Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zápis FOMC: Většina členů Fedu zvažuje prosincové zvýšení sazeb

Zápis FOMC: Většina členů Fedu zvažuje prosincové zvýšení sazeb

19.11.2015 7:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina členů měnového výboru americké centrální banky (Fed) se na svém posledním zasedání koncem října postavila za případné zvýšení úrokových sazeb na příští schůzi v prosinci. Centrální bankéři ale diskutovali rovněž o známkách toho, zda dlouhodobý potenciál ekonomiky Spojených států trvale neklesl. Vyplývá to ze zápisu z říjnového zasedání výboru.

Fed nechal v říjnu základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu, na níž je od finanční krize před sedmi lety. Její měnový výbor ale nechal otevřené dveře pro zvýšení úroků ještě v tomto roce, když se tehdy nezmínil o riziku nepříznivého ekonomického a finančního vývoje ve světě na domácí ekonomiku.

"Většina" účastníků se na zasedání 27. a 28. října domnívala, že podmínky pro zvýšení sazeb ze současných rekordních minim by mohly být splněny do příštího zasedání měnového výboru, které bude v polovině prosince, ukázal včerejší zápis. Padlo tudíž rozhodnutí, že v prohlášení vydaném bezprostředně po skončení zasedání se Fed k případnému prosincovému zvýšení vysloví neobvykle přímo. Obavy z příliš vysokého očekávání, které by taková formulace mohla vyvolat, mělo prý jenom "několik" členů Fedu.

Fed od prosince 2008 drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta a donedávna podporoval ekonomiku rozsáhlými nákupy dluhopisů a dalších aktiv. Loni ale program těchto nákupů ukončil a od té doby naznačuje, že se blíží první zvýšení úrokových sazeb od roku 2006. Podmiňuje to ale dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování nynější nízké inflace.

"Americký finanční systém zřejmě ustál turbulenci na světových finančních trzích bez jakékoli známky systémového tlaku," stojí v říjnovém zápisu. V létě a na začátku podzimu členy Fedu znervóznila kolísavost na amerických trzích a výprodej na trzích v Číně.

Představitelé Fedu ale v říjnu diskutovali také o dlouhodobém potenciálu americké ekonomiky. Debata se točila kolem takzvané neutrální reálné úrokové míry, která je očištěná o inflaci a která by odpovídala plné zaměstnanosti a dvouprocentnímu inflačnímu cíli Fedu. Tento ukazatel podle odhadů analytiků Fedu klesl během krize do záporných hodnot. Od té doby se sice trochu zotavil, i tak ale v poslední době zůstával blízko nuly. Činitelé Fedu debatovali podle agentury Bloomberg o možnosti, že tato krátkodobá sazba pravděpodobně zůstane pod úrovněmi, které byly normální během předchozích cyklů expanze. Tlak na růst ekonomiky a sazeb vytváří také nízký růst produktivity práce a stárnoucí populace, uvedli rovněž analytici Fedu.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Čínský letecký „úspěch“ jen ukazuje, jak tato země zaspala
18.11.2015 17:00
Čína už nechce být zaostalou montovnou a věnuje tak hodně peněz na pos...
Fed pokračuje v přípravě na růst sazeb a pomáhá dolaru, více napoví večerní zápis
18.11.2015 16:54
Dnešek z pohledu trhů nebyl o zásadních makrodatech. Smíšené statistik...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data