Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pod členstvím Británie v EU a librou se kývá židle: vlivný The Sun nabádá k Brexitu

Pod členstvím Británie v EU a librou se kývá židle: vlivný The Sun nabádá k Brexitu

14.06.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Blížící se hlasování o Brexitu a španělské mimořádné volby hrají investorům na nervy. Znepokojující je rostoucí podpora odchodu z EU v britských průzkumech veřejného mínění. Čtyři poslední průzkumy včera potvrdily, že odpůrci Unie mají momentálně navrch. Navíc za odchod se postavil i vlivný deník The Sun. Výsledky online průzkumů mohou být sice zkreslené, ale obrázek posledních týdnů to nijak výrazně nemění. Tábor podporující odchod z Unie získává na síle a výsledek referenda může být příští týden velice těsný. Co to znamená pro trhy?

V prvé řadě, může pravděpodobně dál růst napětí na akciových trzích. Indexy strachu (implikované volatility) by se mohly v předvečer referenda vyhoupnout k letošním maximům (z února). A to by mohlo stlačit ještě níže výnosy německého bundu. Desetiletý německý výnos se v tuto chvíli pohybuje v blízkosti nuly a krátkodobě je citlivý právě na akciové napětí a ceny ropy. Pokud v předvečer britského referenda půjde akciové napětí vzhůru a ceny ropy dolů, může se německý desetiletý výnos posunout po vzoru Japonska dokonce do záporu. Pokud ale k žádnému Brexitu nedojde a eurozóna se dočká v druhé polovině roku lehkého nárůstu inflace, může se bund velice rychle stát z žádaného zboží horkým bramborem. Při takto nízkých výnosech i malý posun delšího konce německé křivky směrem vzhůru může investorům způsobit vysoké ztráty.

Na devizových trzích může zítra otázka Brexitu trochu zastínit zasedání amerického Fedu. Ať už ale Janet Yellenová řekne cokoliv, dolaru to na frontě s eurem a s librou těžko výrazněji ublíží. Do nemilosti se v předvečer referenda mohou dostat i středoevropské měny - polský zlotý ostatně už od konce minulého týdne ztratil 2 % a pár halířů by nakonec mohla ztratit i koruna.

Region - forex
Rostoucí podpora vystoupení Británie z EU se regionálním měnám zjevně nezamlouvá. Zlotý včera oslabil vůči euru na třítýdenní minima (forint asi jen na sedmidenní) a od hranice kurzového závazku ČNB se na chvíli vzdálila i koruna.

I přesto, že v Polsku budou tento týden zveřejněna zajímavá data (trh práce, průmysl, maloobchod), tak pozornost zůstane upřena na Británii. S tím, jak bude nervozita kulminovat, lze očekávat další tlak na oslabování zlotého a forintu.

Dluhopisy
Rostoucí pravděpodobnost Brexitu (soudě alespoň dle průzkumů) je vidět i na cenách bezpečných dluhopisů, které rostou. Obavy tak posílají dolů nejen například výnosy v Německu (desetiletý je jen těsně nad nulou) a USA, ale například i v Japonsku a konec konců i v Británii (desetiletý je na historických minimech). Včera mohl pevně úročeným papírům navíc pomoci i pokles cen ropy (i když to patrně vyplývá do velké míry ze stejného faktoru, tedy Brexitu).

Vzhledem k tomu, že se na stranu Brexitu postavil i deník The Sun a nervozita tak asi vzroste, tak je pravděpodobné, že se dluhopisům bude dařit i nadále.

Komodity
Nervozita vyplývající z Britského hlasování o vystoupení z EU se patrně projevuje i na cenách ropy, které se dostaly do blízkosti 50 USD/barel.

Dnes bude trh sledovat dvě události. Dopoledne to bude zveřejnění měsíčního reportu z trhu s ropou od Mezinárodní energetické agentury, pozdě večer pak zveřejnění čísla API o amerických zásobách. V prvním případě bude zajímavé pozorovat především vývoj odhadů poptávky po ropě, respektive tržní bilance, na rok 2017. Historicky poprvé by se v reportu měl objevit i explicitní odhad těžby OPECu.

 
 

Čtěte více:

Libra dokázala v závěru dne smazat ztráty
13.06.2016 17:18
Libra dnes byla celý den pod silným tlakem, obavy z Brexitu stlačily b...
Evropa čtvrtý den v řadě oslabila, pod tlakem banky
13.06.2016 17:37
Počtvrté v řadě zakončily obchodování evropské akciové trhy v zápornýc...
Wall Street během pondělního obchodování lehce ztrácela aneb čekání na FED a Brexit
13.06.2016 22:09
Obchodování v zámoří se neslo v poněkud poklidnějším duchu než na asij...

