Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boris to vzdal!

Boris to vzdal!

30.06.2016 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Někdejší starosta Londýna a jeden z největších zastánců odchodu Spojeného království z Evropské unie Boris Johnson se nebude ucházet o vedení Konzervativní strany a tedy ani o post britského premiéra. Johnson to oznámil na dnešní tiskové konferenci krátce před polednem místního času, do kdy byl termín pro uzavření kandidátky. Analytici, média i sázkové kanceláře bývalého starostu předem považovali za jednoho z favoritů klání.

"Po konzultacích s kolegy a s ohledem na situaci v parlamentu jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já," řekl Johnson o premiérské kandidatuře.

Johnsonovi v uplynulých dnech vyjádřila pro případnou kandidaturu podporu řada předních konzervativců. Do středy mezi nimi byl i nynější ministr spravedlnosti Michael Gove. Ten ale dnes oznámil, že Johnson není schopen zemi v nynější situaci vést, proto se o premiérský post bude ucházet sám. Johnson zatím Goveův krok nekomentoval.

Někdejší londýnský starosta za nejdůležitější krok nyní považuje opětovné stmelení zastánců a odpůrců unijního členství. "Toto je šance ke sjednocení naší strany a rovněž ke sjednocení naší země a naší společnosti," řekl Johnson. Dodal, že si přeje takovou vládu, která bude spravedlivá a která bude investovat do rozvoje mladých lidí.

V reakci na komentář amerického prezidenta Baracka Obamy, který varoval, že Británie se po odchodu z EU ocitne na konci fronty k unijní dohodě o volném obchodu s USA, Johnson prohlásil, že Spojené království naopak tuto frontu povede.

Konzervativce nyní čeká volba nového předsedy strany, který na podzim v čele vlády nahradí odcházejícího premiéra Davida Camerona. Vedle Govea kandidaturu ohlásili náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb a někdejší ministr obrany Liam Fox.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Akcie FTI Consulting – neprávem přehlížená hodnota?
30.06.2016 15:05
Sektor podnikatelských služeb je sympatický v tom smyslu, že model fir...
ČNB: Guvernér odchází, politika zůstává…
30.06.2016 14:07
I na svém posledním zasedání bankovní rada ČNB ponechala svoji měnovou...
USA - Počet uchazečů o práci zůstává stabilně nízký
30.06.2016 14:40
Americký trh práce (na úrovni počtu nových žadatelů o práci) potvrzuje...

Váš názor
  • Rakousko
    01.07.2016 15:58

    ..aspoň že tam ústavní soud zrušil výsledky druhého kola prezidentských voleb. Ono totiž vyhrát na koresponďáky :-) to je fakt fujtajbl :-))
    Bentley
    • Re: Rakousko,
      01.07.2016 16:14

      další kamínek z eroze EU. Jestli vyhraje Hofer, rozpustí parlament, budou předčasné volby a taky Rakousko bude směřovat k vystoupení z EU. A jestli neobhájí Merkelová ...
      Špaček
      •  
        01.07.2016 16:16

        Měli byste se pánové učit demokracii od anglických voličů:-)
        Jesse
        •  
          01.07.2016 16:44

          Nám bude stačit když tu demokracii nebude nikdo ojeb...t :-))
          Bentley
  • Nerizena strela
    01.07.2016 9:12

    To toho pana asi vystihuje nejlip. V tandemu s Faragem jsou primo vykvetem uzvanenosti a kde nic tu nic. Nejvic je ovsem napovazenou, ze se jimi nechaly vest miliony Britu.
    hm
  • Stále si nemůžeme
    01.07.2016 7:01

    zvyknout, že v Británii existuje demokracie. A že se tam politici nehrnou po funkcích jak je zvykem na kontinentě, hlavně u nás. Halt autoritativní vládnutí je něco, co máme silně zažráno pod kůží a i když nám čas od času někdo přiblíží politickou kulturu na ostrovech, tak jsme z toho vyjevení jako Hurvínek a divíme se, že dávají přednost úsudku a střídmosti. My si totiž pořád myslíme, že i v Anglii musí chodit do funkci nemehla jako je náš Sobotka, který by nezvládl ani obecního starostu, ale cpal se do politiky tak dlouho, až se mu to koryto konečně podařilo obsadit :-))
    Jesse
    • Re: Stále si nemůžeme
      01.07.2016 7:36

