Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaroslav Mužík exkluzivně pro Patrii Online: Dobře sestavené investiční portfolio chrání aktiva investorů

Jaroslav Mužík exkluzivně pro Patrii Online: Dobře sestavené investiční portfolio chrání aktiva investorů

15.06.2016 16:35
Autor: Pavel Daniel

Kapitálové trhy se od začátku letošního roku potýkají s řadou výzev. Jaroslava Mužíka, generálního ředitele společnosti ČSOB Asset Management, se redakce Patria Online proto ptala na to, do jaké míry ovlivňují rozkolísané trhy investory a jejich portfolia.

Patria Online: ČSOB Asset Management se v České republice dlouhodobě drží na předních pozicích největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních fondů kolektivního investování. Jak reagujete na vysokou volatilitu trhů a klesající úrokové sazby centrálních bank, které se v některých zemích pohybují už i v záporu?

Kapitálové trhy nyní skutečně procházejí rušným obdobím. Na začátku roku se o rozruch postarala Čína a její obtížně čitelný vývoj ekonomiky. V poslední době rozkolísanost způsobují postupně zveřejňované čtvrtletní hospodářské výsledky firem z Evropské unie i USA. Ostřejší závany větru ale přicházejí i z politických kruhů: z Velké Británie, která bude koncem června pořádat referendum o odchodu z Evropské unie, nebo z USA, které se v listopadu chystají na prezidentské volby. Podobné události, snad kromě rekordně nízkých úrokových sazeb, ale nejsou ničím výjimečným. Stávaly se a stávat se budou. Dobře sestavené investiční portfolio, které zahrnuje i nefinanční investice, je lety prověřený způsob, jak spolehlivě ochránit hodnotu aktiv klienta.

Patria Online: Upravovali jste v důsledku těchto změn nějak dlouhodobou strategii?

Dlouhodobá strategie společnosti ČSOB Asset Management nereaguje na jednotlivá krátkodobá rizika, ale sleduje tržní trendy a systematické změny v poměru rizik vůči výnosnosti aktiv. Na krátkodobá rizika a příležitosti reagujeme krátkodobými úpravami portfolia. Jednoduše řečeno, musíme být připraveni na různé scénáře vývoje na trzích, proto našim klientům poskytujeme portfoliové poradenství postavené na principu vhodného a dlouhodobého rozložení jejich investic. V nabídce máme širokou škálu fondů a jiných finančních investic, aby měli klienti z čeho vybírat a mohli fondy ve svém portfoliu s naší pomocí mezi sebou v čase vhodně kombinovat. Se všemi nejprve vyplníme investiční dotazník a následně dbáme na to, aby portfolio odpovídalo jejich investičnímu profilu. Základní výběr fondů do portfolia pak volíme především s ohledem na to, aby jejich složení dokázalo čelit nečekaným tržním zvratům bez nutnosti náhlých změn.

Patria Online: Pomoc s investováním nabízí klientům v České republice celá řada subjektů. Čím se vám daří vynikat nad ostatními hráči na trhu?

Naše společnost je na trhu od roku 1995, investiční produkty jsou tedy pevným základem nabídky celé skupiny ČSOB již déle než dvacet let. Za tu dobu jsme k investování přivedli řádově tisíce klientů a téměř 220 000 z nich s námi investuje i dnes. Začínající i zkušenější investoři si nejvíce cení našeho poradenství, které jim poskytujeme. Každého klienta si nejdříve pečlivě vyslechneme. Chceme co nejlépe porozumět jeho investičním cílům i tomu, z jaké startovní čáry vybíhá. Zajímá nás, co již klient ve svém investičním portfoliu má, včetně nefinančních investic, i jaká je jeho celková finanční situace.

To vše je nesmírně důležité, máme-li mu správně poradit. Tím to ale rozhodně nekončí. O klienta následně pečujeme po celou dobu jeho investování s námi. Klient se může pravidelně setkávat se svým bankéřem, dostávat nejnovější informace z trhů a ekonomiky a podle toho upravovat své portfolio. Stejný přístup zachováváme i při vývoji nových aplikací na obsluhu klientského portfolia přes internet. I v tomto prostředí bude klient moci komunikovat se svým bankéřem a sdílet s ním své potřeby

Patria Online: Stačí to? Podobné služby nabízí mnoho společností.

