Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Nová britská premiérka uzavírá kauzu Brexit, na řadě jsou zisky firem…

Rozbřesk – Nová britská premiérka uzavírá kauzu Brexit, na řadě jsou zisky firem…

12.07.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

A je po Brexitu. Tedy ještě úplně ne - chce to ještě, aby libra smazala své ztráty, a pak opravdu můžeme konstatovat, že britské referendum již trhy opravdu nebere. Hitem bude zase něco jiného - třeba začínající výsledková sezóna firem.

Globální trhy včera kvitovaly to, že tečku za politickým zemětřesením, jež ve Velké Británii vyvolal Brexit, udělalo jmenování Theresy Mayové do čela konzervativní strany a tím i do čela vlády. Nová britská premiérka má být sice pod odstoupivším Davidu Cameronovi “vykonavatelkou” Brexitu, avšak už z faktu, že před lidovým hlasováním stála na straně těch, co vedli kampaň za setrvání Velké Británie v EU. Mayová se sice nechala slyšet, že nebude hledat cestu jak udržet Británii v EU, ale zároveň dodala, že letos nebude aktivovat tzv. článek 50, který by formálně spustil proceduru Brexitu. A do konce roku samozřejmě zbývá moře času a může se odehrát spousta jiných důležitých událostí, které téma Brexitu mohou zcela marginalizovat.

Momentálně to může být například začínající kvartální výsledková sezóna firem, jež úspěšně odstartovala včera v noci. Trh je přitom nastaven ve svých očekáváních poměrně konzervativně, když v případě klíčového akciového indexu S&P500 i ve druhém čtvrtletí očekává mírný meziroční propad zisků (o cca 2 %). Pokud se tato očekávání podaří v následujících dnech a týdnech překonat, tak včerejší dosažení historických maxim (u S&P500) nemuselo být letos posledním. Za této tržní konstelace, kdy averze k riziku klesá, by přitom bylo velmi podivné, kdyby výnosy (bezpečných) vládních dluhopisů a s nimi tržní úrokové sazby zůstaly stále tak absurdně nízko, jako jsou dnes.

Region

Forint navzdory pátečnímu rozhodnutí agentury Moody’s během dne vcelku slušně posiloval, zatímco zlotý naopak oslabil (koruna měla k mírnému oslabování rovněž tendence). Finální odhad polské inflace za červen nijak nepřekvapil a zůstal beze změny na -0,8 % meziročně.

Dnes bude míra inflace za červen zveřejněna v ČR. Po květnovém nečekaném propadu se tentokrát spotřebitelské ceny nejspíše mírně zvýšily. A to jak v meziměsíčním, tak meziročním vyjádření. Ve srovnání s květnem inflaci nahoru táhly patrně dražší pohonné hmoty, které do minulé inflace ještě příliš nezasáhly. Zvýšení cen bylo pravděpodobné i u dovolených. Ve srovnání s prognózou ČNB byla inflace tentokrát lehce vyšší, což ovšem neznamená, že dochází k nějaké dramatické změně ve vývoji cen na českém trhu. I nadále platí, že zatímco ceny služeb rostou, ceny spotřebního zboží mají stále ještě tendenci klesat. S viditelnějším nárůstem inflace počítáme i nadále až spíše ke konci letošního roku.

Dluhopisy

Výnosy vládních dluhopisů šly na počátku nového týdne vzhůru. To se týkalo jak těch amerických, tak i německých a například i italských. Šéf ministrů financí eurozóny Dijsselbloem se přitom nechal slyšet, že na rekapitalizaci italských bank by se měli podílet investoři. Finální odhad německé inflace za červen se dnes ráno obešel bez překvapení a tak ani výnosy bundů nemají důvod na něj nějak reagovat.

V následujících dnech bude zajímavé sledovat komentáře z vedení Fedu (mj. Bullard, který v poslední době dost významně otočil směrem k nižším sazbám), zejména ve světle pátečních dobrých čísel z trhu práce.

Komodity

Ropa zažila včera opět spíše klidnější obchodování a obchodovala se vesměs mezi 46 a 47 USD/barel. Kromě týdenních statistik z USA (první dávka - čísla od API - přijdou již dnes) trh sleduje po očku i čísla z Číny (HDP za druhé čtvrtletí bude zveřejněno v pátek).

Co se týče dat z USA, tak vzhledem k rostoucí aktivitě těžařů může kromě zásob ropy a benzínu pozornost poutat i odhad týdenní produkce. Celkově býčí nálada na trhu s ropou ochabuje, což dokumentuje i pokles dlouhých spekulativních pozic ve futures na Brent i WTI.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.