Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Města pro migranty

Project Syndicate: Města pro migranty

31.08.2016 16:00

V mnoha zemích zejména v Evropě se imigrace stále více prezentuje jako bezpečnostní problém. Politici hlavního proudu podléhají tlaku populistů šířících strach a volají po přísnějších omezeních, přičemž některé země neskrývaně opovrhují vlastními právními závazky a morální zodpovědností poskytnout ochranu lidem prchajícím před konflikty.

Všechny zprávy však nejsou jen špatné. I v době, kdy žíravá politická rozprava brzdí efektivní kroky na národní a mezinárodní úrovni, dochází na komunální úrovni k rozvoji progresivních a účinných iniciativ za integraci imigrantů.

Starostové a místní samosprávy budují sociální i fyzickou infrastrukturu, která podporuje přijímání migrantů a uprchlíků do místních komunit. Nově příchozí pro ně nejsou pouhým statistickým číslem, nýbrž skutečnými lidmi – a potenciálně plodnými členy místní komunity. Představitelé měst si uvědomují, že klíčem k plnému využití potenciálu těchto lidí je dobře řízený integrační proces.

Takový proces je samozřejmě složitý a u místních obyvatel může vyvolat obavy. Nově příchozí často značně zatěžují městská centra, zejména ve městech, která už tak bojují s nedostatkem zdrojů. Problémů je řada a nejsou nikterak malé – od poskytnutí přístupu ke slušnému bydlení a zdravotní péči až po zajištění, aby se dopravní sítě a školy dokázaly vyrovnat s rostoucí poptávkou.

Proto je tak důležitý proaktivní přístup – a samozřejmě i obrovská nápaditost. A přesně tyto vlastnosti správci mnoha měst v současné době projevují.

V New Yorku mají všichni obyvatelé bez ohledu na právní status díky městské identifikační kartě iDNYC přístup k řadě různých služeb. V Sao Paulu mohou imigranti přispívat do diskusí o veřejné politice prostřednictvím participační rady. Barcelonský magistrát zahájil v rámci obecnějšího plánu sociální soudržnosti „antiočerňovací kampaň“, která pomocí komiksových seriálů bojuje proti negativním stereotypům o migrantech.

Komunální činitelé také ve spolupráci s místními firmami vyčleňují zdroje na podporu podnikání a pracovního výcviku pro migranty. V novozélandském Aucklandu, kde se třetina obyvatel narodila v zahraničí, spojuje projekt Omega inspirovaný kanadskou iniciativou nové migranty s kvalifikovanými instruktory a nabízí jim placené stáže. V Londýně zase Bike Project renovuje vyřazené bicykly a poskytuje je migrantům jako dostupný dopravní prostředek. Existují tisíce podobných projektů, které pomáhají migrantům a uprchlíkům vybudovat si nový život v nové komunitě.

Ještě lepší je, že se už iniciativy neomezují na jednotlivá města. Zástupci měst a místních samospráv stále častěji vytvářejí aliance se svými protějšky z celého světa a nacházejí řešení běžných problémů, vyměňují si poznatky o nejlepších postupech a přetvářejí problémy spojené s integrací v nové příležitosti. Například policisté z vysoce multikulturního Toronta školí své protějšky z Amsterdamu v oblasti kontaktu s komunitami.

Fórum starostů pro otázky mobility, migrace a rozvoje, což je platforma podporovaná OSN, si klade za cíl rozvíjet právě tento typ dialogu a spolupráce mezi starosty měst z celého světa, komunálními lídry a regionálními institucemi. Fórum vzniklo v roce 2014 v Barceloně, schází se jednou za rok a funguje na principu, že zdravá a trvale udržitelná městská centra – která představují klíčovou složku dynamiky a úspěchu jakékoliv země – stojí na rovných právech, povinnostech a příležitostech pro všechny své obyvatele.

Fórum také podněcuje mezinárodní společenství, aby zapojovalo města coby „klíčové aktéry v diskusích a rozhodovacích procesech utvářejících migrační politiku“. Velká města – ve kterých už dnes žije více než polovina světové populace a tento podíl se do roku 2050 zvýší na 66% – totiž mají spoustu zkušeností s integrací nových obyvatel, a to jak ze zahraničí, tak i z venkovských oblastí.

Problém tkví v tom, že navzdory decentralizaci moci ve prospěch místních samospráv – tento trend započal v rozvinutých zemích a šíří se do rozvojového světa – mnohá města stále fungují s omezenými prostředky a pravomocemi. To se musí změnit – jak nedávno uvedl i Vatikán. Když Pontifikální akademie věd oznámila, že koncem letošního roku zorganizuje summit o uprchlících a migrantech, zdůraznila, že starostům „musí být dána možnost naplnit potřeby všech typů migrantů či uprchlíků, poskytnout jim bydlení a zavést mezi nimi řád“.

Národní a mezinárodní debaty o migraci jsou hluboce pomýlené, protože se zaměřují na bezpečnost – a stejně pomýlená je i politika, která je jejich výsledkem. Kdyby místní instituce – které již prokázaly ochotu a schopnost řešit základní otázky integrace novátorskými způsoby – dostaly pravomoci k tomu, aby mohly hrát aktivnější roli při utváření imigrační politiky, vydělali by na tom všichni.

Peter D. Sutherland je zvláštním zástupcem generálního tajemníka Organizace spojených národů pro otázky mezinárodní migrace a rozvoje.


Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: MMF stále špatně chápe krizi eura
09.08.2016 17:00
Nezávislý hodnotící úřad (IEO) Mezinárodního měnového fondu zveřejnil ...
Project Syndicate: Ekonomický mýtus olympských rozměrů
15.08.2016 16:00
Pořádat olympijské hry je podle legendy pro vybrané město a zemi ekono...
Project Syndicate: Problém čínských podnikových dluhů
19.08.2016 17:00
Čínská ekonomika v posledních letech zpomalila, ale stále je silná a z...

Váš názor
  •  
    31.08.2016 20:22

    Pan Sutherland by se měl více všímat, jak se v UK chovají vůči Polákům (včera byl jeden zabit), přitom to jsou občané EU, kteří tam pracují a platí daně a stát jim nemusí vymýšlet žádná kola či jiné cukrbliky. Jestli nebude problém v tom, že oni do UK přijeli pracovat a ne čekat na kola.
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.