Máte pravdu, sám se často podivuji, s jakou lehkostí se dnes nabízí „modré z nebe“, nicméně skutečně kvalitní poradenský servis nelze vytvořit přes noc. Základem špičkového poradenství je stabilní tým kvalitních bankéřů a propracovaný postup, jak investiční cíle klienta zohlednit, když stavíte jeho investiční portfolio, a to jednoduchou a pro klienta srozumitelnou formou. Investor chce mít jistotu, že jste zde pro něj nejenom dnes, ale že ho podporujete po celou dobu jeho investice, což je běžně i více než deset let. Čas nejlépe prověří kvalitu vašeho poradenství a produktů. A takovou stabilitu, prověřenou časem, může zajistit jen pár nejlepších na trhu. Všechny tyto služby včetně několika novinek jako například na míru šitý detailní rozbor portfolia i jeho sestavení může klient využívat v rámci nové nadstandartní služby ČSOB Premium.

Patria Online: Jaké unikátní produkty nabízíte?

Naše produktová nabídka se utvářela postupně a je výsledkem zohlednění potřeb našich klientů. Mají z čeho vybírat – rozmanitost investičních řešení je u nás totiž nejucelenější. Kromě na trhu široce dostupných otevřených fondů, ve kterých si klienti nesou celé riziko poklesu sami, nabízíme řešení, která je chrání před výraznými tržními výkyvy. Určitou formu ochrany před poklesem si žádají nejen začínající, ale i pokročilí investoři, proto jsou fondy typu Portfolio Pro nedílnou součástí naší nabídky. Je zkrátka příjemné vědět, že mám ve svém portfoliu investice, které v případě výrazných poklesů na trhu mohu zpeněžit, a neutrpím tím výrazné ztráty. Naší specialitou jsou také různé druhy strukturovaných fondů, které jsou pro klienty atraktivní jiným způsobem. Například náš nový fond ČSOB Dobrý start 4 klientům umožní vybrat si nejvýhodnější startovací pozici pro lepší zhodnocení jejich peněz v následujícím půl roce. V období nejistého tržního trendu jde, myslím, o velmi zajímavou volbu do portfolia.

ČSOB AM 

Patria Online: Sestavit dnes finanční produkt, který bude svým majitelům vydělávat, není vzhledem k situaci na finančních trzích vůbec snadné. Co v této situaci můžete klientům nabídnout?

Naše skupina dlouhodobě těží ze širokého mezinárodního analytického zázemí. Synergii využíváme při tvorbě řady produktů, v nedávné minulosti např. při vzniku fondu Global Partners Patria Selection 1, na jehož přípravě se podíleli analytici hned tří společností skupiny – investičními společnostmi ČSOB Asset Management, KBC Asset Management a obchodníkem s cennými papíry Patria. Prodejní úspěch fondu, který jsme nabízeli klientům Privátní banky ČSOB a zákazníkům Patrie, nám ukazuje, že je o tento typ produktů na trhu velký zájem a již nyní připravujeme pokračování. Za zmínku stojí i strukturovaný fond ČSOB Energie a ropa 1, který jsme začali nabízet v červnu 2016. Akcie energetických a ropných společností nezažívají zrovna nejlepší období s tím, jak prudce klesly ceny důležitých komodit. My v tom ale z dlouhodobého hlediska vidíme příležitost.

Patria Online: Co byste poradili začínajícím investorům, kteří se do světa investic chystají vstoupit?

Investovat s námi může začít každý, kdo zvládne pravidelně odkládat alespoň pětistovku měsíčně. Pravidelné investování má tu výhodu, že postupnými nákupy průměruji cenu své investice, a nemusím se tak obávat, že na trh vstupuji v nevhodnou dobu, kdy jsou ceny vysoko. My jsme koncem května 2016 spustili speciální akci s názvem Investiční rozjezd, ve které se zaměřujeme na klienty, kteří s investováním zatím nemají žádné zkušenosti. Když se s námi rozhodnou investovat částku alespoň 30 tisíc korun, nebudeme jim účtovat vstupní poplatek.

