Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump zvyšuje riziko jaderné války

Trump zvyšuje riziko jaderné války

12.06.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Hillary Clintonová jako kandidátka demokratů na post prezidentky USA před několika dny uvedla, že Donald Trump představuje riziko s ohledem na jaderné zbraně. Nejde podle ní jen o to, že tento člověk by měl „prst na spoušti jaderného arzenálu“. Trump například tvrdí, že Spojené státy by už neměly vojensky podporovat Japonsko a to by se mělo samo vyzbrojit jadernými zbraněmi. Trump disponující těmito zbraněmi by určitě budil obavy, ale možná ještě horší je to, že v jejich získání podporuje i ostatní.

Po celých 70 let američtí prezidenti chápali jednoduchou logiku: Čím více zemí bude mít jaderné zbraně, tím pravděpodobnější je nukleární válka, ať už vyvolaná záměrně či omylem. Současný republikánský kandidát ale podporuje rozšíření těchto zbraní, které jsou tak destruktivní, že od jejich svržení na Hirošimu a Nagasaki už nikdy použity nebyly. Trump tvrdí, že pro Spojené státy by bylo lepší, kdyby země jako Japonsko a Jižní Korea tyto zbraně také vlastnily. Možná to podle něj navíc platí i o Saúdské Arábii. Trump se sice nyní snaží tato svá prohlášení popírat, ale CNN jasně ukázala, že je skutečně učinil.

Pokud si Trump takto protiřečí, je vůbec těžké brát vážně všechna jeho prohlášení týkající se zahraniční politiky. V případě jaderných zbraní ale jde o příliš závažné téma. Trump coby prezident USA by mohl posunout celý svět o desítky let zpět. Dosavadní americké vlády se všemožně snažily o to, aby docházelo k omezení jaderných programů po celém světě. V šedesátých letech mělo tyto zbraně 23 zemí, nyní to je pouze 9 států.

Trump své názory zakládá na pomýlené představě, že Spojené státy jsou slabé a nejsou schopny rozšiřování jaderných zbraní bránit. Japonsko a Korea podle něj budou jaderné zbraně chtít, protože nebudou věřit v sílu USA a nebudou se nikoho ptát, zda je mohou získat. Podle Trumpa „je to pouze otázkou času“. Jenže ani Henry Kissinger, o kterém Trump prohlašuje, že byl nejvýznamnějším diplomatem v historii, podobnou politiku nepodporoval. Naopak v roce 1975 tlačil na Jižní Koreu, aby se nesnažila o jaderné zbrojení.

Postoj k jadernému zbrojení není otázkou pravicovosti či levicovosti. Ronald Reagan patřil mezi jeho největší odpůrce. Při své návštěvě Tokia řekl, že „jaderná válka nebude mít nikdy vítěze a nikdy k ní nesmí dojít“. Podle vlastních slov snil o tom, že všechny jaderné zbraně zmizí z povrchu zemského. Je přitom faktem, že pokud by nyní došlo k novým závodům ve zbrojení, riziko by bylo ještě větší než během vlády Reagana. Ten často používal jemnou diplomacii a neustále uklidňoval spojence, že Spojené státy za nimi stojí a jaderných zbraní jim tudíž není třeba. Trump se svým bombastickým stylem naopak moc důvěry u spojenců nebudí.

Dříve proti sobě stály pouze Spojené státy a Sovětský svaz, dnes je ale možnost konfliktu větší. Žijeme v multipolárním světě, kde má řada zemí rozdílné motivy, cíle a schopnosti. Potenciál pro nestabilitu je tak větší. Mezi nejrizikovější regiony patří východní Asie, kde jsou patrné silné tlaky mezi jednotlivými zeměmi a riziko ještě zvyšuje nepredikovatelné chování Severní Koreje. Mark Fitzpatrick z International Institute for Strategic Studies tvrdí, že právě tato země by mohla jaderné zbraně použít, kdyby polevila podpora Spojených států směrem k Jižní Koreji. Rizik je ale mnohem více a patří mezi ně i nezamýšlená aktivace zbraní či pomýlený generál, který se rozhodne, že jadernou zbraň použije.

Trump se začal stylizovat do role politika, který bere zahraniční politiku velmi realisticky. Jenže on není realista, ale radikál. Stephen Walt říká, že realista „hovoří tiše a v ruce má velký klacek“. Trump je zvyklý na to, že hodně křičí a velkým klackem neustále máchá kolem sebe“. A jeho křik už nyní znatelně poškodil vztahy mezi USA a jejich spojenci.

Autorem je Sam Kleiner.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

ČR opět bez inflace
09.06.2016 9:35
Květnová inflace opět překvapila, tentokrát ovšem v jiném směru než m...
Centrální banky ztrácejí důvěru, projeví se to při další recesi
09.06.2016 16:00
Financial Times informovaly o tom, že Mario Draghi byl na poslední tis...
O evropských hodnotách se nediskutuje, musíme sami bránit naše hranice
11.06.2016 6:00
Sebastianovi Kurzovi je 29 let a tento Rakušan je tudíž nejmladším min...

Váš názor
  • Proč to uvádějí v % DHP a ne penězích.
    13.06.2016 19:30

    Je to zkreslující. Asi jako že Franta prochlastá a pokouří 15% svého platu, zatímco Pepík prochlastá a pokouří jen 5%. Kdo utratí víc ?
    mn
    • Re: Proč to uvádějí v % DHP a ne penězích.
      13.06.2016 19:55

      Protože jde o to, co si kdo může dovolit. I v rodinném rozpočtu.
      Velkamedvědice
      • tak mi pověz kdo je větší kořala
        14.06.2016 8:58

        Franta, který prochlastá 15% svého 25 tisícového platu nebo Pepík který prochlastá jen 5% svého 95tisícového platu.
        mn
  • výdaje na zbrojení
    13.06.2016 18:14

    se v Rusku snižují. Loni byly 4,5% hdp. Letos mají být ještě nižší. My je budeme muset zvyšovat.
    ..
    • Re: výdaje na zbrojení
      13.06.2016 18:19

      Krom toho Rusové si zbraně vyrábějí sami. My je budeme kupovat za naši levnou měnu.
      ..
      •  
        13.06.2016 19:26

        U nás byli procento. I když půjdeme na dvě, je to pořád méně. Jinak loni dle údajů z ruska šlo 5,4%.
        Velkamedvědice
  • Faktem zůstává
    13.06.2016 11:58

    že nebýt NATO v Evropě tak zase mluvime rusky, vlaky plné zboží a uranu jezdí jen jedním směrem, my zase máme v názvu SS a na každém ministersvu poradce, který nám bude říkat jak co dělat. I tak už jezdí po našich silnicích nechtěné gangy ruské mafie. Jak daleko vlastně dojely na svých Harlejích a co Berlin. Nějak to bylo ticho po pěšině, po všech těch siláckých řečech. Naposledy o nich bylo slyšet z Brna.
    ..
    • Re: Faktem zůstává
      13.06.2016 13:26

      Asi máte pravdu,ale teď se posílají balíky peněz do daňových rájů a místo řízení poradců naše podniky jsou vlastněny zahraničními (investory) a veškeré zisky se posílají jinam. Navíc jsme se vratili do dob feudalizmu když jako jediný v evropě jsme odškodnili církve i za Františka Josefa a částečně šlechtu na úkor důchodů, dědských přídavků. Ale máme šanci, že po nařízení Evropské únie se staneme muslimskou zemí . tudíž nám odpadnou diskuze o zastoupení žen.
      Homo
      •  
        13.06.2016 19:27

        V civilizované evropě se církve nerozkradli.
        Velkamedvědice
        • V
          13.06.2016 19:48

          civilizované Evropě církev nakradla co mohla...
          el mrcoch
          • Re: V
            13.06.2016 19:57

