Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šílené nápady USA a zodpovědnost východní Evropy za uprchlickou krizi

Šílené nápady USA a zodpovědnost východní Evropy za uprchlickou krizi

11.10.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Jeden známý člen parlamentu České republiky mi nedávno řekl: „Bývali jsme pod dohledem Moskvy. Nyní se hodně lidí domnívá, že jsme pod dohledem Bruselu.“ Takový komentář jasně ukazuje, jak je nyní Evropa rozdělena ohledně názorů na řešení uprchlické krize. Příliv uprchlíků je nyní největší od války na Balkáně a Evropská komise se tak snaží rozdělit 160 000 imigrantů, kteří dorazili do Řecka, Maďarska a Itálie.

Podpora uprchlíků je znatelná zejména ze západní Evropy. Tamní společnost je mnohem více heterogenní a má zkušenosti se začleňováním imigrantů z bývalých kolonií. Země východní Evropy ale protestují proti tomu, aby jim někdo jiný říkal, jak se mají chovat. „Jsme přesvědčeni, že bychom měli sami rozhodovat o tom, kolik lidí můžeme přijmout a nabídnout jim pomoc,“ řekl například český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na společné tiskové konferenci zástupců jeho země, Maďarska, Polska a Slovenska.

Země takzvané Visegrádské čtyřky mají pocit, že migranti by měli být přijímáni na základě dobrovolného rozhodnutí. K tomu požadují lepší ochranu hranic Schengenského prostoru, tvrdší postup vůči pašerákům uprchlíků a zjednodušení procesu vracení uprchlíků do země jejich původu. Uprchlická krize přitom jen tak nepomine. Podle agentury Frontex překročilo hranice EU od ledna více než 340 000 lidí. Atraktivní pro ně byla zejména cesta přes Maďarsko. Míří ale většinou do bohatších částí Evropy.

Podle zemí východní Evropy je pohyb uprchlíků směrem do západní Evropy správný. Tyto země se totiž domnívají, že nenesou žádnou zodpovědnost za situaci, která krizi vytvořila. Slovenský premiér Robert Fico například tvrdí, že jeho země „nemá absolutně nic společného“ s destabilizací situace na Blízkém východě. „Byli jsme to my, kdo bombardoval Libyi? Zlikvidovali jsme režim v Iráku? Destabilizovali jsme situaci v Sýrii? Máme k těmto oblastem vůbec nějaký vztah? Nemáme v této souvislosti vůbec žádnou zodpovědnost,“ tvrdí Fico. Jeho země tak podle jeho názoru nemůže akceptovat, aby někdo jiný rozhodoval o počtu uprchlíků, které přijme.

Český prezident Miloš Zeman viní ze současné uprchlické krize také invazi ze strany západních zemí. Podle jeho názoru má současná vlna uprchlíků kořeny v šíleném nápadu Spojených států intervenovat v Iráku, kde se údajně měly nacházet zbraně hromadného ničení. Žádné takové zbraně se ale nenašly. Zemanovy obavy související s chaosem, který západní země na Blízkém východě zanechaly, jsou opodstatněné. Příliv uprchlíků se nezastaví, dokud neustanou boje. V současné době není ani zdaleka jasné, kdy se tak stane a jak celý konflikt v Sýrii skončí.

Německá kancléřka Angela Merkelová uznává, že je důležité „řešit jádro problému“. Britský premiér David Cameron zase hovoří o tom, že krize bude vyžadovat více intervencí Západu. Podle něj je nejdůležitější „přinést mír a stabilitu do části světa, ze které uprchlíci přicházejí“. Problém podle něj nelze vyřešit jen tím, že bude přijímán neustále rostoucí počet uprchlíků. Už nyní se přitom hovoří o tom, že uprchlická krize je nejhorší od druhé světové války. Stále ovšem není jasné, zda Západ dokáže na Blízkém východě a v severní Africe podpořit pokrok správným směrem. Zatím nejsou patrné známky toho, že by se blížil konec války v Sýrii, a to samé platí o ozbrojených konfliktech v Afghánistánu a Iráku. Konec krize je tak v nedohlednu.

Autorem je Adriel Kasonta z Bow Group

Zdroj: The American Conservative


Čtěte více:

Texas versus Volkswagen - právní bitva začíná!
09.10.2015 9:00
Americký stát Texas podal ve čtvrtek žalobu na výrobce automobilů Volk...
Výsledky Alcoa ve 3Q15 - firma nedosáhla na očekávání trhů; odepisuje skoro 5 % v after-hours
09.10.2015 9:44
Výsledkovou sezónu odstartovala jako už tradičně Alcoa, výrobce produk...
Putin by volil Trumpa!
10.10.2015 7:00
Donald Trump je už několik měsíců považován za vedoucího republikánské...

Váš názor
  • vtip - věcnej
    12.10.2015 9:31

    Sedí u baru dva amíci, cpou se burgry a čumí na CNN. Jeden říká druhému dívaje se na přistěhovalce v evropě. Měli by něco dělat, nebo se jim to vymstí. Zezadu starý indián prohodí. I my jsme to podcenili.
    • Re: vtip - věcnej
      12.10.2015 11:46

      Ve hře už jsou trvalé kvóty. A to je průšvih. Země jako například Česká Republika a Slovensko prozíravě odmítaly původní kvóty, nešlo o ty 3000 přidělených migrantů, ale právě o to, že by to mohl být precedens a mohlo by nám být přiděleno řádově více migrantů. http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/383153-narodni-sobectvi-neni-reseni-naleha-nemecko-na-stale-prerozdelovani-uprchliku.html
      Vasek218
      •  
        12.10.2015 12:53

        Jáj, my tuna budujeme nový štát, no čecháčikovia si nechcú pripustiť, že podpisom Lisabonskej zmluvy im bola obmedzená suverenita a chcú do všetkého hovoriť. Mama Merkel dobre vie, že multikultúrna Európa je jediné dobré riešenie. Národné štáty sú odsúdené k zániku a ľudia vo vyspelých, demokratických štátoch si toto veľmi dobre uvedomujú. Jáj, veru hej, dobre ja toto tuna už roky hovorím.
        Šaňo
        •  
          12.10.2015 13:01

          Jaký nový stát? To evropští byrokraté budují nový stát? Proti vůli obyvatel? Merkelová řekla v roce 2010, že multikulturalismus selhal. Změnila názor?
          Vasek218
          •  
            12.10.2015 13:40

            Ve Švédsku už to znásilňování a rabování muslimů nedokáže místní obyvatelstvo vydržet, tak začali ty muslimské kotce a mešity vypalovat... Dějí se tam věci... a ČT mlčí... http://www.tvbezcenzury.com/sk/a/1858/Po-krutych-znasilneniach-moslimami-Svedi-chytili-zakon-do-vlastnych-ruk-a-vypalili-mesity
            Jesse
          •  
            12.10.2015 13:17

            Jáj, samozrejme, že mama Merkel zmenila názor, na to nie je treba sa pýtať, veru hej. Občania vyspelých demokratických štátov sú za novú multikultúrnu Európu, to je ten nový štát s prezidentkom Donaldkom Tuskom veru tak. Jáj, všetci demokrati dokopy vítame novú budúcnosť, novú slobodnú, multikultúrnu Európu, naprotiveň postkomunistom. Jáj, dobre ja hovorím.
            Šaňo
            •  
              12.10.2015 13:41

              Schválně jsem se podíval ke Kyršům a máš pravdu. Málem jsem omdlel :-)))
              Jesse
  • Šílené USA a šílené kecy Zemana
    12.10.2015 5:42