A když budou navíc po dobu 12 měsíců pravidelně investovat alespoň tisícovku měsíčně do jednoho z vybraných profilových fondů podle svého profilu, jmenovitě do fondu ČSOB Vyvážený, nebo ČSOB Růstový, případně ČSOB Dynamický, získají jako bonus tisícovku navíc. Tyto tři fondy investují najednou do stovek velkých nadnárodních firem, a začínající klient se tak nemusí obávat špatného výběru. Dobře hospodařící firmy kompenzují ztráty těch dočasně méně úspěšných.

Dobrou volbou pro prvoinvestory je také ČSOB Duo Profit Plus. Nákupem tohoto produktu si klient zajistí, že část jeho peněz bude „pracovat“ v podílových fondech a část bude mít uloženou ve formě výhodně úročené – konkrétně 1,3 procenta ročně – a zároveň rychle dostupné finanční rezervy na spořicím účtu. Jako bonus navíc dostane i úrazové pojištění.

Patria Online: Patria poměrně nedávno do své nabídky zařadila fondy vaší společnosti. Proč by měl typický spíše zkušený investor a aktivní uživatel informačního servisu Patrie přemýšlet o podobné investici?

Důvodů je celá řada, jedním z nich může být fakt, že některé naše fondy disponují specifickými vlastnostmi, které se mohou hodit i do portfolia aktivně obchodujícího klienta, například fondy typu Portfolio Pro nebo fond ČSOB Akciový střední a východní Evropa. Za nejdůležitější ale považuji jiný investiční styl, chcete-li přístup. Dlouhodobá správa aktiv sleduje jiné cíle, než kterými se řídí obchodování s cennými papíry. Při obchodování se investor zaměřuje spíše na krátkodobé příležitosti. Při dlouhodobé správě aktiv investuje spíše dlouhodobě do firem s potenciálem. S tím, jak rostou tyto firmy, rostou i jeho investice. Druhým nejdůležitějším důvodem je čas. Když má investor málo času, svěří své investice profesionálnímu portfolio manažerovi, který se o fond bude starat. Součástí této služby je již zmíněné poradenství, které klientovi pomůže sestavit investiční portfolio. Oba přístupy mají své výhody i nevýhody a zkušený investor často využívá obou možností. Pod jednou střechou je například najde v rámci exkluzivního balíčku služeb ČSOB Premium.

Jaroslav Mužík, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Asset Management. Vystudoval britskou Nottingham Trent University, kde získal titul MBA. Pracovní kariéru započal jako burzovní makléř společnosti Bankovní dům Skala a.s., a postupně se propracoval na pozici ředitele společnosti AB Brokers, s.r.o. Posléze působil v Provident Financial, kde nejprve zastával pozici ředitele obchodu pro Moravu a poté se stal ředitelem podpory prodeje pro Česko a Slovensko. Do ČSOB nastoupil v roce 2007 na pozici výkonného ředitele Spotřebního financování. Od ledna 2013 je členem dozorčí rady ČSOB Penzijní společnosti, od listopadu 2012 do listopadu 2015 zastával funkci předsedy dozorčí rady v ČSOB Asset Management a.s., investiční společnost, kde od prosince 2015 působí ve funkci generálního ředitele a předsedy představenstva.


Čtěte více:

Microsoft + LinkedIn ... může to fungovat?
14.06.2016 14:50
Microsoft včera ohlásil, že kupuje LinkedIn za 26 mld. USD tedy jednu...
Project Syndicate: Nový pohled na Robina Hooda
15.06.2016 17:00
Mezinárodní rozvojová pomoc je založena na principu Robina Hooda: boha...
Americká průmyslová výroba - znovu směrem dolů
15.06.2016 15:30
Po slušném dubnovém výsledku se průmyslová výroba v USA vydala opět do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení