Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Nálada v Německu zatím zůstává aférou “dieselgate” nedotčena

Rozbřesk – Nálada v Německu zatím zůstává aférou “dieselgate” nedotčena

25.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

S pádem ruského letounu na tureckých hranicích začaly včera padat i akciové trhy. Zdá se, že velká koalice proti islámskému státu je tímto definitivně minulostí. Prezident Putin včera vystupoval proti Turecku nebývale ostře, zatímco prezident Obama se svého tureckého spojence zastal s tím, že má nárok chránit si svůj vzdušný prostor. Současně zdůraznil, že USA budují “globální koalici proti islámskému státu”, zatímco Rusko je “odpadlíkem” a je “pouze v koalici s Iránem”. Vystupňování napětí v kombinaci s neutěšenou bezpečnostní situací v Evropě po pařížských útocích rizikovým aktivům rozhodně dvakrát nepřeje. Nervozita byla ale cítit především na rozvíjejících se trzích - turecká lira během včerejší seance ztratila přes 6 %.

Na druhou stranu čísla přicházející z Evropy mohou dodávat investorům optimismus. Ať už to byly pondělní PMI nebo úterní index německé podnikatelské nálady Ifo, podle obou z nich se největší evropské ekonomice nevede vůbec špatně. A to je dobrá zpráva i pro Česko. Zdá se minimálně zatím, že ani zpomalující Čína ani aféra “dieselgate” zatím našemu největšímu obchodnímu partnerovi neuštědřily významnější šrámy. Německá ekonomika by podle našich odhadů měla ke konci tohoto roku lehce zrychlit a za celý rok růst o 1,7 %. I přesto čekáme, že Evropská centrální banka na svém prosincovém zasedání příští týden bude chtít rozšířit stimulaci evropské ekonomiky. Předpokládáme, že především zvýší objemy měsíčního tisku peněz (maximálně o 20-30 mld. eur) a současně s tím kosmeticky natáhne politiku QE (do konce roku 2016) a sníží depozitní sazbu (o 10 bps). Trhy však vesměs s něčím podobným zdá se počítají a nemělo by to pro ně být velké překvapení.

Region - forex
Podle včerejšího vystoupení Tomáše Holuba (hlavního ekonoma ČNB) naše centrální banka eventuální další uvolnění měnové politiky v eurozóně vítá. V optice ČNB to může snížit dovážené desinflační tlaky z eurozóny (skrze výrobní ceny). Na druhou stranu Tomáš Holub zopakoval to, co již vyplynulo trochu z posledního zápisu z bankovní rady. ČNB si nedokáže představit, že jednoduše opustí kurzový závazek dříve, než ECB ukončí politiku QE. Její natažení za horizont roku 2016 tak implicitně pravděpodobně znamená i natažení intervenčního režimu ČNB.

Polský zlotý zůstává v defenzivě kvůli pokračující nejistotě ohledně budoucího nasměrování měnové politiky (guvernér Belka včera odsoudil záměr zavést LTRO). Současně zlotému ani forintu nepomáhá nárůst globálního geopolitického napětí.

Dluhopisy
Evropské vládní dluhopisy měly zaděláno na další velké ztráty s ohledem na velmi dobrý výsledek německé podnikatelské nálady Ifo, avšak sestřelení ruského letadla dluhopisům dočasně pomohlo. Výnosy však nakonec seanci končily tam, kde začaly, přičemž připravenost řady mocností pustit se do válečného konfliktu (a tím zvýšit výdaje na zbrojení) je pro dluhopisy nebezpečná.

Dnes ožije český primární trh, neboť dojde ke třem aukcím vládních dluhopisů (splatnosti: 2017, 2020, 2027). Zájem o nabízené dluhopisy bude - zejména ze strany zahraničních hráčů - teď před konce roku velmi silný a splatnost 2017 bude emitována se silně záporným výnosem.

Komodity
Sestřelení ruského letounu se projevilo i na ceně ropy Brent, která se dostala nad 46 USD/barel. K reakci přispělo patrně i odbourávání rekordních krátkých pozic ve futures kontraktech na Brent. To je faktor, který nahrává zvýšené volatilitě i pro následující dny (před zasedáním OPECu příští pátek). Dění na Blízkém východě tak dnes patrně přehluší data o zásobách ropy a produktů v USA, které mohou vzrůst více, než trh čeká (alespoň to naznačují včerejší data API).

 


Čtěte více:

Růst geopolitického napětí kvůli sestřelenému ruskému bitevníku, ovlivnil ceny akcií v Asii
25.11.2015 8:09
Zvýšení geopolitického napětí kvůli sestřelení ruského stíhacího bomb...
NATO: Sestřel ruského bombardéru musí řešit diplomacie
25.11.2015 8:20
K vyřešení složité situace kolem včerejšího sestřelení ruského vojensk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data