Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O evropských hodnotách se nediskutuje, musíme sami bránit naše hranice

O evropských hodnotách se nediskutuje, musíme sami bránit naše hranice

11.06.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Sebastianovi Kurzovi je 29 let a tento Rakušan je tudíž nejmladším ministrem zahraničí na světě. Během posledních prezidentských voleb v jeho vlasti dalo téměř 50 % voličů svůj hlas pravicovému populistovi Norbertu Hoferovi. Pro řadu jiných evropských zemí to byl šok, ale ministr tvrdí, že celá věc je složitější, než jak bývá obvykle popisována. V Rakousku panuje velká nespokojenost se současnou vládou a celým politickým systémem. Z velké části proto, že nejsou prováděny potřebné reformy.

Druhým důvodem, který pomohl pravicovým extrémistům, je uprchlická krize. O azyl v Rakousku zažádalo minulý rok 90 000 lidí. V přepočtu na hlavu to je druhý nejvyšší počet ze všech evropských zemí. Řada politiků přitom lidem tvrdila, že nekontrolovaný příliv imigrantů není problémem ani z bezpečnostního hlediska, ani co se týče integrace. A výsledkem je právě růst popularity populistických stran, který ale není jen specifikem Rakouska.

„Nevím, proč Rakušany nazývat fašisty či idioty. Nejsme jedinou zemí, kde se podpora voličů přesouvá směrem k pravici. Stále větší část stranicky nevyhraněných voličů je nespokojená a je jasné, že tradiční strany se dlouho domnívaly, že úspěch ve volbách mají jistý,“ říká Kurz. Souhlasí navíc s názorem, že nespokojenost voličů se stále více týká i celého evropského projektu: „Pokud se podíváme na situaci v EU, musíme si přiznat, že jsou zoufale potřeba změny. Unii musíme posílit tam, kde se řeší velké věci. Jednotlivé země musíme naopak nechat více rozhodovat v méně významných oblastech.“

„Rád bych viděl Evropu, která má silnou zahraniční politiku a silnou politiku obrany. Její strategie by také měla zajišťovat ekonomický růst a řešit problémy spojené s uprchlickou krizí. Možná ale nemusíme mít unii, která požaduje, aby restaurace informovaly o alergenech v nabízených jídlech. Pokud dochází k takovým věcem, vytváří to pocit, že EU má pomýlené priority,“ tvrdí ministr.

Podle Kurze nabádala politika otevřených hranic k cestě do Evropy i řadu lidí, kteří nepřicházeli ze Sýrie. Bylo tak naprosto v pořádku, že Rakousko přerušilo západní balkánskou cestu, i když se tento krok setkal s velkým odporem. V současné době ale už je podle ministra jasné, že šlo o krok správný. Od svých německých kolegů z parlamentu a ministerstev prý dokonce dostává pozitivní reakce. V Německu se však objevily i hlasy, které tvrdily, že Rakousko se vrací do doby monarchie a snaží se uplatnit svou moc v regionu. Podle Kurze byl ale jediným důvodem pro uzavření balkánské cesty „obrovský nedostatek zdrojů a následná nutnost zastavit příliv uprchlíků“. Němci pak prý musí sami posoudit, zda tento krok prospěl i jim, nebo ne.
Co je hlavní příčinou poklesu počtu uprchlíků – uzavření balkánské cesty či dohoda s Tureckem? Na tuto otázku ministr odpověděl, že to nelze přesně říci, uzavření balkánské cesty ale mělo význam velký. Uznal to nakonec i řecký ministr zahraničí. V současné době totiž už cesta do Evropy není tak lákavá, spolupráce s Tureckem pak může být dalším „stavebním blokem“, který by mohl situaci ještě zlepšit. Před přílišným spoléháním se na Turecko ale Kurz varuje. Dohoda s ním by měla představovat pouze „plán B“. Plánem A musí být „silná Evropa, která je připravena bránit své hranice sama. Pokud tomu tak nebude, budeme žít v Evropě, která je závislá na jiných zemích a „dokonce na osobách typu prezidenta Erdogana“. A taková závislost je nebezpečná.

„Lidem musí být poskytnuta podpora, ale ne tak, že dostanou lístek do střední Evropy. To pouze podpoří příliv dalších uprchlíků. Musíme být co nejdříve aktivní v libyjských vodách, aby lidé nemohli ani vyplout směrem k Itálii. K tomu je potřeba více humanitární pomoci, a to v oblastech, kde útěk začíná. Zároveň musí jasně zaznít, že to budeme my v Evropě, ne převaděči, kdo bude rozhodovat o tom, koho přijmeme. Jestliže se k nám někdo pokusí dostat ilegálně, svou šanci promarnil, říká ministr.

Ze strany Turecka je podle Kurze patrná snaha o omezení počtu uprchlíků, kteří míří do Evropy. Do Řecka podle něj nyní doráží asi 100 lidí denně, zatímco před rokem to bylo několik tisíc. „Tato turecká snaha ale může velmi rychle opadnout. My o našich fundamentálních hodnotách jednat nebudeme a Turecko v tomto smyslu žádné výjimky nedostane. Nesmíme se nechat vydírat a rozhodně nepodporuji dohodu s Tureckem uzavřenou za každou cenu,“ sdělil Kurz.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Project Syndicate: Podivný německý obrat proti obchodu
08.06.2016 14:01
Okno příležitosti k uzavření Transatlantického obchodního a investiční...
Sedmdesátník Trump uspěl v podnikání, nyní cílí na Bílý dům
09.06.2016 11:25
Vydělal jmění v realitách, moderoval televizní show, byl spjat se sout...
Velká Británie může po Brexitu skončit jako Kanada, či Turecko
09.06.2016 11:00
Pokud se Velká Británie rozhodne odejít z EU, konečný výsledek tohoto ...

Váš názor
  •  
    11.06.2016 13:08

    Uz byste vy, tim myslim neobjektivni a zaujate novinare, neschopne svou omezenosti opustit main streem, meli prestat s tou absurdni nalepkou populista. Az cas ukaze jestli jejich slova byla nebo nebyla populisticka.
    Inšpektor
  •  
    11.06.2016 12:46

    Pomalu se tedy vracíme k tomu, co náš president oficiálně požadoval již na začátku minulého roku: pomáhat tam, kde útěk začíná. Co životů za tu dobu bylo ztraceno. Když nás tehdy přepadli Rusové a spol., tak jsme taky toužili, aby nám Západ pomohl tady a naši lidé nemuseli pryč, ne aby jen pomohl těm, co odešli.
    Ja
    • Tady si někdo plete Rusy a Varšavskou smlouvu
      12.06.2016 17:51

      Takže, v 68 nás nenapadli Rusové, ale státy Varšavské smlouvy. Z hlediska okupantů se jednalo o území, které s nimi bylo sjednáno v Jaltě, a bylo to garantováno budoucímu vítěznými mocnostmi. Celá ta bratrská pomoc byla předem projednána s administrativou USA a tehdejšího NATO. Zradili nás v Mnichově 38, zradili nás v roce 68. Ale bylo to dodržení mírových dohod z roku 1945. Tak nech ty Rusy na pokoji.
      kompi
      • Re: Tady si někdo plete Rusy a Varšavskou smlouvu
        13.06.2016 10:17

        Nejsi ten co navrhnul Rusům vyznamenání za rok 68?
        Míša
    • Ten vas president je ...
      11.06.2016 14:35

      ... fakt genialni. Ze ho to nenapadlo trochu driv.
      hm
      • Re: Ten vas president je ...
        11.06.2016 14:49

        Proti Junckerovi, Barossovi atd. je to génius...
        el mrcoch
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m