Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sebedestrukce úsporami

Sebedestrukce úsporami

18.08.2016 12:19

Dovolím si položit vám jednu na první pohled primitivní otázku: Co udělá střadatel v případě, že jeho úspory vynáší méně a méně? Většinou se předpokládá, že nižší úročení úspor, či obecně nižší návratnost našich investic, nás vede k tomu, že začneme více spotřebovávat a naopak méně spořit/investovat. Pokud z investic dostávám například 10 % ročně, mám dost velkou motivaci na to, abych si odepřel nový mobilní telefon, auto, a podobně. Pokud se ale návratnost investic výrazně zmenší, tato motivace klesá a my více nakupujeme, méně spoříme.

WSJ před několika dny přinesl hezké shrnutí vývoje míry úspor v některých z významných světových ekonomik. Jejich společným rysem je to, že sazby se v nich pohybují na černé nule, či dokonce v záporu. Ve Švýcarsku (kde jsou světoví přeborníci ve spoření) ale navzdory v úvodu popsané logice míra úspor roste. Ve Švédsku je vývoj stejný, to samé platí v posledním roce i v Dánsku a Japonsku. Menším tempem rostou úspory v Německu, jen Američané se k vyšším úsporám nemají (výnosy tam jsou ale také relativně vysoko). Primitivní odpověď na primitivní otázku položenou v úvodu se tedy značně komplikuje, svět se nám (opět) odmítá chovat podle našich představ a modelů. Nebo ne?

ssss

Vidíme tedy, že pokles sazeb jde ruku v ruce s vyššími úsporami a ne s jejich poklesem. V první řadě je zde třeba si dát pozor na kauzalitu a nezapomenout na to, co je příčinou a co je důsledkem. Pokud ve světě z nějakého (necenového – nesazbového) důvodu roste snaha šetřit, bude tato snaha doprovázena poklesem ceny úspor – tedy sazeb. Nedocházelo by k tomu jen v případě, že vyšší tendence k úsporám by byla doprovázena vyšší tendenci k investicím (růstem poptávky po investicích). K tomu ale nedochází, naopak.

Pokud tedy stále více spoříme a naše úspory nejsou recyklovány vyššími investicemi, cena úspor klesá a výsledný obrázek je přesně takový, jako ve výše uvedeném grafu. Globální nadbytek úspor je přitom pravděpodobně faktem, takže záhada je možná rychle vyřešena: Nižší sazby nevedou k nižším úsporám, protože jsou odrazem naší snahy stále více spořit.

Nejsou ale sazby určovány centrálními bankami (v době QE navíc po celé délce výnosové křivky a dokonce včetně návratností akcií a dalších rizikových aktiv)? Odpověď není jednoznačná. Centrální banky sazby skutečně do značné míry stanoví svou politikou, ale snaží se tak činit podle toho, kde se podle nich nachází sazby „přirozené“. Je trochu otázka, proč by takto měly pomáhat trhu, ale dejme tomu. Ona nejednoznačnost tedy tkví hlavně v tom, že o přímo nevyjevené přirozenosti se můžeme pouze dohadovat a sazby tudíž nemusí být přesně tam, kdy by být „měly“. Velmi pravděpodobně by ale nebyly výrazně výše, než nyní.

K uvedenému je dobré přidat ještě jeden „detail“. Výše uvedené naznačuje, že prvotní je globální snaha víc a více šetřit, která vede k poklesu sazeb a výnosů. Tento pokles pak podle standardní teorie popsané v úvodu tuto snahu může tlumit (bez něj bychom spořili ještě více). Tento popsaný substituční efekt ale možná vůbec nefunguje. Může se totiž stát, že my prostě chceme mí v budoucnu určité příjmy/bohatství. Pokud se pak úročení našich úspor a investic zmenší, musíme při takto neměnném cíli prostě zvýšit naše úspory a ne je snižovat (přejít k větší současné spotřebě).

Takže je možná zaděláno na nepříjemnou spirálu poptávkové: Stále více spoříme, což vede k poklesu sazeb a realizované návratnosti. Nikdo se totiž našich úspor nechápe, aby je investoval do nových projektů. Klesající návratnost nás ale vede k tomu, že spoříme a investujeme ještě více a tlak na sazby dál roste. Podle mne je toto celý příběh stojící za uvedeným obrázkem. Jde o příběh sebedestrukce úsporami.

Na závěr bych ale rád podotknul, že zatímco dluhopisové trhy mohou být hodně našponované, řada trhů akciových, respektive řada konkrétních titulů na tom s valuacemi není nijak tragicky.

 

Čtěte více:

Jak Donald Trump změnil můj názor na zlato
17.08.2016 11:00
Mnoho lidí mě považuje za člověka s hodně negativním postojem vůči zla...
Ceny ropy budou i nadále pod tlakem, míní analytici
17.08.2016 12:18
Ceny ropy se během středy dostaly pod tlak. Výsledkem je opuštění pět...
Britové v červenci vyrazili na nákupy, maloobchod zrychlil
18.08.2016 10:43
Maloobchodní tržby se ve Velké Británii za červenec vyvíjely překvapiv...

Váš názor
  • Logika zdraveho rozumu prumerneho cloveka
    18.08.2016 14:34

    je zcela jednoducha: pro naplneni cile sporeni lze pri vysokych urocich sporit mene (urok nam spori jaksi sam), nez pri nizkych sazbach, kdy je pro naplneni cile sporeni treba vynalozit vyssi castku na sporeni, protoze mrnave uroceni nam nepomaha.
    hm
  •  
    18.08.2016 14:05

    Zbývá si položit pár otázek. Proč lidé spoří? Činí tak proto, že jsou přesvědčeni o vlastní světlé budoucnosti či tak konají z obavy toho, co může přijít? Odpověď bych hledal právě zde. Čím panuje menší důvěra a jistota, tím více rostou úspory. Je zřejmé, že sazby mají až sekundární vliv na střadatele.
    stařec
    • s tím jen souhlasím
      18.08.2016 17:24

      a centrální banky se můžou přetrhnout, ale nic s tím neudělají...takže všemocné nejsou
      Bo
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m