dolarem na pozadí vývoje ceny ropy Brent (žlutá) zachycuje následující graf.

ropa rubl


Čtěte více:

IPO Watch - skromný týden v znamení farmacie
14.09.2015 11:40
Vody IPO jsou poslední týdny velmi velmi skromné. Přesto se tento týde...
Fed, průmysl v eurozóně, inflace a maloobchod v USA …týdenní výhled
14.09.2015 13:01
Americká měnová politika bude aspoň pro nejbližší dny tématem číslo je...
T. Vlk: Trhy ovládne Fed (video)
14.09.2015 13:20
Americká měnová politika bude aspoň pro nejbližší dny tématem číslo je...

Váš názor
  • Zajímavá úvaha.....
    16.09.2015 17:10

    Příspěvek byl přesunut do Obecné diskuze Patria.cz.
    Mn
  • Služební
    16.09.2015 16:57

    pivo jede...http://www.novinky.cz/domaci/380822-nevedel-jsem-ze-ma-dienstbier-tak-velky-byt-odmitl-chovanec-prijeti-15-tisic-uprchliku.html...co na to říct, možná zvýšit sazby DPH??? udělat sbírku??? Postavit nové SOS vesničky??? Zabít naše potřebné??? Nebo dát firmám daňové úlevy, pokud ty kvalifikované osoby zaměstná??? nebo jim pošlem do jejich mobilů aplikaci na evidenci tržeb, když to se to tady rozhodnou rozjet???
    el mrcoch
    • Re: Služební
      16.09.2015 17:02

      Kdysi jsi míval zajímavé postřehy a názory, ale už ti hrabe - tohle se už nedá číst.
      ...
      • OK
        16.09.2015 17:04

        zkus dát svůj návod na něco co se vymyká kontrole...a jen tak neskončí
        el mrcoch
        • Re: OK
          16.09.2015 17:17

          já to přiznávám že jako většina ostatních snadné řešení nemám, ale neplácám tady nesmysly, jen abych něco řekl jako ty. Když něco nevíš tak raději mlč a nesnaž se osln'ovat svými rozumy, které žádné rozumy nejsou. Děláš ze sebe jen kus hovězího.
          ...
          • Pleteš
            16.09.2015 17:26

            si rozumy s jistou dávkou nadsázky, právě proto že nikdo nic nemá se ptám co dál ??? A ze zkušenosti vím, že ti kteří mají něco vědět ví obvykle kulové...Tady se nic nevyřeší ani výběr DPH, natož lavina v podobě uprchlíků...
            el mrcoch
            • Re: Pleteš
              16.09.2015 17:57

              jako vždycky nejlepší řešení je to nejjednodušší. Tak jako to dělají jinde a i přes problemy, které se vyskytnou to zvládají a jsou na tom lépe, protože přemýšlejí a zvolí si na vedoucí místa odborníky, kteří tomu rozumí a nedají se oblbovat populistickými řečmi politiků, kteří se jen starají o vlastní plná koryta a dosazují všude svoje kamrády kteří jim jdou na ruku. Proč jsou u nás procesy s zkorumpovanými soudci, policisty, právníky atd. atd.na dennim pořádku ? Stačí se podívat na tunel Blanka nebo proč náše hlava státu jezdí a poklonkuje těm se kterými se svět ani už nebaví. O kancléři a mluvčím hradu nemluvě.
              ...
              •  
                16.09.2015 18:13

                kdo je svet?
                velkaamdvedice
                • vygůgluj si to když jsi chyběl ve škole
                  16.09.2015 18:52

                  a pak chceš diskutovat o něčem složitějším. :)).
                  Sekyra
              • máš
                16.09.2015 17:59

                pocit že v čele EU stojí odborníci??????
                el mrcoch
                • Re: máš
                  16.09.2015 18:09

                  Diky za připomínku - na našeho europoslance soudruha Ransdorfa bych zcela zapoměl - to je názorný případ o kterém jsem mluvil. Odborník na svém mistě. Chodí se tam jen vyspat a označit účast a pere se na ulici s reporterem, který se na to zeptá. Proto se z takového bordelu nemdostaneme dokud tam budou sedět ti ci nás do něj zatáhli.
                  ...
                  • trefa
                    16.09.2015 18:17

                    kdejaký de*il tam sedí bere tučnou apanáž a kálí na voliče (na těch 20-30%) proč se vůbec namáhat...Ale horší , dle mého je to, že i další "myslitelé" sedící v Bruselu chytají bolševické manýry...protože jim to vyhovuje..a dál se nehnem
                    el mrcoch
                    • Re: trefa
                      16.09.2015 18:53

                      Jj. Mimochodem. Tak vy nás na tu návštěvu nepustíte? http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=380818&sId=&mId=
                      Velkamedvědice
                      • Není
                        16.09.2015 19:07

                        tady někdo vyšinutý z větné vazby??? Kolotoč se roztáčí....
                        el mrcoch
            • Re: Pleteš
              16.09.2015 17:29

              Co chceš řešit na Dph? Zákon je jasný a ty mu rozumíš.
              VM
              • Jasně
                16.09.2015 17:38

                ...pouze jsem reagoval, možná zbytečně, že paní K. považuje výběr DPH za celospolečenský problém, což je hovadina, která drtivou většinu obyčejných lidí nezajímá (protože to neovlivní)....teď je na stole něco úplně jiného...a já se ptám na důsledky, které z toho vyplynou, ne hned, ale určitě časem...nepochybuji že tomu rozumíš, nikdo neví co se zrodí v hlavách pomazaných...
                el mrcoch
  • Konečně se mluvčí Patrie Kalka přiznala
    16.09.2015 16:04

    a my víme kdo řídí, ovládá a dělá tady cenzůru. ........."......... 16.9.2015 11:45...Patria pokládá příspěvek tohoto multinicka za důvěryhodný a zastává názor, že spotřebitelé daní své nákupy? Ponechání příspěvku "Rabiše" bude konečně znamenat, že ano... Už se těším. Kalka......" .....ted' už jen zbýva otázka zdali jen ujela nebo se záměrně chlubí. Ted' se nám možná i přizná jak to je s tou její komunistickou, svazačskou a noční hlídačskou minulostí. Pravděpodoně ale jen ujela, kdyby se přiznala jak to je a jak to byl i konec zbytku jejích kalkovin a moudrostí.
    Mn
  • ...
    15.09.2015 22:52

    http://www.novinky.cz/komentare/380491-komentar-to-je-ta-zeme-mlekem-a-strdim-oplyvajici-vaclav-klaus-ml.html
    mša
  • a furt dokola.....
    15.09.2015 22:09

    zdejší Kačka bláto mačká zatímco ta její DPHá, úplně jí uniká.....Budou přicházející migranti při překročení státní hranice platit DPH a bude jim při odchodu vrácena ? Je na to nějaký zákon a co s těmi co ho poruší ?
    Rabiš
  • Konečně víme kam na to chodíš )).
    15.09.2015 20:59

    "....cist umim ale ty neumis cist mezi radky .....cetv" .............Mezi řádky se toho dá vyčíst a taky vysvětlit jak chceš. Díky za informaci - opravdu věrohodné a přesvědčivé.
    Sekyra
  • Jak to děláš že tě nemažou za ty svi*ně
    15.09.2015 18:28

    mě nepustili ani dbyla, že prej je to vulgární. Ale navic ty tady můžeš veřejně urážet Zemana a Putina. Copak to nejsou politici, nebo nebo ty dva jsou nějakou vyjímkou )).
    Sranda
  • Jsem možná
    15.09.2015 16:54

    ha**l a zůstanu ha**lem klidně dál...http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/380692-rusko-uz-pred-lety-nabizelo-odstoupeni-asada-zapad-byl-proti-tvrdi-diplomat.html...možná má ten nebohý Fin Alzheimera, i když pochybuji:-)) další odkazy není nutné dávat, důsledky jsou zřejmé..politici jsou svi*ě a budou jimi i nadále, bez výjimky..tlučte
    el mrcoch
    • Re: Jsem možná
      15.09.2015 18:53

      to je jednoduche kdyby se pristopilo na navrh putina tak by amici nemohli valcit v sirii no ne!?jak muze amikum nekdo verit kdyz vrazdi a svrhavaji vlady po celem svete, proste fasisti...zdejsi bolsevicko fasisticka sebranka tr .. SEKYRA ZENDA BRNAK RUPHEJL JESSE A DALSI infantilove
      velkaamdvedice
      • Putin se jen chce dostat do další země
        15.09.2015 19:55

        a tak rozšířit pole svojí působnosti. Jak on chce porazit islamisty, když dostali na frak od daleko slabšího Talibanu a odtáhli se staženými ocasy. Nakonec to tam jakž takž přivedli pod kontrolu ty zlý Amíci a drží se tam dodnes. Putin chce do Syrije dostat svoje zelené mužíky aby mohl použít tu veškerou bojovou techniku, kterou tam navozil ale místní džehádisti nedokážou efektivně ovládat. Copak jsi opravdu tak natvrdlý že do toho nevidíš nebo zase jen podkuřuješ Putinovi a zdejší pate koloně.
        popelník
      • cetc
        15.09.2015 19:12

        Pokud si rozklikneš odkaz, zjistíš, že Putin nikdy žádná takový návrh nepodal. Umíš číst?
        Velkamedvědice
        • Re: cetc
          15.09.2015 19:27

          cist umim ale ty neumis cist mezi radky a prosim nekomol mi prezdivku uz tak ze mi nejaky trotl napodobuje muj nick
          velkaamdvedice
          •  
            15.09.2015 19:45

            Přezdívku jsem zkomolil nechťíc, promiň. Jinak klasika, něco si vymyslíš a nejsi schopen doložit.
            Velkamedvědice
        • VM
          15.09.2015 19:24

          mrzí mě co jsi včera napsal...ovšem chápu, že jednoduchá řešení nejsou, i když to tak od Tebe vyznělo...to co se děje je katastrofa na pokračování, nemyslím si že jen tak jednoduše něco podporuji a proti něčemu jednoduše protestuji, ale to nechám na Tobě...věci se daly do pohybu (nekontrolovatelnému) co dál ????? Máš nápad??? tohle nechci...https://www.youtube.com/watch?v=f11-n9V3ofc a motlitby taky ne...
          el mrcoch
          • Re: VM
            15.09.2015 19:43

            A pochopils mě? Nepsal si obecně o politicích. Pak bych nereagoval. Vyselektoval si Usa ze závěrem, že jsou už takoví parchanti, kterým se už nic hroznějšího než dělají připsat a že se vysmívají Evropě. To fakt roztleskáš tak zaujaté primáty. A tvůj dnešní odkaz nepzvtrzuje nic z toho. Rus tvrdí, že šlo o soukromý rizhovor. Fin, že se to z něho dalo vytušit a zbytek diplomatů věc popřelo jako časově irevalentní. V realitě Putin krvavého Asada vždy podporoval a nikdy jeho svržení nenavrhnul.
            Velkamedvědice
            • Štvanice
              15.09.2015 20:20

              je hezké slovo...Sýrie byla vyspělá země(vzhledem k regionu) viz. nemocnice, školy atp. teď je v ruinách....ženy nemusely chodit zahalené, mohly studovat, řídit atp. Západ vše zničil, do puntíku a dovolil aby tam vpadli psychopati...všichni uprchlíci jim jistě děkují...a blahořečí že je zbavili hrdlořeze Asada (jako že třeba S.Arábie je oazou demokracie). Děkujme bojovníkům za demokracii že rod**pali co mohli...krásná vizitka moderního světa...
              el mrcoch
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m