Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tvrdá pravda o tom, jak se podniká v Rusku

Tvrdá pravda o tom, jak se podniká v Rusku

14.10.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Je celkem jasné, že ruská ekonomika trpí. Po dvou letech nízkých cen ropy a západních sankcí se nachází v útlumu, fiskální deficity rostou a je stále těžší je financovat. Rusko má štěstí, že profesionální přístup jeho centrální banky hrál významnou roli při stabilizaci makroekonomické situace. I tak tu ale stále jeden ze sedmi lidí žije pod hranicí chudoby. To znamená, že předchozích deset let růstu nebylo pro 20 milionů lidí žádným přínosem. Rubl od roku 2014 oslabil o více než 50 %, inflace se drží kolem 7 % a i ministerstvo financí očekává, že reálné příjmy jen letos klesnou o 4 %.

Prezident Vladimir Putin viní z popsaných problémů Západ, jenže za řadu z nich si může sama ruská vláda. Ta totiž sleduje politiku, která šíří strach a poškozuje vládu práva. Sankce proti Rusku vyvolala jeho intervence na Ukrajině, jsou namístě a měly by pokračovat, dokud Rusko nesplní dohody z Minsku. I bez nich by se ale podle řady názorů ruský potenciální růst pohyboval pouze kolem 2 % ročně. Prezident Putin se může těšit vysoké popularitě, které pomáhá jak jeho politika vůči Ukrajině, tak intervence v Sýrii. Fundamentální problémy ruské ekonomiky však zůstávají.

Rusko se před lety těšilo 5% potenciálnímu růstu a pokles na zmíněná 2 % představuje radikální změnu. Její základ pramení z období před sankcemi a před poklesem cen ropy. Plánované reformy byly odsunuty, dále bují byrokracie a korupce. Zatčení guvernéra Kirova Nikity Belykha a věznění liberálního politika Jevgenije Urlashova jasně ukazují, že potrestáni budou všichni, kteří nesouhlasí s vládní stranou. Protikorupční zákony jsou navíc zneužívány k postihu nepohodlných politiků a podnikatelů namísto toho, aby byly základem boje s korupcí.

Do dlouhé řady ekonomických problémů Ruska můžeme zařadit zejména ilegální akvizice společností. Ty probíhají za pomoci úplatků, výhrůžek a v některých případech dokonce i násilí. Zločinci někdy prostě vniknou do společnosti a oznámí, že nyní ji vlastní oni i přesto, že tomu tak nikdy nebylo. Vlastnická práva jsou předmětem tvrdého útoku a ruské zákony je nechrání. Louise Shelley a Judy Deane z George Mason University tvrdí, že obětí takových útoků jsou státem vlastněné společnosti, nemocnice a další subjekty. Došlo dokonce k nezákonné akvizici hudební školy, která neměla prostředky na svou právní obranu.

V podobném prostředí nemůže žádná společnost dlouhodobě plánovat svůj rozvoj. Ruská populace je vzdělaná, má talentované podnikatele a disponuje obrovskými přírodními zdroji. Je v ideální pozici, protože může využít trhy v Evropě i Číně, ovšem ruským firmám se nedostává vlády práva. Reformy jsou proveditelné, ale vláda se k nim nemá. Korporátní nájezdníci by v Rusku nemohli uspět, pokud by jim nešly na ruku soudy a policie a pokud by existovala jasná pravidla hry. Rusko uvalilo sankce samo na sebe tím, že neprovádí potřebné reformy a jeho vlastní firmy se bojí podnikat.

Autorem je Stuart Eizenstat.

Zdroj: BeyondBrics



Čtěte více:

Varování pro investory: Zdravá německá ekonomika je už jen mýtem
06.10.2016 11:00
Německo nemá fiskální deficity a nezaměstnanost se v této zemi drží n...
Deutsche Bank AG - Plameny uhašeny, ohniště stále doutná
06.10.2016 12:59
Těžce zkoušeným akcionářům Deutsche Bank se s koncem 3Q16 dostalo ales...
Pimco: Cyklický a investiční výhled pro rok 2017 - stabilita, ale ne bezpečí
07.10.2016 16:30
Náš cyklický výhled pro rok 2017 počítá s pokračováním globální ekonom...

