Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropa už s třicítkou jen neflirtuje… Padá střemhlav dolů

Ropa už s třicítkou jen neflirtuje… Padá střemhlav dolů

15.01.2016 12:27
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Ropa se na konci tohoto týdne řítí opět střemhlav dolů a propadá se tak již podruhé pod 30 dolarů za barel. V úterý tuto hranici prolomila poprvé po 12 letech WTI, ve středu potom poprvé po 11 letech referenční Brent. Černé zlato tak směřuje ke třetí týdenní ztrátě v řadě. Ztráty černého zlata jen za letošní rok činí již kolem 20 procent. Obavy investorů, které pohání výprodeje černého zlata pramení momentálně ze dvou hlavních faktorů.

Jednak ropě nepomohl dnešní další propad čínského akciového trhu, který klesl oproti vrcholu z prosince loňského roku již o více než 20 procent a vstoupil tak podruhé za sedm měsíců na medvědí trh a rozvířil tak jen další vlnu strachu spojeného se zdravotním stavem čínského hospodářství. Druhým důvodem je nárůst exportu ropy z Íránu, ke kterému by mohlo dojít po pondělním očekávaném zrušení západních sankcí proti jadernému programu Teheránu. Vzhledem k tomu, že ropný trh je již nyní značně přezásoben, není se čemu divit, že je ropa na další zvyšování nabídky na trhu citlivá.

Írán cloumá černým zlatem

Zrušení mezinárodních sankcí proti Íránu je sice očekávané, nicméně v pondělí by se mohlo konečně stát skutečností a uvolnit tak prostor navýšení íránského vývozu ropy. Ta od počátku roku kolísá jako na houpačce a její čím dál nižší ceny, které ne a ne nalézt dno jsou motorem tržního sentimentu posledních dní. S předpokládaným zrušením sankcí proti Teheránu by ropa moha být ve středu pozornosti i příští týden. Otázkou nyní zůstává, jak rychle vlastně bude Írán schopen trh zaplavit dalšími dodávkami. Obecně převládá skepticismus s ohledem na rychlost, s jakou Írán dokáže zvýšeným exportem zaplavit trh.

Cílem Íránu sice není vyvinout další tlak na ceny, které jsou již nyní pod palbou výprodejů a sázek na pokles cen. Nicméně Teherán plánuje získat zpět tržní podíl z doby před uvalením sankcí a pravděpodobně se bude soustředit na bývalé partnery z Evropy nebo na indický trh. Obecně se očekává zvýšení íránské produkce o 100000 barelů denně neboli 3,7 procenta do měsíce po zrušení sankcí. Šest měsíců po jejich ukončení pak dokonce o 400000 barelů denně. I když se jedná o událost předem očekávanou, současný tržní sentiment nahrává s ohledem na íránskou produkci dalšímu poklesu cen ropy a prognózy pro ceny černé komodity tento týden hromadně snižují i velké investiční banky počínaje Morgan Stanley, která odhaduje propad cen ropy až ke 20 dolarům za barel.

Ropa se po celkově náročném roce 201 5 doslova veze na cenové horské dráze od prosince, kdy OPEC na pravidelném zasedání odmítl navzdory nekončícímu propadu cen změnit svou politiku produkce a nechal i nadále ropný trh dělat, co chce. Pokles cen tak drtí nejen společnosti z ropného sektoru, ale i celé ekonomiky na ropě závislé. Posledním producentem černého zlata, který oznámil škrty v souvislosti s propadem cen je BHP Billiton. Těžař na amerických ropných aktivech odepíše 4,9 miliardy dolarů. BP plánuje zrušit 4000 pracovních míst a Petroleo Brasileiro osekává plány výdajů.

WTI A BRENT 2016.png
Ropa Brent (žlutě) a WTI od počátku tohoto roku.

Černé zlato uzavřelo loňský rok ztrátou, kterou od počátku roku letošního jen prohlubuje. Kormě faktorů nabídky a poptávky a geopolitického napětí v zemích produkujících černé zlato by ropu mohla letos negativně ovlivňovat i síla dolaru. Americká měna by s hledem na další očekávané zvyšování sazeb v USA mohla totiž sbírat další zisky, což ropu denominovanou v dolarech zdražuje pro zahraniční zájemce. V pátek po poledni ropa Brent odepisovala zhruba 4 procenta na 29,70 dolaru za barel, ropa WTI ztrácela přes 5 procent na 29,61 dolaru za barel.

Zdroj: BBG, RTRS


Čtěte více:

Volný pád ropy 2016
07.01.2016 10:30
Napětí na Středním východě by se dalo krájet a čínské akciové trhy od ...
Komodity v začarovaném kruhu; Čína přitom loni rekordně zvýšila dovoz ropy nebo mědi
13.01.2016 12:21
Po loňském kolapsu ani letošní rok pro komodity nezačal zrovna šťastn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m