            A římě píchali chlapečky. Ovšem majetek církve byl ukraden v půlce minulého století Československem.
            Velkamedvědice
            •  
              13.06.2016 20:14

              Majetky, které církev spravovala (šlo o veřejnoprávní majetek) Masaryk ještě okleštil první pozemkovou reformou v roce 1919. Církev tím přišla o správu velkostatků. Tato reforma byla v roce 1947 revidována tak, že církev už nemohla spravovat všechny majetky nad 50 hektarů. Tento zákon platil i po převratu v únoru 1948, pouze nebyl z časových důvodů úplně proveden. Když pak komunisti dělali svou pozemkovou reformu, brali církvi pozemky i do 50 hektarů. Takže ve skutečnosti komunisti zabavili celkem 5.000 hektarů, a když se dnes říká, že všechno, co bylo ukradeno, musí být vráceno, vlastně toho zase tolik není.
              Špaček
              •  
                13.06.2016 20:18

                vzdej to....
                el mrcoch
                •  
                  13.06.2016 20:25

                  Máš svoje zkušenosti, co? :-) Tak jo, ale jen pro dnešek. :-)
                  Špaček
                • El Mrcoch
                  13.06.2016 20:23

                  HM... Nejsem pln nenávisti ani k imigrantům, ani k církvi, ani k američanům. Moc ti to vadí? Pokud by lidé byli skutečně věřící a dodržovali desatero, nezneužívali své jednání jménem Boha, nebyl by svět takové slzavé údolí. Jinak je milé, když komunistovi, bez urážky, Špačkovi vysvětluješ , že jsem ztracený případ.
                  Velkamedvědice
                  • Re: El Mrcoch
                    13.06.2016 20:49

                    Tak aby bylo jasno....nemám žádný respekt ani k bibli ani ke koránu ani k jiné slátanině...jediný respekt mám k lidem (některým). Necítím nenávist vůči opravdovým Syřanům, nebo Iračanům, v nouzi je jich jistě dost...zbytek který se množí jak kobylky a leze tady pro peníze mám v pr**li. Pomozme potřebným u nich doma, říkám od začátku. Hnusí se mi politici. kteří to spískali, hnusí se mi saudi, hnusí se mi Erdogan, Schauble, Juncker...od nich nic dobrého nepřijde. Vrácení majetku církvi je zločin..je to hydra, která teď chce vše...viz. stovky žalob na všechno. Máme žvanec, televizi, auto, restituce, spravedlnost, směrnice, zákony, daňovou správu, antikoncepci, lasery, ekonomický růst ( hahaha)....ale došel nám fištrón...tupě přejímáme vědomé lži, polopravdy a děláme z nich "nezávislé" zprávy...více se mi nechce...z mého pohledu stále používáš "své" absolutní pravdy, už jsem Ti to psal, realita je jinde...hoj!
                    el mrcoch
                    • kdo je
                      13.06.2016 21:57

                      Horáček? Zpěvák?
                      mša
                      • Re: kdo je
                        13.06.2016 22:07

                        Fortuna boy...
                        el mrcoch
                        •  
                          13.06.2016 22:16

                          a totáčový novinář?
                          mša
                          • 13.06.2016 22:19

                            jsi čet "Mladý svět"? Mi nevadí, štěstí je krásná věc...ale takových "kandidátů" bych prosil méně než málo...
                            el mrcoch
                            • Re: Už
                              13.06.2016 22:22

                              dopisy mamince jsem četla ráda a štěstí taky fajn
                              mša
                    • o))
                      13.06.2016 20:55

                      https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/406372-nizozemska-turistka-nahlasila-v-kataru-znasilneni-sama-skoncila-u-soudu.html...vivat
                      el mrcoch
      • kecy kecy kecičky
        13.06.2016 17:45

        Co se ukradne to se má vrátit.Alespon' to tak dělají normální slušní lidé. Kdyby komunisté, po vítězném únoru neukradli církvi jejich majetky tak nemusíme řešit dnešní vrácení. Proč nemají takové problem nikde jinde, kde neměli komunisty. No povídej ale nelži. Právě z nakradených majetků mohli komunisti v čele s Klémou přežít a vládnout tak dlouho, než jim došly peníze. A nakonec si to zařídili tak aby si majetky mohli nechat a nic se jim nestalo a ted' se dohadují jestli něco podepsali před nebo po nějakém termínu. Přečti si jména některých dnešních poslanců, soudců a policejních kápo. Žeby podobnost čistě náhodná.
        ..
    • Re: Faktem zůstává
      13.06.2016 12:30

      Z bláta do louže. Varšavskou smlouvu vystřídalo NATO a RVHP zase EU. Naštěstí se zde neplatilo rublem a na EUR také nedojde. Brexit je za dveřmi a o diktát z Bruselu nikdo nestojí, stejně jako to bylo v případě RVHP. Zde není co řešit.
      tejape
      •  
        13.06.2016 19:35

        Díky Bohu, že Varšavskou smlouvu nahradilo NATU. Už nás spojenci nenapadnou nebudou okupovat.
        Velkamedvědice
        • Ach ta propaganda...
          13.06.2016 19:53

          Je mi líto všech, kdo považuje za spojence někoho, kdo takto v historii konal: http://euserver.parlamentnilisty.cz/Articles/1099-200-let-terorismu-usa-prehledny-seznam-vsech-americkych-valecnych-zlocinu-teroru-a-valek.aspx
          tejape
      •  
        13.06.2016 18:30

        "..kdo použil jaderných bomb proti civilnímu obyvatelstvu. Americká armáda použila tyto zbraně proti dvěma japonským městům (1945). Jen v prvním čtvrt roce po shození bomb zde zemřelo na 200 tisíc civilů.....tejape." Slyšel jsi někdy o Pearl Harbour ? A co bys navrhoval za zbraně ? Ty asi luky a šípy, jdi se vycpat s tvými kecy jsi jen pro smích. Co vlastně sleduješ. Provokuješ nebo jsi fakt takový ...? Proč nenapíšeš něco o Stalinovi a jeho hladomoru proti vlastním lidem ?
        KTP
        • A co nám o Hirošimě říká Tomio Okamura
          13.06.2016 18:43

          http://okamura.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472152
          Špaček
          • Re: A co nám o Hirošimě říká Tomio Okamura
            14.06.2016 9:17

            Anebo kdyby si zdejší proruský zabedněnci o sobě nemysleli, že oni jsou ti jediní co všemu rozumí a mají veškerou moudrost vyčtenou z ruských novin. Podívej se co si koupíš za dolar a co za rubl. Pak to snad pochopíš. A ta síla se odráží ve všem ostatním. To je jen malý příklad abys to pochopil i ty, když nedokážeš pochopit proč lidi utíkali a utíkaji z Ruska do USA a ne naopak. A co říká o Hirošimě nějaký Okamůra, komunisti nebo ty mě nezajímá. Fakta si vyhledávám sám z historických a ověřených pramenů. Kdyby to dělalo víc lidi tady u nás tak nemáme takové poslance, prezidentovy poradce, kancléře ani prezidenta. Takové tam zvolili takoví co věří populistickým kecům a nezjišt'ují si co je pravda. Obzvláště na panu prezidentovi je vidět pravdivost přísloví - ve zdravém těle zdravý duch.
            KTP
            •  
              14.06.2016 12:53

              A čo si kúpiš za 1 jen???a pamätáš si talianske líry???čo sa dalo kúpiť za 1 líru???a ako ste radi chodili do talianska na dovču...a snívali o živote v taliansku:-) :-) :-) :-) :-) dnes je tu vraj lepšie ako v taliansku a to tam ani nemali 40 r.komunistov muhehehehehe
              Čierne Krušovice 12°
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data