Váš názor
  • moc hezky podano a hlavne pravdive
    30.10.2016 22:07

    ...Rusové říkají: Nám se to nelíbí, a tak rozdělíme Atlantickou alianci a EU a budeme zvyšovat nedůvěru, kde budeme moci. Neboť čím víc bude Západ rozdělený, tím snadněji to půjde. Pak už nebude mít Rusko co činit s jednotným Západem, ve kterém žije miliarda lidí a který má 40biliónové HDP, ale jen s osamoceným Německem, Francií, Británií nebo ČR. Chtějí dvoustranné vztahy, protože při nich bude Rusko rovnocenným nebo silnějším partnerem....A všichni vidíme kdo jim k tomu pomáhá. Že Emanovci.
    Ze Zlina
  • Vy to ještě nevíte
    25.10.2016 8:26

    a neumíte to nikdo přiznat? Nejlépe se v Rusku podniká se samopalem v ruce. Jak prosté:-)
    Jesse
    • Re: Vy to ještě nevíte
      25.10.2016 19:48

      A taky víme co mají v té druhé - flašku vodky, viz zajímavý výn'atek z ruského tisku...."By Andrew Osborn and Gleb Stolyarov MOSCOW, Oct 25 (Reuters) - Two Moscow airport workers involved in a plane crash in which Christophe de Margerie, the CEO of Total, was killed had been drinking alcohol, Russia's aviation regulator said on Tuesday, saying the accident could have been avoided altogether...."
      Peta
  • Jak se respektuje nařízení soudu v ČR
    25.10.2016 1:28

    "..Exekutor uložil prezidentské kanceláři pokutu 100 tisíc korun za nerespektování rozsudku..." Jak by asi dopad český občan. Zase dvojí metr.
    ..
    • Re: Jak se respektuje nařízení soudu v ČR
      25.10.2016 12:38

      Nejhur by dopadl stejne, neb exekutor sahl po nejvyssi mozne pokute.
      Andzin
  • proc jak se podnika v Rusku
    24.10.2016 1:04

    Daleko vetsi ohlas by zpusobila otazka jak se vladne v Cesku. To by bylo pro spoustu zdejsich veseljsi tema.
    Peta
  • sv.nstvo je celosvětově
    17.10.2016 8:44

    ...korupce, rozkrádání, ovládání apod. se děje všude na světě, někde je to více na očích a medializováno, někde to umí ,,chytřeji,,.... Panama papers, Bakala, Kožený aspol. je i u nás ) ...chybí řádné zákony a jejich vymahatelnost a prosazení. GL
    Nostradamus
    • Re: sv.nstvo je celosvětově
      18.10.2016 9:31

      My nejsme ani vyspělejší Západ, ani Rusko, my jsme uprostřed a podle toho to u nás vypadá. Zdá se, že rozpětí stupnice vyspělosti zůstane ještě dlouho široké.
      kadanfm
  • Konečně
    17.10.2016 8:28

    Konečně nějaký článek o tom, proč tak bohatá země pořád nemůže vybřednout z bažiny.
  •  
    16.10.2016 5:56

    ....Vladimir Putin viní z popsaných problémů Západ, jenže za řadu z nich si může sama ruská vláda. Ta totiž sleduje politiku, která šíří strach a poškozuje vládu práva. Sankce proti Rusku vyvolala jeho intervence na Ukrajině, jsou namístě a měly by pokračovat, dokud Rusko nesplní dohody z Minsku....
    Pepi
    •  
      16.10.2016 10:00

      Že je to zbytečný tah, poškozující naše výrobce a velmi podporující rozvoj Ruska ze země vyvážející suroviny na zemi s vlastní sofistikovanou výrobou, navíc vrhající je do náruče Číny, ti nevadí. V dnešní době elektronických médií se ideologická diverze dá podnikat daleko účinněji než nějakými sebezničujícími sankcemi.
      ..
      • Hele už seš zase plnej běž se spláchnout
        18.10.2016 21:06

