Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Změní východní Evropa celou EU?

Změní východní Evropa celou EU?

12.09.2016 10:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská unie nebyla nikdy homogenním celkem, ale poslední politické spory točící se zejména kolem imigrace ji jasně dělí na tři bloky: Severní, jižní a východní. Maďarský premiér Viktor Orbán a předseda polské vládnoucí strany Jaroslaw Kaczynski se netají tím, že chtějí na Východě vytvořit „kulturní kontrarevoluci“. 

Centrem jádra EU je Německo a patří sem i Benelux, severské a baltské země. Německá kancléřka se o vytvoření tohoto bloku nijak nesnažila, tyto země prostě spojují společné zájmy a ekonomická politika. Až donedávna to platilo i o podobném přístupu a toleranci vůči imigrantům. Jižní blok byl až donedávna definován zejména podobnými ekonomickými problémy a touhou po uvolnění pravidel týkajících se deficitů a dluhů. Nyní se objevují snahy o vytvoření formálnější skupiny zemí. Řecký premiér Alexis Tsipras pozval vůdce šesti zemí (Francie, Itálie, Španělska, Portugalska, Kypru a Malty) do Atén na konferenci. Tsipras pravděpodobně není dost silný na to, aby se stal centrální postavou budování alternativy k politice severních zemí. Nicméně jak François Hollande, tak Matteo Renzi se konference zúčastní. 

Rostoucí asertivita východního bloku je poměrně novým jevem. Postkomunistické země bývaly vnímány z perspektivy určité povýšené shovívavosti, protože jsou chudší a o členství v EU se musely ucházet. Orbán a Kaczynski ale žádnou stydlivostí netrpí a navzájem se chválí za to, že jsou schopni vystupovat proti zbytku EU a zejména Německu. Orbán například prohlašuje, že „v EU jsou politici krátkozrací, oni dva ale ne“. Brexit je podle něj příležitostí ke kulturní kontrarevoluci. Oba se přitom doma snaží o posílení role vlády v ekonomice a naopak oslabení pozice mezinárodních společností, kritizují liberální myšlenky a tvrdí, že imigrace ohrožuje národní identitu, kterou oni brání. 

Oba vidí EU jako významnou instituci, která by měla být dále rozšiřována (například o Srbsko). Měla by mít společnou armádu a přísně střežené vnější hranice. Zároveň by ale měla být velká část moci převedena na národní parlamenty a Brusel by se neměl plést do domácích věcí jednotlivých zemí. Takový systém by zvýšil váhu bývalých komunistických zemí, jejichž demokracie není ještě tak rozvinuta. Stejně tak by z něj těžili populisté ve „starých“ členských zemích. Podobné konzervativní a nacionalistické hlasy si rozumí s těmi, které zaznívají z Moskvy, Kyjeva a v poslední době i zemí bývalé Jugoslávie.

Postkomunistické země měly dvacet let na rozhodnutí, čím vlastně jsou. A rozhodly se jednoznačně: Jde o země založené na silné národní tradici a národních zájmech. Nacionalismus v nich může mít různou formu. Například Polsko je silně protiruské, Maďarsko a Slovensko zase relativně proruské. Všechny tyto země jsou ale pro decentralizovanou Evropu, která lidi zvenčí nijak zvlášť nevítá. 

Orbán a Kaczynski se spoléhají, že po Brexitu si starší a ekonomicky silnější členské země nedovolí plácnout je přes prsty, ať dělají cokoliv. Jejich cílem je dělat si ve své zemi to, co chtějí. Doposud to ze strany EU nepřineslo žádné sankce i přesto, že Brusel hlasitě hovoří o jejich velmi neobvyklém pohledu na demokracii. Polsko přitom bylo v roce 2015 třetím největším příjemcem fondů z EU, před ním figurovala pouze Francie a Španělsko. Malé Maďarsko dostalo 5,6 miliardy eur, což je dvojnásobek částky, kterou obdrželo Nizozemí. Vyšetřování nedávno ukázalo, že Orbánovi bratři vlastní společnost, která opakovaně dostala granty z EU. A více Orbánových spojenců dostalo vládní zakázky financované z EU.