Váš názor
  • Pozitivní
    14.06.2016 11:04

    Když UK odejde, otřese to snad evropskými institucemi správným směrem. Když UK zůstane, vymůže si nějaké výhody a snad také otřese EU. Referendum vítám.
    • Re: Pozitivní
      14.06.2016 11:15

      GB si už výhody vyjednala před referendem. V případě, že v EU zůstane, začne o tyto výhody postupně opět přicházet, jak začne EU opět přitahovat šrouby. Určitě si už nevymůže žádné další, neměla by už čím argumentovat.
      MrBurnes
  • Vidím to jinak
    14.06.2016 9:58

    Státní dluhopisy žádní běžní investoři, kteří by byli "vystrašení" z brexitu nenakupují, nejsou blázni. Dluhopisy dnes nakupují pouze finanční instituce, které mají v pravidlech a regulacích, kolik dluhopisů zemí s jakým ratingem musí nakupovat. A hlavním tahounem vyšších cen dluhopisů a nižšího úročení je ECB a její zvýšení objemu QE z 60ti na 80 miliard € měsíčně. Když do něčeho pumpujete 80 mld € každý měsíc, je logické že cena stoupá a výnosy jdou do záporu. Proto nejdou německé výnosy 10y bondů do záporu až "v předvečer referenda", ale jsou v něm už dnes.
    MrBurnes
    • Re: Vidím to jinak
      14.06.2016 10:06

      Co se týče brexitu, případný odchod Británie by snížil ceny (akcií) jen dočasně. Po pár dnech, kdy by se zjistilo, že Británie žije a válka v Evropě nezačala, by se ceny opět stabilizovaly. Zvýšilo by se úročení dluhopisů Británie (jelikož ty nemají podporu QE a politicky manipulovatelné agentury by Británii po brexitu snížily rating) a oslabila by libra. Oslabení měny je ovšem pro ekonomiku pozitivním impulsem. Každopádně je zjevné, že - průzkumy neprůzkumy - EU nenechá odejít nikoho, buď by se to vyřešilo opakovaným hlasováním, nebo překvapivým výsledkem "korespondenčního hlasování", případně jiným švindlem.
      MrBurnes
      • Brexit a svoboda
        14.06.2016 11:54

        Svobodné přání většiny občanů zemí je nad přáním bruselských byrokratů. Řetězová reakce je tak nasnadě. Může se přihodit, že během jedné dekády se budou děti v hodinách dějepisu už pouze učit o EU a EUR.
        tejape
        • Re: Brexit a svoboda
          14.06.2016 13:45

          Buďme realisté. Pokud by GB z EU odešla, tím víc by byrokrati zamakali natom, aby už žádná další země neměla šanci evropský moloch opustit. Přišla by do roka další obdoba Lisabonské smlouvy a další omezení suverenity států.
          MrBurnes
          •  
            14.06.2016 14:50

            ...a před tím také varuje europoslanec jan zahradil.....jinak takovéto chování je pro současnou vedoucí garnituru unie naprosto příznačné: v situaci, kdy vystoupení británie je čím dál více reálnější a kdy podpora unie od občanů členských zemí je cca 50% budou tito hujeři nadále vymýšlet další nesmysly, namísto aby se zamysleli nad příčinami současného stavu a snažili se je odstranit....každý další rok existence EU za současného stavu nás přibližuje peklu....namísto ráji, který slibovali....
            keris
      •  
        14.06.2016 10:21

        Mnohem rafinovanější startegie by byla umožnit Britům odchod z EU a nechat jim to pořádně sežrat. Třeba zavést Britům vízovou povinnost a zavést vysoká cla na Britské zboží. Zkrátka udělat z Británie ukázkový příklad jak se odchod z EU "vyplatí".
        ..
        •  
          14.06.2016 12:07

          No s těmi cly to není tak jednoduché, jelikož to je členská zaležitost WTO.
          Ford
          •  
            14.06.2016 14:12

            Kde je vůle je i cesta. Pokud se EU rozhodne odchod Britům osladit tak se nějaký způsob najde. K čemu jinému by byla ta armáda desítek tisíc úředníků?
            ..
        •  
          14.06.2016 11:14

          Vízová povinnost by bylo jako vyhlášení nepřátelství, to si ani Merkelová nedovolí, zvlášť když zruší vízovou povinnost Turecku. Na uvalení cel by doplatila Evropa - pro GB jako námořní zemi není takový problém současný obchod s Evropou přenést do USA, Kanady, Číny, Austrálie. EU není pupkem světa. Ale ano, nějaká forma pomsty ze strany EU, zřejmě ve formě cel, by nejspíš následovala. Otázka je, kdo by na ní víc doplatil.
          MrBurnes
          •  
            14.06.2016 11:29

            Odpověd na otázku, kdo by více doplatil na cla vychází z odpovědi na ottázku. Co je jednoduší, přesměrovat 80% vývozu nebo přesměrovat 15% vývozu?
            ..
            •  
              14.06.2016 13:37

              Nevím moc co těma číslama máte na mysli, nicméně z celkového exportu GB jde do EU asi 40 procent, a pokud vím, tak tento podíl každoročně klesá (s tím jak ekonomika EU ve srovnání s ostatními pokulhává), a stoupá podíl zemí mimo EU. A obchodní schodek GB vůči EU je kolem 70ti miliard liber, čili o dost víc nakupuje Británie od EU, než EU od Britů. Máte pravdu v tom, že by se EU asi chtěla nějak pomstít za "nesprávnou volbu" občanů GB, ale kdo by na téhle mstě víc prodělal, to bych si opravdu říct netroufl.
              MrBurnes
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.