Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Matija Zupanc, výkonný ředitel Mora Moravia pro Patrii Online:  Český zákazník je náročný a nekompromisní

Matija Zupanc, výkonný ředitel Mora Moravia pro Patrii Online: Český zákazník je náročný a nekompromisní

10.11.2016 11:00
Autor: Pavel Daniel

Matija Zupanc přišel před 12 lety do společnosti Mora s jasným cílem: vybudovat z firmy centrum výroby samostatně stojících sporáků pro skupinu Gorenje.

Málokterá společnost v České republice má za sebou tak bohatou a úspěšnou historii jako Mora Moravia z Hluboček nedaleko Olomouce, nejstarší výrobce spotřebičů pro domácnost v Evropě. Nedávno oslavila v plném zdraví 190 let. Na její výrobky se spoléhají miliony lidí v Česku, na Slovensku a v desítkách dalších zemí. Posledních 12 let stojí v jejím čele jednatel a výkonný ředitel Matija Zupanc. Do Česka přišel po vstupu nového vlastníka, slovinské společnosti Gorenje. Na samém počátku rozhodně nepředpokládal, že si jej firma, její zaměstnanci a malebné Mariánské údolí, kde se areál Mora rozkládá, získají natolik, že roky svého působení bude počítat ve dvouciferných hodnotách. Ale o tom už otevřeně a zapáleně hovoří sám Matija Zupanc.

Patria Online: Jaké byly vaše první dojmy z příchodu do Česka?

Předně musím říci, že jsem nešel do úplného neznáma. Dříve jsem hodně sportoval a cestoval, takže jsem zde měl pár kamarádů. Musím také přiznat, že jsem vždy fandil české hokejové reprezentaci a také tu fotbalovou jsem měl rád. Nicméně český průmysl jsem příliš neznal. Když mi byla nabídnuta pozice ředitele ve společnosti z České republiky, tak jsem měl trochu obavy. Avšak první kontakt byl velice pozitivní, vřelý a přátelský. Cítil jsem se zde hned od počátku jako doma. První smlouvu jsem podepsal na dva roky, teď jsem tu již dvanáctý rok.

Patria Online: A budete zde ještě pokračovat?

Ano, v současnosti zde plánuji zůstat do konce roku 2019. Vše se vyvíjí, a tak nemohu ani vyloučit, že bych zůstal i déle. Nicméně platí, že mým domovem je Slovinsko. Základním cílem pod mým vedením bylo vybudovat z firmy Mora Moravia centrum výroby samostatně stojících sporáků pro skupinu Gorenje. V poslední době se tento záměr naplňuje. Až tento záměr dokončíme, tak se naše společnost stane jednou ze tří největších výrobních lokalit skupiny Gorenje. V realizaci tohoto projektu spatřuji velkou budoucnost pro Moru.

Patria Online: Pokud se ještě vrátíme do roku 2005, jaké jste měl z továrny první dojmy?

Na podniku bylo na první pohled vidět, že se do něj příliš neinvestovalo. Provozy a vybavení byly zastaralé. V lidech však zůstalo zdravé chtění, odhodlání a nadšení. Vždyť pro tuto firmu pracují celé generace místních, pro které je „fabrika“ srdeční záležitostí. Zaměstnanci věděli, co mají a chtějí dělat. Bylo možné okamžitě stavět na dobré organizaci a způsobu práce. 

Patria Online: Pojďme k výrobě. Četl jsem, že každou minutu někdo na světě koupí výrobek značky Mora. Je tomu tak?

Rád bych poznamenal, že nevyrábíme pouze produkty pod značkou Mora, ale také pod značkami skupiny Gorenje pro evropský i skandinávský trh. Naše výrobky se prodávají do desítek zemí, vedle Česka a Slovenska i například do Německa, na Ukrajinu, do Ruska a řady dalších bývalých postsovětských republik a zemí bývalé Jugoslávie. Jak už bylo zmíněno, daří se nám i ve skandinávských zemích.

Patria Online: Co tvoří současný sortiment?

Základem sortimentu jsou samostatně stojící sporáky šíře 50 cm, doplněné výrobou topidel, odsavačů a v poslední době i vyhřívaných zásuvek. Ročně vyrábíme téměř půl milionu kusů. V letošním roce dochází v důsledku realizace projektu Mora – výrobní centrum samostatně stojících sporáků k nezbytným změnám, k nimž zejména patří přesun výroby vestavných varných desek do mateřské společnosti ve Slovinsku. V roce 2017, po dokončení projektu a spuštění výroby sporáků nové generace, je očekáván pokračující meziroční nárůst výroby sporáků navazující na letošní pozitivní trend.

Mora

Patria Online: Zmínil jste i Rusko, pocítili jste problémy se sankcemi vůči němu?

Ne, ruské sankce na nás nemají bezprostřední negativní dopad. Pro nás je mnohem vážnější hrozbou ostré a tvrdé konkurenční prostředí ruského trhu.

Patria Online: Jak se vlastně vypořádáváte s kurzovým zajištěním, jaký má na vás dopad?

Prioritou je pro nás přirozený hedging doplněný zajišťovacími operacemi na českém bankovním trhu. Proto nepředpokládáme zásadní vliv ukončení intervenčního režimu České národní banky na naši firmu, které je predikováno v průběhu roku 2017.

