Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shiller: Dnešní nerovnost může být budoucí katastrofou

Shiller: Dnešní nerovnost může být budoucí katastrofou

12.09.2016 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Nerovnost v příjmech a bohatství budí obavy již nyní, ale během následujících desetiletí by se z ní mohla stát noční můra. A obávám se, že boj s ní by pro nás byl hodně složitý. Příčin nerovnosti může být celá řada. Jmenujme jen několik, které mohou mít v budoucnu velký význam: Inovace v oblasti robotiky a umělé inteligence, kterým řada zaměstnanců nebude moci konkurovat a v některých oblastech tak nebude možné si vydělat slušnou mzdu. Další příčinou mohou být přírodní katastrofy či nemoci, které postihnou velké oblasti a výrazně ztíží tamní život. Přidat můžeme i možnost ničivých válek a v neposlední řadě mohou zejména na chudé lidi dolehnout i politické a společenské změny, jako například růst rasismu.

Samozřejmě si ze srdce přeji, aby k ničemu takovému nedošlo. Nicméně o podobných problémech, přestože by byly nepravděpodobné, bychom přemýšlet měli. Během současné volební kampaně v USA k tomu ovšem nedochází a v soukromém sektoru je to podobné. Pokrok směrem k rozvoji pojištění či hedgingu proti podobným rizikům je minimální. Musíme se tedy ptát, zda se můžeme spolehnout na společnost jako celek s tím, že by se v případě potřeby postarala o ty, kteří by byli postiženi nějakou tragickou událostí.

Kenneth Scheve ze Stanfordu a David Stasavage z New York University se podobnému tématu věnují ve studii „Taxing the Rich: A History of Fiscal Fairness in the United States and Europe“. V ní analyzovali 20 zemí během dvousetletého vývoje a zaměřili se na to, jak daná společnost pomáhala těm, kterým právě nepřálo štěstí. Výsledná zjištění nejsou moc povzbuzující: Pokud se zvýší příjmová nerovnost a vzroste ekonomický tlak na nejchudší část společnosti, zdanění bohatých se to většinou nijak nedotkne. Daně většinou rostou jen v případech, kdy se země pustí do války, když je cílem přežití národa a ne eliminace nerovnosti.

Scheve a Stasavage v roce 2014 zjistili, že ve Spojených státech považují lidé za přiměřené zdanění příjmů ve výši asi 30 %. Můj výzkum provedený spolu s Maximem Boyckem v New Yorku a Moskvě ukazuje podobné výsledky: Lidem se zdá být férové, když na daních odevzdají asi třetinu svých příjmů. Možná je to rozumný přístup, ale co když taková míra zdanění nebude dost vysoká na to, aby pomohla chudým a dokonce ani strádající střední třídě?

Patřím mezi ekonomy, kteří se domnívají, že v nadcházejících letech příjmová nerovnost klesne. Také si myslím, že nedojde k žádné změně ekonomické politiky, která by tento vývoj měla korigovat. Angus Deaton z Princetonu říká, že „Ti, kterým se daří dobře, budou chránit své bohatství včetně toho, co jim umožňuje získávat na úkor většiny“. Zdá se, že dobrý plán na boj s nerovností nemá nikdo.

Neměli bychom ztrácet víru v naši schopnost zlepšit svět, ve kterém žijeme. Nyní ale žijeme v takovém světě, který popisuje Amartya Sen z Harvardu v knize „Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation“. Konkrétně tam hovoří o devastujících hladomorech v různých částech světa, u kterých ale bylo vždy k dispozici dost jídla pro nasycení všech trpících. Problém byl ovšem v tom, že nedošlo k dostatečnému sdílení potravin. Různá privilegia umožnila lidem s vysokým postavením vytvoření zásob potravin a ti si tak žili v podstatě dál stejným způsobem. Jen museli od svých dveří vyhánět žebráky a občas na ulici viděli mrtvá těla těch, kteří vyhladověli k smrti.

Autorem je Robert J. Shiller.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Změní východní Evropa celou EU?
12.09.2016 10:04
Evropská unie nebyla nikdy homogenním celkem, ale poslední politické s...
Ropa zahájila týden propadem, těžba ve Spojených státech roste
12.09.2016 12:40
Ropa na začátku nového týdne klesá, a navazuje tak na páteční 4% ztrát...
Noční můra Samsungu pokračuje
12.09.2016 12:10
Po tom, co vyšly najevo problémy s bateriemi u smartphonů řady Note 7 ...

Váš názor
  • bozinku
    12.09.2016 16:44

    kam na to chodite?! v Evrope je daleko vyssi zdaneni +50% a ti tzv. potrebni nejenze neumiraji na ulici hladem, oni se mnohdy maji mnohem lepe nez ti pracujici chudaci, kteri jim na to museli vydelat... :-) P.S. beru pomer prijatych penez ze statniho za nulovou odvedenou praci ...
    neo029
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data