Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uprchlická krize a německé „zvládneme to“ rok poté

Uprchlická krize a německé „zvládneme to“ rok poté

01.09.2016 13:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Je tomu rok, co německá kancléřka Merkelová prohlásila, že její země uprchlickou krizi zvládne. Za vysokými čísly uprchlíků přicházejících do Evropy je obrovské utrpení. Týká se to zejména těch, kteří přicházejí z válkou sužované Sýrie. Uprchlická krize má ale také dopad na německou ekonomiku. Podívejme se na ně několik základních faktů.

Kolik uprchlíků do Německa skutečně přišlo? Jejich počet začal prudce růst v polovině roku 2015. Tlak polevil v zimních měsících, a to kvůli chladnému počasí, uzavření balkánské cesty a dohodě s Tureckem. Zatímco v listopadu minulého roku přišlo do Německa asi 200 000 uprchlíků, letošní měsíční průměr dosahuje 16 000 uprchlíků. Od počátku roku 2015 jich celkem přišlo přibližně 1,33 milionu.

Čísla tedy ukazují, že hlavní tlak již polevil. Podle zákona ovšem mají ti, kterým bude oficiálně přiznán status uprchlíka, právo na život se svou rodinou. Podle našich odhadů se tak dá čekat, že do země dorazí ještě asi 665 000 lidí (počítáme s tím, že přibližně polovině uprchlíků bude udělen zmíněný status a v průměru za ní dorazí jeden další člen rodiny).

Jaký je a bude dopad na ekonomiku? Státní výdaje spojené s uprchlickou krizí doléhají na veřejné finance, ale také zvyšují poptávku, která by měla ekonomice pomoci. Počítáme zhruba s tím, že celková poptávka vzrostla přibližně o 6,5 miliardy eur, což představuje zhruba 0,2 % HDP. Dopad na německou ekonomiku ale bude asi o třetinu nižší, protože zhruba třetina této poptávky bude uspokojena prostřednictvím dovozů. Jde tedy o zanedbatelný impuls, který se nedá srovnávat s tím, jak německou ekonomiku stimuluje ECB (její sazby nyní leží z hlediska německé ekonomiky příliš nízko). V některých sektorech se ovšem vyšší vládní výdaje spojené s uprchlíky projeví výrazně.

Mezi květnem roku 2015 a květnem roku letošního vzrostl počet zaměstnaných lidí o 700 000. Z nich bylo ale pouze 24 000 tvořeno imigranty z neevropských zemí. Do určité míry je to dáno časem potřebným na získání pracovního povolení. Přesto už řadu měsíců tvrdíme, že pro tuto skupinu lidí jsou na německém trhu práce pouze omezené příležitosti k získání zaměstnání. V první řadě je tu jazykový problém, ale také nedostatečná kvalifikace (asi 40 % uprchlíků nemá ani základní vzdělání). Bude tedy velmi obtížné najít pro ně vhodné zaměstnání.

Dojde díky vlně uprchlíků k podpoře dlouhodobého růstu? Tento růst závisí na růstu pracovní síly a zvyšování její produktivity. Produktivita by se měla v následujících letech zvyšovat asi o 0,75 % ročně. Uprchlíci mají samozřejmě vliv na vývoj potenciální pracovní síly. Podle IAB by bez nich do roku 2025 klesala pracovní síla přibližně o 0,25 % ročně. Aktuální vývoj povede sice k tomu, že do roku 2017 pracovní síla poroste, pak ale opět převáží staré demografické faktory a obnoví se trend poklesu. Na dlouhodobý potenciální růst tedy uprchlická krize nebude mít vážnější dopad a my jej stále odhadujeme na 0,5 % ročně.

Graf ukazuje vývoj nezaměstnanosti v Německu – žlutě u pracovní síly přicházející z neevropských zemí, černě u celkové pracovní síly:

ref.png

Zdroj: Commerzbank


Čtěte více:

Project Syndicate: Města pro migranty
31.08.2016 16:00
V mnoha zemích zejména v Evropě se imigrace stále více prezentuje jako...
Před zasedáním ECB zklamala inflace, trh práce zůstává silný
31.08.2016 11:39
Eurozóna před blížícím se zářijovým zasedáním ECB hlásí nižsí inflaci...
Další známky zpomalování české ekonomiky
01.09.2016 10:10
Zatímco minule český PMI zcela jasně zklamal, tentokrát nezanechává em...

Váš názor
  •  
    02.09.2016 14:12

    Tak fakty:Majú tam cca 1,3 mil.sýrskych,Irackých,afgánskych"lekárov,inžinierov,právnikov,akademikov atd".Za nimi prídu rovnako "vzdelaní"rodinní príslušníci,ako vieme Taliban,IS a iní ortodoxní moslimovia zakazujú ženám chodiť do školy,takže výkvet východu.A nebude to jeden na jedného,ale jeden pritiahne aj 4-6.Manželka,3-5 detí,rodičia,súrodenci,atď.Ako správne píšu v článku sotva sa podarí umiestniť na pracovný trh toľko "vysoko vzdelaných"ľudí bez jazykovej výbavy.Čo nastane???!!!Upadnu do chudoby,bezperspektívy,aj tí ktorí prišli v mieri,a s čistým úmyslom začnu nemcov nenávidieť,a pridajú sa k radikálom,ktorí tam už prišli s cieľom zabíjať neveriacich psov..Do 10r.bude v Nemecku,Francúzku a pod veľmi,veľmi horúco.Merkelka už nebude vládnuť,neviem či to bude dobre,alebo zle,lebo sa bude môcť vyhovoriť že:za mojej vlády sa nič také nedialo.Na druhej strane nebude mať imunitu a ľud si ju bude môcť "podať"
    Čierne Krušovice 12°
  • Migranti
    02.09.2016 10:17

    Tak si myslim, že to, že Němci tak vehementně demonstrují proti obchodní smlouvě s USA chtělo nějakou odvetu. Ta se dostavila ve vlně uprchlíků. Trochu je třeba je srovnat.
    ricochet
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m