Patria Online: Řada firem v ČR si stěžuje na problém s kvalifikovanou pracovní silou. Jak si stojíte vy?

Situace na pracovním trhu je opravdu velmi problematická. Nejsme však jediná firma, která se s touto skutečností musí vypořádat. Pokud je výroba rovnoměrná a plynulá, tak rostoucí nároky zvládáme. Ale v případě sezonních výkyvů způsobených nárůstem objednávek z měsíce na měsíc je problém splnit všechny požadavky zákazníků v přesně daném termínu. To je však běžný předvánoční trend. Na listopad máme rekordní počet 55 tisíc objednávek.

Potřebujeme navíc desítky dělníků, které je třeba zaškolit. Nemalým úskalím je také nedostatek mladých a technicky zdatných lidí. Někdy je ale potřeba jít štěstí naproti. My jsme štěstí měli a získali mladého kolegu ze Slovinska, který nám velmi pomáhá v oddělení vývoje a konstrukce.

Patria Online Je pro vás český trh něčím specifický?

Ano, je. Já myslím, že zde velmi preferujete kvalitu a stavíte na detailech. Nejvíce připomínek v celé skupině Gorenje dostáváme právě z českého trhu. V ostatních státech jsou více tolerantní. Český zákazník je velmi náročný zákazník. Ale to je pro vývoj firmy jen dobře. Když v minulosti Gorenje dodávalo německému Quelle, bylo to podobné. Podle mne každá taková zpětná informace je pro další vývoj firmy důležitá a pozitivní.

Patria Online: Hledáte nové vývozní možnosti?

Zhruba 26 procent naší produkce se prodává v ČR a na Slovensku, zbytek míří do desítek zemí celého světa. Nové exportní možnosti hledáme neustále. Teď jsem se vrátil z Číny, kde je problém s tím, že tam používají širší sporáky, například šířky 90 cm. Stejně jako v řadě dalších zemí. My ale zatím takovýto výrobek nabídnout nemůžeme.

Patria Online: Připravujete ale novou výrobní linku. Pro jaký tedy bude produkt?

V příštím roce zahájíme na nové lince výrobu další, v pořadí již šesté generace samostatně stojících sporáků. Bude to špičkový výrobek jak z pohledu designu, tak i z hlediska funkčního a z hlediska úspory energií. Bude mít objemově největší troubu ve své kategorii. Momentálně máme hotovou testovací sérii a jsme s ní spokojeni. Jedná se o největší investici v historii firmy v hodnotě kolem 600 milionů korun. K dispozici budeme mít i nejmodernější lis. Stoprocentní přechod na novou generaci sporáků je plánovaný na červenec 2017. Investice bude financována bankovním klubovým úvěrem. Zažádali jsme také o evropské dotace.

Patria Online: Jak hodnotíte spolupráci s ČSOB?

Spolupráce s bankou si váží nejen Mora, ale i celá skupina Gorenje. Jsme s ní velice spokojeni. Je velmi otevřená, problémy se řeší vstřícně a operativně a spolupráce je postavená na vzájemné důvěře. A to říkám se vším respektem, protože ne všechny banky jsou stejné.

Patria Online: Mora je dlouhodobě známá podporou sportu. Můžete nám to přiblížit?

Mora vždy podporovala sport na lokální úrovni. Sponzorujeme ženskou házenou a také hokej, se kterým je náš podnik úzce spjatý. Dodnes se na hokeji fandí pokřikem Mora, Mora! Této tradice si velmi vážíme. Úkolem dneška je však především dokončit náš významný projekt, abychom i v budoucnu na trhu obstáli. Hokej mám rád, ale na zápasy chodím málo. Nemám dost volného času. To spíš jdu raději sportovat sám.

Rozhovor vznikl ve spolupráci se společností Mora Moravia a Korporátním a institucionálním bankovnictvím ČSOB.


Čtěte více:

David a Martina Vítkovi: Všestranný start-up, zlínská NWT má originální sídlo a dvojici ve vedení firmy
08.08.2016 13:26
Zlínská firma NWT je viditelná už díky svému sídlu. To vzniklo zajímav...
Roman Blažíček, jednatel společnosti Lasselsberger: Číně konkurujeme tradicí a kvalitou
09.08.2016 13:29
Jako mnoho dalších firem si po roce 2008 prošli krizí, ale zvládli ji ...
Miroslav Melcher, spolumajitel mohelnické firmy Fish-Pro: Na rozumné ceny a hezký design se rybáři chytají
17.08.2016 15:00
První dojem, který na vás Miroslav Melcher udělá, je jednoznačný. Ten ...
Zdeněk Kulič, majitel firmy Alfa výroba jednoúčelových strojů: Ze dna až k největším výrobcům automobilů
03.09.2016 10:00
S majitelem firmy Alfa výroba jednoúčelových strojů, Zdeňkem Kuličem j...
Miloš Filip pro Patrii Online: Investoři nemusí žít v permanentním strachu z příští krize
15.09.2016 15:30
Akcie jsou znovu na letošních maximech a relativní uklidnění emocí po ...
Bohumil Volf, generální ředitel Bidvestu: Spotřebitelé si hledají cestu ke kvalitnějším potravinám
05.11.2016 15:30
Společnost Bidvest patří s obratem kolem 11 miliard korun mezi největ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data