Rozdělení EU na Sever a Jih má svůj základ v rozdílných tradicích a životním stylu. Vznik populistického východního bloku je ale novou výzvou. Zatím není jasné, jak hluboké základy má tamní nacionalismus a odpor k hodnotám a institucím EU. Tradiční evropské země ale mohou začít přemýšlet o tom, zda klub, který vytvořily, skutečně dokáže existovat i s jeho nejnovějšími členy. 

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Víkendář - Svět je placatý a Donald Trump bude vždy hovořit jen pravdu
10.09.2016 11:00
Objevila se u mě znepokojivá závislost. Jde o závislost na výrocích am...
Svět stárne. Jaký to bude mít dopad na trhy?
09.09.2016 17:40
Různých podivných rádobyvazeb bychom na trhu našli asi dost. Máme do ...
Víkendář: Nebezpečné pohádky o evropské integraci muslimů
11.09.2016 11:00
Na Facebooku se objevila zpráva o halal supermarketu v Paříži. Jde o o...

Váš názor
  • Změna EU
    12.09.2016 20:27

    Ano, již změnila . Maďaři , Poláci, Slováci a snad jednou i Češi , až se zbaví toho řiťolezce Bohuše si naprosto logicky přejí EUropu jiného formátu. Bohuš bude smutný , Anželína už mu asi nějaké korýtko vyhlédla - možná mohl být vrchním velitelem nové EUropské armády , ale jak to vypadá , tak jí nikdo nechce . Něco by to stálo a Amíci v čele s Trampem to financovat nebudou . Je na čase aby se ten územně - nesourodý nesmysl od Turecka po Portugalsko rozpadl , a začalo se od pí.ky , nikoliv od pí.i. Těch je v Bruselu dost a jen vymýšlí nesmysly. Evropa jednou poděkuje Britům , že do toho kyselého jablka kousli jako první.
    Karel IV
    • Re: Změna EU
      12.09.2016 21:13

      Já bych jen upozornil, že pokusy o mírové sjednocení Evropy tu jsou už nejméně 500 let. Přesto se to podařilo až v 20. století po děsivé válce. Předpokládat, že se něco podobného podaří rychle zopakovat pom rozpadu EU je dětinsky naivní.
      ..
  • Východní Evropa dávno EU změnila
    12.09.2016 19:15

    Jen tak pro pořádek je potřeba na úvod upozornit na geografický fakt, že Praha leží podstatně západněji než Vídeň. Jinak samozřejmě EU je dnes jiná, než by byla bez východní Evropy. Je významně silnější, ale také slabší. Silnější hospodářsky a díky většímu trhu, slabší proto, že je ve hře další element. Nicméně i tato slabost může být silou, pokud budou ostatní východní Evropu a její názory respektovat. To se ovšem zatím neděje a je to napsáno i v tomto článku. Zatímco o legitimitě zájmů severu nemůže být pochyb, zájmy jihu jsou trochu méně legitimní a zájmy východu nejsou legitimní vůbec. Tak přesně tento přístup je nejkratší cestou k rychlému a neslavnému konci EU. Sever i Jih si budou muset zvyknout na to, že na východě už není jen žebrák s nataženou rukou, který za misku šošovice odsouhlasí cokoli a nechá si na hlavě štípat dříví.
    Skeptik
  • Neznalost
    12.09.2016 11:54

    Autor prostě východu EU nerozumí ani co by se za nehet vešlo. Hovořit o populistické a nacionalistické východní Evropě v porovnání s aktuálním i hostorickým nacionalizmem Němců, Francouzů, nebo třeba Řeků atd. je spíše urážka než nepochopení dějin východní Evropy a myšlení východoevropanů. Bershidsky je prostě .... Za tři tečky si dosaďte každý podle svého naturelu.
    trumf
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m