Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo byl nejbohatším člověkem v historii?

Kdo byl nejbohatším člověkem v historii?

19.08.2016 11:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Jedním z největších problémů ekonomické historie je převod hodnoty peněz v čase. Jakou hodnotu by například dnes měla jedna miliarda dolarů z roku 1816? Index spotřebitelských cen funguje dobře jako měřítko inflace během relativně krátkých období. A i když se tento index počítá až k začátku devatenáctého století, tehdejší ekonomika se od té dnešní velmi lišila. Koš zboží, který lidé kupovali tehdy a který nakupují dnes, je jiný a lišily se i relativní ceny. Služebnictvo bylo tehdy levné, ale naopak oblečení, které se šilo ručně, bylo poměrně drahé. A tak dále.

Pokud tedy chceme zjistit, jakou hodnotu měl třeba jeden milion dolarů před několika sty lety, je lepší použít jiná měřítka. Můžeme například posoudit, jaký vliv mělo bohatství jednotlivých lidí na celou ekonomiku. Músa Keita první, který žil podle odhadů v letech 1280–1337, vládl říši Mali v západní Africe. Zdanění velbloudích karavan, které procházely přes Saharu, přinášelo obrovské příjmy. Ale skutečné bohatství pramenilo ze dvou komodit: Zlata a soli. Mali ve čtrnáctém století těžilo asi polovinu zlata Starého světa. Těžba probíhala ve třech oblastech a království používalo jako měnu sáčky zlatého prachu, zatímco zlaté nugety se stávaly majetkem vládce.

Sůl byla ve středověku klíčovou komoditou a na severu tehdejší říše Mali se nacházela její významná ložiska. Soli tam byl takový nadbytek, že se používala i na stavbu domů. Pokud byla ale převezena na jih do pobřežních oblastí, kde byla velmi vzácná, stal se z ní poklad. Mansá Músa byl oddaným muslimem a jako takový měl za povinnost alespoň jednou za život vykonat pouť do Mekky. Velbloudí karavana za den ujede jen asi 15 – 30 mil a obrovská karavana, s níž tento vládce cestoval, se pravděpodobně pohybovala ještě pomaleji. Celá cesta tak mohla zabrat i dva roky a to ještě bez větších přestávek. Dávné kroniky často přehánějí, ale podle jejich záznamů v této karavaně cestovalo 500 vojáků, kteří strážili vládce, k nim je nutno připočítat další vojáky chránící celou karavanu, sluhy, kuchaře a tak dále.

Celkově šlo jistě o tisíce lidí, i když asi ne o 60 000 lidí, jak zmiňují některé kroniky. Ty dokonce tvrdí, že s karavanou cestovalo i 12 000 otroků, kteří dohromady s velbloudy nesli 36 tun zlata. V dnešních cenách by to představovalo 1,5 miliardy dolarů a na středověké poměry to bylo nepředstavitelné bohatství.

Na své cestě Mansá Músa rozdával velké dary místním vládcům. Když cestoval Egyptem, nakupoval otrokyně, šatstvo, potraviny a umělecké předměty v takovém množství, že cena zlata v této zemi klesla o 25 % a zemi postihla stejně vysoká inflace. Podle některých zdrojů trvalo egyptské ekonomice 20 let, než se z tohoto šoku plně vzpamatovala. Mansá Músa ale neutrácel jen za víno, ženy a zpěv. Založil univerzitu v Timbuktu, přivedl do své země architekty, budoval knihovny a paláce s mešitami, které tam často stojí dodnes. Jím založenou univerzitu navštěvovalo v dobách její největší slávy 25 000 studentů. Zatímco je tedy složité odhadnout, jak bohatý Mansá Músa z našeho dnešního pohledu přesně byl, analytici z Forbesu jej bez váhání pasovali na nejbohatšího člověka historie s tím, že jeho majetek odhadují na 400 miliard dnešních dolarů.

Autorem je John Steele Gordon.

Zdroj: Barron's


Čtěte více:

Bloomberg: Hospodářské zázraky se nedějí
18.08.2016 13:50
Je to jedna z méně rozšířených ekonomických pravd. Hospodářské zázraky...
Sebedestrukce úsporami
18.08.2016 12:19
Dovolím si položit vám jednu na první pohled primitivní otázku: Co udě...
Nehledejte růstové zázraky, nejvíce se vyplácí nuda
19.08.2016 11:00
Takzvané „růstové zázraky“ jsou častým tématem ekonomických debat, ale...

Váš názor
  • ISLÁM
    19.08.2016 15:39

    no a vidíte: takový boháč a tak bohatá říše ... a dnes je z ní ...NIC.
    občan
    • Re: ISLÁM
      19.08.2016 17:18

      Zlato má mnoho kritiků, ale po tisíciletí bylo jednotkou bohatství ono. Posledních 40 let je oproti těm tisícům jen taková epizodka, lokální anomálie. Proto, když někde čtu či slyším o ceně něčeho někdy v historii, přepočtu to podle zlata. Jednak proto, že to je metoda minimálně stejně dobrá, jako metody jiné (cena chleba, krávy, koně) a hlavně proto, že to je metoda rychlá a jednoduchá, přepočtový index je jednoduše dostupný. Ve zmíněném roce 1816 tuším byl pevný kurz 20 dolarů za unci zlata. Dnes je zlato za $1340, čili 67x výše. Tuším, že pevný kurz $20 za unci platil až někdy do začátku třicátých let 20.století, pak byl dolar devalvován na $35 za unci a nakonec v sedmdesátých letech 20. století (řádově POUZE před 40ti lety) byl dolar od zlata odpoután až došel k dnešnímu kurzu $1340 za unci. Řekl bych, že to 67násobné oslabení dolaru tak odpovídá, někde jinde jsem četl, že kupní síla dolaru za 100 let ztratila 98%. A dolar v tom samozřejmě není sám - naše kovová stokoruna z roku 1912 má dnes hodnotu tak 30 tisíc dnešních inflačních korun (samozřejmě mluvím jen o ceně kovu, ne o sběratelské ceně).
      Kuzma
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m