Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FOMC - kdo je kdo?

FOMC - kdo je kdo?

11.11.2015 16:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Federal Open Market Committee - zkráceně “FOMC” a její zasedání je jedna ze super událostí konce roku 2015 pro všechny investory. Dvoudenní zasedání se uskuteční 15. a 16. prosince, které bude zakončené prohlášením na které velmi netrpělivě čekají finanční trhy. Podle všeho se schyluje k růstu úrokových sazeb FED po téměř pěti letech uvolněné měnové politiky. Jak vlastně FOMC funguje? Kolik má členů? Pojďme si cca. měsíc a týden před zasedáním shrnout co je známo.

FOMC se skládá ze 12 členů. Sedm z nich jsou členové “Board of Governors of the Federal Reserve System” (z čehož aktuálně dvě místa nejsou obsazena, fakticky jich tedy nyní zasedá pouze pět v FOMC) tedy rady guvernérů FED, dále pak pět členů tvoří - prezident Federal Reserve Bank v New Yorku a další čtyři ze zbývajících prezidentů jednotlivých oblastních bank, které pokrývají celé USA. Těchto 11 prezidentů pravidelně rotuje na čtyřech členských místech FOMC v ročním intervalu. Všech dvanáct členů FOMC má právo hlasovat.

FOMC svolává buď její předseda nebo tři libovolní členové. FOMC se musí konat podle amerického práva alespoň čtyřikrát do roka. Ti, kteří nejsou aktuálně volícími členy FOMC tak se zasedání účastní, vedou diskuzi, ovlivňují dění na zasedání ale nemají právo finálního hlasování, které pak ovlivňuje směřování měnové politiky FED.

Aktuálně jsou členy tito představitelé, kteří zároveň volí o měnové politice:

  • Janet Yellen - je šéfka FED a předsedky rady guvernérů od února 2014. Předtím působila jako místopřesedkyně rady. Její členství v radě vyprší v roce 2024. Současně je emeritní profesorkou University of California v Berkeley.
  • William Dudley - je prezidentem Federal Reserve Bank v New Yorku a je tak stálý člen FOMC. Do funkce se dostal v roce 2009. Před jmenováním do funkce působil na nižších pozicích v FRB v New Yorku. Předtím než vůbec vstopil do služeb FED pracoval pro Goldman Sachs jako ekonom pro firemní prostředí téměř jednu celou dekádu. Má doktorát z ekonomie University of California v Berkeley.
  • Lael Brainard - Předtím než se stala členkou rady guvernérů pracovala na US Dep. of Treasury po dobu tří let. Předtím se pohybovala na dalších pozicích třeba jako poradkyně prezidentka Clintona. Titul má z Wesleyan University, kterou dokončila v roce 1983.
  • Charles Evans - je prezident FRB v Chicagu od roku 2007. V roce 2015 se stal volícím členem FOMC. Předtím než se stal prezidentem pracoval pro FED jako šéf výzkumu a viceprezident chicagské FRB. Před nástupem do banky pracoval jako profesor. Má doktorát z University of Chicago a University of Michigan.
  • Stanley Fisher - je výraznou postavou světového ekonomického dění. Předtím než byl jmenován do rady guvernérů v roce 2014 pracoval jako guvernér centrální banky v Izraeli. Také pracoval v komerční sféře ve vysokých postech v Citigroup. Byl také profesorem ekonomie na MIT. Právě odsud má svůj Ph.D. titul.
  • Jeffrey Lacker - prezident FRB v Richmondu je ve funkci od roku 2004. Má Ph.D. z ekonomie z University of Wisconsin. Publikoval nespočet článků na téma ekonomie. Pro FED začal pracovat jako ekonom pro bankovní prostředí v roce 1989. O deset let později se stal šéfem výzkumného oddělení.
  • Dennis Lockhart - funguje od roku 2007 jako prezident FRB v Atlantě. V tomto roce jako volící člen FOMC. Lockhart prošel i komerčním prostředím jak v domácím prostředí, tak v zahraničí v bance Citigroup a jejích předchůdců. Působil také v dalších bankách a fondech.
  • Jerome Powell - je člen rady guvernérů FED od roku 2012. Pracoval tak společně s prezidentem Georgem W. Bushem v jeho administrativě. Předtím pracoval jako právní a investiční bankéř v New York City.
  • Daniel Tarullo - další člen rady guvernérů FED od roku 2009. Před svým působením v radě byl profesorem práva na Georgetown University Law Center. Působil také v administrativě prezidenta Clintona jako reprezentovat ve skupině G7/G8 pro industrializované země.
  • John Williams - je prezident FRB v San Franciscu a roce 2015 má právo volit o měnové politice.