    "Náš úkol spočívá v tom, abychom stabilizovali zákonnou moc a vytvořili podmínky pro hledání politického kompromisu," řekl Putin v televizním rozhovoru pro celostátní kanál Rossija-1. "To, co se odehrává na obloze a na zemi, nejsou žádné živelné kroky, ale plnění stanovených plánů," pro ofenzívu Asadových sil. Dále Putin také odmítl, že by zvažoval pozemní invazi do Sýrie. "Cokoli se stane, toto neuděláme. A naši syrští přátelé to vědí," dodal. ....protože Moskva postupuje bez koordinace s mezinárodní koalicí a také se více snaží zachránit Asadův režim, než bojovat s radikály z organizace Islámský stát (IS). Šest desítek náletů. Ruské letouny Su-34, Su-24M a Su-25SM podle mluvčího ruského ministerstva obrany, generála Igora Konašenkova, podnikly 64 náletů a zasáhly 63 cílů. Zničily prý 53 opevněných pozic IS, včetně polního velitelství, čtyř výcvikových táborů a sedmi muničních skladů... Tak si musíme davit pozor abysme nezlobili našeho pana prezidenta nebo to udělá jako Asad. Taky je přítelem velkého Putina. Už se asi těšíte páni soudruzi co ? Proto tady všichni narudlí volají po vystoupení z NATO - Joo - tůdle :o)).
    mmm
    • Re: Šílené USA a šílené kecy Zemana
      12.10.2015 11:38

      A to je špatně, že Rusko bojuje proti Islámskému státu a proti odnoži Al-Káidy An Nusrá (prý umírněná opozice)?
      Vasek218
      • Umíš ty vůbec číst....
        12.10.2015 19:14

        Právě že sám Putin ted' přiznává, že jeho hlavní cíl je podpora Asada ale ty tp víš líp. To že Rusák zase lže ví už každé malé dítě a ty jim to žereš. Jako to sestřelení civilního letadla. Proč Rusové bombardují region, kde jsou odpůrci Asada a žádné IS. Putin podporuje Asada již léta a ted' si tam budují svojí základnu. Jim jde o to aby se Asad udržel u moci a on měl kupce pro svoje tanky a letadla. Nějaký IS jim na srdci moc neleží. Naopak - jsou rádi za jejich existenci - mají výmluvu tam posílat svoje vojáky, jako svoje dovolenkáře na Dombas. O těch Putin taky říká že tam nejsou a ted' je přesunuje do Syrie. To taky nevíš co ?
        ..
      •  
        12.10.2015 13:40

        To je ale náhodička, že těsně před kolapsem režimu Asada se Rusko zapojilo do konfliktu. Už už mohla koalice tzv. umírněných islamistů zvítězit a mohla nastat jakási stabilizace. Jenže to se Rusku nehodí. Rusko chce vyhnat ze Sýrie maximum lidí a poslat je k nám. A pokud možno militantních sunnitských arabů. K tomu se jim IS celkem hodí, takže na něj útočí jen aby se neřeklo. Bůh ví zda vůbec už nějakého islamistu z IS zabili (ve skutečnosti hodili jen pár bomb do pouště v místech která IS ovládá). A banda tupců bude Putinovi tlesat zazáchranu evropské cvilizace. Asi budu blejt.
        ..
  • A ani si nikdo nevšimnul jak KKK zase
    12.10.2015 1:49

    Odvedla diskuzi od jejího šíleně nápaditého virozy a vybavuje se na téma něčeho co na svojí univerzitě pro lbce dávné zprofanovala. Asi má strachaby se nezačalo mluvit o prosazování nového zákona aby přestárlí jeho komíci velvyslanci mohli sedět a pobírat velké peníze navzdory zákonům. Kdo ho a jeho kecy může brát vážně. jen polomozek může věřit jak je starostlivý, když dává malou část platu na fond a zároven' vyplácí nehorázné peníze Klausové a Mynářovi za sezení na jejich zadních, protizákoně. V New Yorku zase udělal ostudu se svým popelníčkem. Ještě štěstí že je zase nepřesvědčoval o neškodnosti kouření pro lidi starších 27 let. Podle něj jsou Američani "šílení" a zodpovědní za vlnu uprchlíků utíkajích ze Syrie zatímco obdivuje Putina za boj za mír, který tam posiluje nasazením svých bojovníků a bombarduje civilní objekty, jak je zřejmé z fotek. Sám Putin dnes přiznal že účelem náletů je podpořit svého přítele Asada. O tom ale na Patriji nepadne ani slovo přestože to ovlivní ceny komodit a KKK si tady prská na tričko svoje žvásty o DPH. No Pusina.
    Kladivo
  • myslim
    11.10.2015 23:51

    ...předpokládám, že do roka budu mít na svým bombardéru otisk nějaký micinky z Patria ..a jestli ne, tak se holt nic neděje ))
    db
  • plátce platí
    11.10.2015 23:35

    ..neplátce platí ..to ví průměrný středoškolák, dokonce i vlastník akcií cetv, dokonce i policajt...dokonce i Ovar..dokonce i Kalka...ale to není důležitý. Zazpíváme si: Miloš je vrah a hnůj a učiněná špína...
    db
    • Re: plátce platí
      11.10.2015 23:36

      a nebudte porad smutnej ))) ...http://video.aktualne.cz/petr-ctvrtnicek-tv/ctvrtnicek-vola-rediteli-ceske-televize-halo-pani-fibingerov/r~fc28438c5cf411e5b22d002590604f2e/
      db
  • Test
    11.10.2015 22:16

    ...je to na aktualne.cz CTTV: Miloš je vrah a hnůj a učiněná špína...
    db
    • Re: Test
      11.10.2015 22:19

      a v koutku úst má hejno bradavic...
      db
      •  
        11.10.2015 22:20

        ..na trenkách lůj..
        db
        • haha
          11.10.2015 22:21

          ...no to sranda. Odkaz na aktualne.cz neprojde..)))
          db
  • Zeman zase šílí....
    11.10.2015 13:14

    Ještě že se taky nezmínil o vyvraždění indiánů. To by se taky hodilo na vyvolání uprchlické krize, zatímco o posílání raketometů a neoznačených žoldáků do sousedních států se nezmínil A bombardování civilních objektů, jak to vidíme na snímcích je podle pana prezidenta cesta k míru. To mu taky zůstalo z dob totality to byla hesla z 1.Máje, která nás vyzývala k boji za mír. Ted' nám to Rusáci ukazují jak se to dělá názorně v Syrii. Začíná už být nepříčetný a dostávát šílené nápady on.
    Sekyra
    • Re: Zeman zase šílí....
      11.10.2015 22:06

      V améru Zemana chválí, neumíš číst?
      ....
      •  
        12.10.2015 8:37

        To bylo vidět na těch zástupech co ho vítali. Ve městě to zapřičinilo dopravní zácpu. Ty jsi tam byl, nebo jsi se to dočet na novinkách.
        ..
      •  
        11.10.2015 22:08

        Jakej kerten tady zas strašíííí???
        ...
  • Šílený nápad USA inervenovat v Iraqu
    11.10.2015 12:56

    To musel mít Zeman zase virozu. Proč nenazývá šíleným nápadem posílání neoznačených vojáků a těžké bojové techniky na Donbas nebo bombardování Syrije. Amíci začali se svým "šíleným nápadem" až když Husein napadl Kuweit a začali tam vraždit rabovat a znísiln'ovat a zapálili ropná pole, která museli zase ti zlí Amíci hasit. To asi panu prezidentovi uniklo nebo má starch že by si proti sobě popudil Putina. Jeho šílené nápady si držet kancléře navzdory zákonům a ústavě mu nevadí ? Pak at' se nediví že se s ním na západě už nechce nikdo bavit a v New Yorku ho přivítala delegace asi 6ti lidí z velvyslanectví, kteří to mají v popisu práce a jsou za to placení, Kéž už by se zase vrátil k objímání stromů na jeho vysočině.
    ..
    • Re: Šílený nápad USA inervenovat v Iraqu
      12.10.2015 11:51

      Tak řeč bylo o druhé intervenci v Iráku, ne o té první, kdy Amíci vyhnali Saddáma z Kuvajtu, ale nešli si pro něj (protože správně věděli, jaký chaos by to vyvolalo). Podruhé už ho sejmuli, přestože věděli, jaký chaos to vyvolá.
      Vasek218
    • Re: Šílený nápad USA inervenovat v Iraqu
      12.10.2015 9:55

      Jak to tady čtu,tak volů vymazaných je stále dost.
      Xxx
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university