      Tak to ti nevim Jesse, eslis tu situaci zcela pochopil. Ten pan stahnul kalhoty brod jeste vubec nevideti. Jak to souvisi s vnimanim ostrovni demokracie v CR, kdyz se nekdo po**re v sini? :))
      Hruškovec přelahodný
      •  
        01.07.2016 7:55

        To je verze přejatá od ČT. Boris prostě usoudil, která role mu přísluší a kterou nezvládne. Co je tak špatného na střízlivém úsudku, zvláště když o křeslo premiéra se již uchází 5 jiných kandidátů? Opakuji, jsme posedlí autoritářskými manýry. V Anglii to prostě není zvykem, chápeš to?
        Jesse
        •  
          01.07.2016 8:01

          Chapu velmi dobre co rikas, i kdyz s tim ne zcela souhlasim. To, co nechapu, je souvislost s utekem z bitevniho pole. Utek je utek, vsude je to stejny utek, tady, tamhle ci jinde. Co dela Sancho? :))
          Hruškovec přelahodný
          •  
            01.07.2016 8:04

            Jenže tohle není válka, tady musí dojít k dohodě. Kdyby to byla válka, tak by neutekl, ale VB potřebuje dobrý smlouvy a pokud na druhý straně stolu zůstanou stejní lidé, tak by se nic dobrýho nedohodlo!!!
            tk69
            •  
              01.07.2016 8:11

              Takze on se vlastne obetoval pro Britanii za cenu ztraty sve vlastni tvare. Hm, no budiz, mozne to je, ale velmi nepravdepodobne. Ja rikam, ze se zneduverohodnotil. Nebo si snad myslis, ze mu nekdo jeste neco nekdy uveri? :)) Priste se zamkni, jinak nereaguji. ;)
              Hruškovec přelahodný
              •  
                01.07.2016 8:18

                "Po konzultacích s kolegy a s ohledem na situaci v parlamentu jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já," řekl Johnson o premiérské kandidatuře. Nevím co na tom nechápeš, klidně reagovat nemusíš, protože jsi mě ukradenej
                tk69
                •  
                  01.07.2016 8:33

                  Krátce řečeno, nenašel ve své straně podporu pro zvolení. A od své stranické kolegyně, ministryně vnitra, která je momentálně kandidátkou č. 1 na funkci premiérky, se mu dostalo dehonestujícího hodnocení.
                  Špaček
                  •  
                    01.07.2016 8:39

                    Vidno, že moc chápajících lidí tady není. Pořád nechápete, že angličané mají jinou politickou kulturu a mentální úroveň na rozdíl od našich rakousko-uhersko-bolševických tradic. To se pak špatně vysvětlují zbrklé soudy našich kryptokomunistických propagandistů v médiích, hlavně v ČT.
                    Jesse
                    •  
                      01.07.2016 9:13

                      Mayová Johnsona zesměšnila a Gove mu vrazil kudlu do zad a zkritizoval ho jako pro funkci premiéra neschopného. U konzervativců vypukl klasický vnitrostranický boj několika křídel. Strana je rozdělená. Snad to ve volbách pomůže UKIPu k vítězství, Nigel s Le Penovou a jejich přítelem Vladimírem Vladimirovičem už dají Evropu do pořádku, to je zřejmé. http://echo24.cz/a/iRgrr/za-nizozemskym-referendem-stoji-farage-platil-ho
                      Špaček
                      •  
                        01.07.2016 9:49

                        Je obdivuhodné, jak se někteří strefují do Borise a přitom u nás zastávají nejvyšší posty netáhla a poslušní sluhové Bruselu, které nikdo tak ostře nehodnotí, např. náš premiér Bohuš je všechno, jenom ne premiér, který ani neví, co takový post obnáší.
                        Jesse
                        •  
                          01.07.2016 10:21

                          Jo, Jesse, takovej Okamura, to by byl premiér. Ale pokud budeme tvrdě politicky pracovat a k tomu nám nahraje situace ve světě (Donald do Bílého domu, famózní Marine do Elysejského paláce, Nigel bude mít adreu na Downing Street č. 10, Katalánsko rozštípne Španělsko a Liga Severu zabere v Itálii, Svobodní v Rakousku, a vynikající Geert Wilders v Nizozemsku), máme šanci dočkat se toho japonskýho sympaťáka ve Strakovce. a to by byl nekrolog EU, to je zřejmé.
                          Špaček
                          •  
                            01.07.2016 10:24

                            Migrant z Asie premiérem v ČR? Asi ses pomátl.
                            ..
                            •  
                              01.07.2016 16:22

                              Už nám tady stačí jeden migrant ze Slovenska...
                              qwer
                            • Tomio má vynikající vizi : Svobodu a přímou demokracii
                              01.07.2016 15:11

                              http://spd.cz/tomio-okamura-zitra-se-zase-uvidim-s-marine-le-pen-a-dalsimi-celosvetovymi-lidry-v-boji-proti-islamizaci-imigraci-a-za-primou-demokracii/
                              Špaček
                              • Re: Tomio má vynikající vizi : Svobodu a přímou demokracii
                                01.07.2016 15:41

                                Tomio to bude mít těžké, ono totiž to maj soudruzi v Bruselu super nastavené. Dokážete si někdo představit, že přímá demokracie a Tomio SPD v Česku někdy vyhraje volby ? A i když jo, že současně vyhraje teta Le Pen ve Francii a k tomu ještě současně adekvátní strany v Belgii, Nizozemsku, Rakousku atd. Prostě tohle se nemůže povést najednou ve stejný rok. A eliminovat takový výsledek v jedné zemi je pro soudruhy v Bruselu sranda, jak je vidět na GB. Prostě si to super vymysleli. :-(
                                Bentley
                                •  
                                  01.07.2016 15:49

                                  Pokud v příštím roce v květnu, v prezidentských volbách, vyhraje Marine Le Pen, je s EU konec, to je zřejmé.
                                  Špaček
                                • a
                                  01.07.2016 15:45

                                  ..a navíc kdo zaručí, že až budou sedět v EP Tomiovi spolusoudruzi, a spadne jim první výplata á 300litrů, že se jim současný systém nezalíbí natolik, že nezapomenou že ho chtěli vlastně zbourat ???
                                  Bentley
                            • Nepomatl se.
                              01.07.2016 10:28

                              Spacci jsou normalni vlastenci.
                              hm
                              • Re: Nepomatl se.
                                01.07.2016 10:37

                                ... mozna ne normalni, ale vynikajici urcite.
                                hm
                    • Nikde
                      01.07.2016 8:58

                      není napsané že v nové vládě nebude ministrem pro kontakt s Bruselem..o))a ještě jedno video...https://www.youtube.com/watch?v=uOivzoRc0I8
                      el mrcoch
                      • Re: Nikde
                        01.07.2016 9:07

                        :))) to me prijde dost vystizne.
                        Hruškovec přelahodný
                        • Chudák
                          01.07.2016 9:13

                          ..si spletl fotbal s ragby :-DD
                          Bentley
        •  
          01.07.2016 8:00

          Ano, souhlasím, udělal naopak správný krok. Kdyby šel na jednání s těma zabedněncema v EU, tak by mu to papaláši v EU nechali vyžrat a nic by se nedohodlo. VB potřebuje dobré smlouvy a od toho tam jsou jiní vyjednávači, kteří tak vehementně nebyli pro brexit. Bohužel novináři mají IQ tykve, takže to vyhodnotili špatně.
          tk69
          • Za mě
            01.07.2016 9:06

            ..trochu kompromisní názor. Souhlas s tím, že to nějak vyhodnotil, dal přednost jiným a měl by určitě problém v Bruselu. Nicméně měl to asi v této situaci udělat jinou formou, tzn. chlapsky říct, jdu do toho, protože za Brexit nesu svůj díl odpovědnosti, pokud mě budete volit tak ok, ale na rovinu říkám, že jsou třeba lepší kandidáti a já v něčem nejsem tak dobrej. A souhlas, nečekejme že ti co jednou udělají Czechxit budou hned leadeři, to bylo za Havla a jak to pak vypadalo :-))
            Bentley
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m