Alternujícími členy jsou James Bullard, Esther George, Loretta Mester a Eric Rosengren. Tito členové budou mít právo volit až v roce 2016.

Na dalším zasedání se očekává rozhodnutí o růstu úrokových sazeb. Důvodem je, že FED na posledním zasedání uvedl, že pokud se bude trh práce a inflace vyvíjet dobře je stále prosinec ve hře. Co se týče inflace, FED na posledním FOMC zopakoval, že si musí být důvodně jistý o tom, že se inflace bude vracet ke svému dvouprocentnímu cíli. Celkově ještě FEDu dělá starosti a může nadělat do budoucna oslabování měn ostatních zemí. Druhá z “podmínek” FED byl dobrý trh práce. Říjnová čísla o zaměstnanosti, která dále drží naději na prosincovou změnu sazeb. Nezaměstnanost totiž klesla a mzdy mírně rostly. V říjnu bylo vytvořeno 271 tisíc pracovních míst což bylo vysoko nad konsensem analytiků. Report k říjnovým číslům z trhu práce v USA si můžete přečíst zde.

Zdroj: FED, Bloomberg


Čtěte více:

Carlsberg je kvůli východním trhům ve ztrátě a bude propouštět
11.11.2015 12:41
Dánský pivovar Carlsberg se kvůli špatným výsledkům na ruském a čínské...
Minimální mzda možná není zase tak dobrým nápadem
11.11.2015 14:00
Debata o minimální mzdě je často příliš zjednodušená. Zaměřuje se toti...
Německo otáčí, začne vracet Syřany do zemí, kde vstoupili do EU
11.11.2015 14:46
Německo začne znovu vracet syrské běžence do zemí, kde poprvé vstoupil...

Váš názor
  •  
    12.11.2015 9:56

    Hledám podstatu článku, tyhle detaily :-) ,.........
    pepé
    •  
      12.11.2015 11:02

      Podstata článku je opravdu důležitější - bez diskuse. Ale pokud jsem redaktor veřejného serveru a mým pracovním nástrojem je sdělení informace, měla by být výrazem profesionality i práce s jazykem a znalost základních pravidel. To, s čím tu pan redaktor zápasí, je učivo 5-6 třídy základní školy a mělo by to být součástí běžné jazykové kultury na podobné pracovní pozici. Kdysi jsem měl nadřízeného, který dokázal na 1 A4 (vč. úředních dopisů) udělat 15 - 20 pravopisných chyb - během jednoho měsíce se totálně zesměšnil před celou firmou.
      marrtt
    •  
      12.11.2015 10:55

      Informativní článek se nemusí tvářit že je o podstatě. Stačí info.:-)
      Jesse
  • ach ta čeština
    12.11.2015 7:07

    FOMC svolává buď její předseda nebo tři jakýkoliv členové...šmankote, pane redaktor, to vám to neurvalo uši, když jste si to po sobě přečetl??? (př. jm. 1.p mn.č. m.r. = změkčení!!) Tak snad jacíkoliv nebo kteříkoliv nebo libovolní, (popřípadě to nějak obejdu, ale tohle je na facky. Mějte trochu úctu k jazyku, když píšete veřejně - nejsme u stolu v putyce.
    marrtt
    • Re: ach ta čeština
      12.11.2015 7:14

      Říjnová čísla o zaměstnanosti, které dále ... Já chápu, že to píšete ve spěchu, ale jako redaktor máte za svůj text zodpovědnost - opět připomínám, že píšete veřejně, tak se naučte pravidla pravopisu (ta čísla, k t e r á ....atd)
      marrtt
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university