        ...podporující rozvoj Ruska ze země vyvážející suroviny na zemi s vlastní sofistikovanou výrobou.... Ty ale umíš rozesmát. Znáš ty vůbec význam slova sofistikovaný. Máš na mysli jejich sofistikovaný auto průmysl, elektrotechniku, nebo internet ? Všechno ukradené nebo okopírované. Vláda jednoho člověka jak za krále klacka. Vyjmenuj jejich partnery - Venezuela a KLDR ? I Kuba s nima nechce mít nic společného a snaží se obnovit Rusáky pošramocené vztahy s USA. Vývoz z Ruska jsou jen zbraně a suroviny protože je nedokážou zpracovat a zhodnotit. Proč tedy z Ruska odchází tolik odborníků a inteligence. Zůstávají tam jen mužíci a oligarchové co těží z přízně Putina. Proč odcházejí mezinárodní společnosti jako olejáři a banky ? Taky máš uložené peníze u ERBu - ruské banky co nevrací klientům peníze. Musíš se ještě hodně učitse učitse učitse.
        ..
  • Velice strizlivy a pravdivy nazor
    15.10.2016 8:27

    To zase naskacou mistnim putinovcum pupinky a uz se tesim jak je to clanek placeny CIA.
    ..
    • Re: Velice strizlivy a pravdivy nazor
      24.10.2016 14:35

      Ano, od cloveka, ktery podle toho, co pise, patrne nikdy Rusko nenavstivil, pripadne na dobu rovnajici se stredne dlouhe dovolene. V Rusku je nejvetsim problemem strecha, ta jen tak odstranit nejde.
      Andzin
      • Nejvvětší problem v Rusku je alkohol
        26.10.2016 20:06

        to vidí každý normálně inteligentní človek i na dálku. Při setkávání se s Rusy ve světě z nich přímo čiší jejich arogance a pocit nadřazenosti. Již dnes se lidé, kteří se chystají na dovolenou, ptají zdali v hotelu nejsou Rusáci. Na to do Ruska nemusím. Stejně jako to bylo s Němci za Hitlera. Co způsobila jejich slepá a pevná víra v jejich vůdce a jeho podpora jsme se všichni dozvěděli až když už bylo pozdě. Čím méně jsou někteří lidé nepoučitelní tím více a hlasitěji se snaží překřičet ty co jim pokládají otázky na které neumí odpovědet. Ty si sám zodpověz otázku co hlavně vyrábí a dodává světu Rusko a co západ. Bez západní technologie bys tady ani nekomunikoval na internetu, jezdil v Moskviči a jedl pyrogy nebo chleba se zelím a zapíjel to kvasem. Zatímco se na Marsu několik let prohání a sbírá informace několik amerických vozítek, pod vedním Rusáků se před několika dny nepodařilo jiným ani ještě bezpečně přistát a havrovali. To ještě nevíš nebo nechceš slyšet ? Hlavně že jezdíš do Ruska a žereš jim tu propagandu. Dej si stachana.
        ..
    • Re: Velice strizlivy a pravdivy nazor
      15.10.2016 11:19

      Když sis tak jist svým názorem, proč se neodvážíš ani si dát svou vlastní přezdívku a používáš mou?
      ..
      • A tebe nenapadlo, že použáváš nick jiných
        16.10.2016 0:52

        Já používám dvojtečku taky už hezkou řádku let a možná dýl než ty. Copak nevidíš že je nás tu více. Chceš li být svůj, tak se nech zarámečkovat jako řada jiných. Vyhledej si jak se to dělá. Určitě ti někdo rád poradí. Když prší tak taky potřebuješ někoho aby ti řek, abys zašel někam pod střechu abysi nezmok. Jak maš nízké IQ, že na to nepříjdeš sám ?
        ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení