Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zachrání reálný americký sen Donald Trump?

Zachrání reálný americký sen Donald Trump?

18.12.2015 12:38
Autor: Pavel Daniel

Časy se mění, zní stále více ze světa. A to nejen z finančního. Přestávají existovat „jistoty“, na které byl svět zvyklý. Chcete důkaz? Třeba dosažení reálného amerického snu. Diane Farmerová je celoživotní demokratkou z New Yorku. Nyní žije v Palm Beach County na Floridě. Jako malá navštěvovala katolickou školu a později se přidala k odborům, když pracovala pro telefonní společnost poté v kanceláři soudního úředníka. Byla nadšená, když se Barack Obama ucházel o post prezidenta USA a hlasovala pro něj v roce 2008 a v roce 2012. Jenže teď je všechno jinak. Diane Farmerová říká, že ještě nikdy nebyl tak nadšená z prezidentského kandidáta, než je tentokrát. A její aktuální volba? Donald Trump.

Americký sen je pryč

Donald Trump říká to, co chtějí voliči slyšet. A stejný přístup má pro politiku, ekonomiku, finance, zkrátka všechno, co člověka napadne. Vzniká tak nový "–ismus", pro který Diane Farmerová tleská: „Trumpismus“. „Americký sen je pryč, příliš věcí je zdarma, liberalismus vůči cizím kulturám, hlavně vůči nelegálním přistěhovalcům není na místě,“ to jsou jen úryvky z toho, co chce prosazovat Donald Trump v křesle prvního muže Spojených států. Lidé přitom nechtějí komplikované věci – chtějí mít „jen“ dobré životní podmínky a nežít jako zvířat či na podpoře z potravinových lístků. Líbí se jí, že Trump dokáže i ve veřejném prostoru jasně říct, jak by řešil palčivé problémy. Aktuální průzkum The New York Times a CBS News ukázal, že díky svým jasným poselstvím by nyní volilo republikánského kandidáta Donalda Trumpa až 35 % primárních republikánských volitelů. A to je vůbec nejvyšší číslo, které kdy podle agentury Bloomberg kandidát na prezidenta získal.

Atmosféra se změnila. Přestávají fungovat tradiční ekonomické a společenské modely. Strach z islámského terorismu se nedaří v západních společnostech systematicky řešit. Válka v Iráku a Afghánistánu, nedosáhly ani po několika letech žádného výsledku. Na ohromujícím vzestupu je Čína, která se stává pro USA rivalem moci. I proto se stále více Američanů dostává do zmatenosti a pocitu zranitelnosti. Ale nejsilnějším „palivem“ pro vznik éry Trumpismu je nepochybně nemocná americká ekonomika. Dlouhý čas nedostatečné výkonnosti ekonomiky katapultoval nedůvěru v reálné naplnění amerického snu doslova mezi „miliony“ lidí, hlavně u těch, kteří nemají vysokoškolské vzdělaní.

Sílí názor, že ekonomika nefunguje dobře

Američané si myslí, že jejich ekonomika nefunguje dobře. Velké zisky produkuje prý jen „tenká“ vrstva společností na vrcholu, ale většina z toho nic nemá. K dispozici jsou data, která říkají, že „horních“ deset procent společnosti vlastní to, co zbylých 90 procent populace. Příjmy střední třídy v Americe, očištěné o inflaci, jsou nyní nižší, než v roce 2000. Mladí muži vydělávají v průměru méně, než jejich otcové ve stejném věku a více než pětina amerických dětí žije pod hranicí chudoby. A to i přesto, že míra nezaměstnanosti se propadla na 5 procent a poslední recese skončila v roce 2009. Jenže i tak si 72 procent Američanů myslí, že jejich země je stále v recesi.

Tohle všechno není dobré pro podnikání, které je ale stále považováno za hnací motor americké ekonomiky. Osmdesát šest procent respondentů v průzkumu PRRI ale uvedlo, že korporátní offshoring pracovních míst je důvodem ekonomických potíží Ameriky. Eroze důvěry, která se zvyšuje a odráží v ekonomice, urychlila fenomén „Trump“. A má reálné ekonomické důsledky. „Nemůžete obchodovat ve společnostech s nízkou úrovní důvěry,“ říkají ekonomové.

A dokládají své tvrzení statistikami. Podíl lidí, kteří celosvětově souhlasí s tvrzením, že "většině lidí se dá věřit" od roku 2014 klesá. V USA statistika za rok 2014 ukázala, že s výrokem souhlasí 35 procent populace. Země tak skončila v horní třetině krajin s nejvyšší společenskou důvěrou, což pomáhá vysvětlit, proč jsou USA jednou z nejbohatších zemí světa.

Ovládne příběh Trump Ameriku?

Donald Trump, byť republikán, čerpá podporu od nespokojených demokratů. Jenže ne všechny „silné“ ideje republikánů jsou dnes pro většinu voličů přijatelné. Například volný obchod, otevřené hranice či respektování národnostních menšin, není rozhodně na pořadu dne a v přehledech rostoucí podpory. Jak tedy obnovit důvěru v ekonomiku? Chce se říct, že řešením je obnovení důvěry opravami nefunkčních principů ekonomiky tak, aby fungovala „pro každého“. K tomu je ale nutné, aby se na změnách podíleli doslova všichni. A všichni také spolupracovali. Což není tak úplně splnitelné, protože už i Američané si vzájemně přestávají důvěřovat. Je to tedy dilema v kostce.

Zdroj: Business Bloomberg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university