Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích

Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích

02.02.2016 8:40
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

Stejně jako všechny hlavní evropské trhy, také ten domácí, hned v úvodu nového týdne klesal. Index pražské burzy PX odepsal 0,7 procenta na úroveň 914,7 bodu. Objem ochodů byl lehce podprůměrný (0,531 mld. Kč).

Do červených čísel stáhla pražskou burzu Erste banka společně s ČEZem. Rakouská Erste odepsala 1,8 % a vyklesala na cenu 703,2 CZK/akcie. Energetika ČEZ ztratila 2,8 procenta a jen těsně se udržela nad hranicí 400 korun, když zakončila den na kurzu 402,6 CZK. Komerční banka prodejcům odolala a po rally z minulého týdne stagnovala a uhájila páteční závěrečný kurz s cenou 5239 CZK/akcie. Poslední zástupce finančního sektoru, pojišťovna VIG, si připsala mírných 0,1 procenta.

Úspěšný den má za sebou sázková kancelář Fortuna, hodnota jejich akcií vyrostla o 2,3 % na 85,9 CZK. Také Pegas solidně posílil, konkrétně o 1,6%. Telekomunikace O2 CR ztratila 0,3 % na 255 a Philip Morris uzavřel den na zelené nule.

Skokanem dne byla společnost NWR, jejíž akcie vystřelily o 14,3 % a hodnota tohoto českého penny stock poskočila na 8 haléřů/akcie. Závěry jednání krajské tripartity přitom pro NWR, resp. OKD moc příznivé nebyly. Odbory a zaměstnavatelé se důrazně postavily proti tomu, aby stát naléval peníze do OKD. Podle nich je za situaci ve firmě odpovědný jednoznačně vlastník.

Evropa

V záporných hodnotách uzavřely první obchodní den nového týdne evropské akciové trhy, které oslabily o více než půl procenta. Negativní sentiment investorů je spojen s horšími daty z Číny, kdy se tak zvyšují obavy ohledně dalšího zpomalení tamní ekonomiky. Sledované byly ale i indexy nákupních manažerů, které vyšly v souladu s očekáváním nebo americký ISM.

Pod tlak se dostala finská Nokia, jejíž akcie odepsaly 11,3 % po zprávě o soudním verdiktu týkajícím se patentových práv k technologiím využívaným společností Samsung. Odhadovaný doplatek totiž nedosáhne konsensuálních očekávání. Informace poznamenalo celý sektor a Alcatel-Lucent tak zakončil obchodování 11,5 % pod pátečním závěrem.

Prodejní pokyny se nevyhnuly italské společnosti Luxottica, která propadla o 5,7 % díky oznámení, že CEO Khan odstoupí ze své pozice.

Výrazně zpevnily naopak aerolinky a především pak Ryanair. Jeho akcie zpevnily o 5,9 % v reakci na zveřejněné výsledky, kdy zejména počet přepravených pasažérů v předchozím čtvrtletí značně narostl. EasyJet pak přidal 3,4 %, Air France 3,4 % a například Lufthansa 3 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 odepsal 0,8 %, britský FTSE 100 stejně jako německý DAX 0,4 % a francouzský CAC 40 0,6 %.

USA


Americké akciové trhy dokázaly před závěrem obchodování zvrátit nepříznivý vývoj a uzavřít seanci nerozhodně v těsné blízkosti pátečního závěru. Indexy se vydaly vzhůru poté, co Stanley Fischer z Fedu prohlásil, že nedávné turbulence na trzích budou mít vliv na rozhodování ohledně nastavení měnové politiky na dalším jednání v březnu. Ztráty naopak v průběhu dne navýšila ropa, která se dostala pod 32 USD za barel.

Nedařilo se tak zejména energetickému sektoru s průměrnou ztrátou 1,9 %. Prodejní pokyny směřovaly na Kinder Morgan, která odepsala 7,7 %, Devon Energy, jejíž akcie oslabily o 6,6 % nebo Transocean a Chesapeake Energy, které zakončily obchodování 6,1 %, resp. 5,8 % pod pátečním závěrem. Opačným směrem se vydala pouze společnost Consol Energy, která na zprávu, že vyplatí dividendu 0,01 USD na akcii, zareagovala růstem o 5,5 %.

Nejlépe z celého indexu S&P 500 se vedlo akciím Sysco, které zpevnily díky zveřejněným výsledkům o 8,3%. Důvodem jsou lepší čísla jak na úrovni zisku, tak tržeb.

Velmi volatilní obchodování má pak za sebou Tesla, která po úvodní poklesu o přibližně čtyři procenta způsobeným sníženou cílovou cenou od Morgan Stanley, nakonec posílila o 3 %.

Index Dow Jones oslabil o 0,1 %, když S&P 500 zůszal beze změny a technologický Nasdaq posílil o 0,1%.

Asie


Signály o zhoršování vývoje čínské ekonomiky ovlivnily úterní obchodování v Asii. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific ztratil 0,3 procenta na hodnotu 122,29 bodu. Během pondělní seance index dosáhl na zatím nejdelší ziskovou sérii v roce a posílil až na 4,1 procenta za čtyři dny. Jihokorejský index Kospi ztrácí aktuálně 0,95 procenta, novozélandský index posílil o 0,2 procenta a australský S&P / ASX 200 Index ztrácí 1 procento.

„Jsme v období nejistoty, největším problémem investorů nyní zůstává Čína,“ citovala agentura Bloomberg vyjádření Anguse Gluskieho, výkonného ředitele White Funds Management. Podle Stanleyho Fischera, místopředsedy amerického FEDu, bude banka pečlivě posuzovat dopady nedávných otřesů na kapitálových trzích ve světě na růst ekonomiky USA. Cena ropy WTI na New York Mercantile Exchange odepsala až 2,12 % na 30,91 USD za barel a cena ropy Brent ztratila 1,88 % na 33,56 amerického dolaru za barel.


Čtěte více:

Summary: Ryanair, Nokia
01.02.2016 16:51
Evropa: Akcie Nokia dnes padají o 11 %. Do kolen je posílá zpráva o s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data